Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WyspiankaUK

Wakacje na Krecie

Polecane posty

Gość WyspiankaUK

Czesc wszystkim! Wybieram sie w tym roku z chlopakiem na Krete. Problem w tym ze nie moge sie zdecydowac gdzie sie zatrzymac.. Dodam, ze chcialabym aby nie bylo to talkowicie zawalone turystami miejsce, ale tez zeby bylo jakies zycie nocne. Maja to byc wakacje na ktorych kilka dni spedzimy na plazy, pojdziemy cos pozwiedzac, mozemy wypozyczyc auto, a wieczorem jakas super kolacja, albo tez i dobry klub,zeby potanczyc. Generalnie wszystko w jednym :) Z gory dzieki za pomoc

Gość gość
Imperial Belveder - 4 gwiazdki w dobrej cenie, z bardzo dobrym standardem. Tutaj znajdziesz - http://www.odlotowepodroze.pl/l,Grecja-Kreta Ogólnie hotel utrzymany na doskonałym poziomie, świetne animacje, mnóstwo atrakcji - mamy od nich mega fajne wspomnienia.

Gość gość
Wróciłam ponad tydzień temu ze Stella Palace. Hotel świetny, w maju zawalony nie był, ale obawiam.się, ze w ścisłym sezonie może być ciężko . Jest na uboczu, także na imprezke trzeba jechać taxi za 10 euro do Herssonisos.

A może pomyślcie nad wynajęciem jachtu. http://www.globtourist.com/rejsy-grecja.html TRASA REJSU 7 DNIOWEGO ATENY – CYKLADY – ATENY DŁUGOŚĆ TRASY 180 MIL Przeżycie niesamowite i niezapomniana przygoda ! I przy okazji zwiedzicie trochę wysp - na stronie ich podana jest orientacyjna trasa.

Gość Afrodyta32
My jeździliśmy po całej Krecie oraz zwiedziliśmy większość Grecji kontynentalnej. Mogę powiedzieć co warto zobaczyć. Na Krecie najpiękniejszą atrakcją był wąwóz samaria i to chyba oprócz Sunio na kontynencie najpiękniejsze miejsce. Ale polecam pojeździć też po peloponezie (starożytna olimpia) i dalej po północy. Gdzie z kolei najbardziej urzekły mnie delfy no i niesamowite meteory czyli monastyry na ostańcach skalnych. Warto! Tu sobie poczytajcie trochę o tym: http://www.meteoprog.pl/pl/news/55727/

Gość Ococho
Dla mnie Monastyry i Akropol to rzeczy, które bezwzględnie najbardziej zapadły mi w pamięć! No i oczywiście frappe - kawa mrożona.

Gość Rephlika
Zapytaj się w biurze podróży, oni mają takie dane, powiedzą Ci gdzie będzie najlepiej, a gdzie rodziny z dziećmi, a gdzie największe imprezy itp.

Gość Niesmialka
Kreta to jedna z najpiękniejszych wysp greckich, ale warto jeszcze rozważyć chociażby Kos, na której jest wioska z przepięknymi gorącymi źródłami, wpływającymi wprost do morza. Chociaż na Krecie na ten przykład na mnie ogromne wrażenie zrobił Pałac w Knossos.

Gość gość Domii
Zajrzy na stronę timeonflight.com. Dowiesz się, co warta w danym kraju zobaczyć. Jakie są ceny oraz jak najszybciej tam dolecisz.

Gość De Vis
Wtrącę swoje trzy grosze jako osoba, która od wielu lat jeździ na Kretę na wakacje. Warte polecenia jest południowe wybrzeże, byłam w Matali (wprawdzie tylko przejazdem, ale zawsze:)) i miejsce zrobiło na mnie fantastyczne wrażenie. Jest plaża, jest jarmark, są knajpy - i nie przypominam sobie jakiegoś kosmicznego tłoku, a byłam w sierpniu, więc w zasadzie w środku sezonu. W ogóle południowe wybrzeże jest super, krystaliczna woda, powietrze już praktycznie z Afryki, cisza, malownicza architektura. Co do północnego wybrzeża, to mogę polecić Kissamos, to miejscowość najbardziej wysunięta na zachód. Tam turystów bardzo mało (byłam we wrześniu), jest spokojnie i cicho, ale jednocześnie masz promenadę ze sklepami i tawernami otwartą do późnego wieczoru. Plusem Kissamos jest rozległa piaszczysta plaża, o którą na Krecie niestety nie tak łatwo. Oprócz Kissamos byłam jeszcze któregoś roku w Gournes (Kritzas Beach Bungalows) - hotel SUPER, naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić, jedynym minusem jest to, że jest położony na zadupiu, i do najbliższych tawern czy sklepów trzeba się kawałek przejść. Dużym plusem jest położenie praktycznie przy samej plaży oraz niedaleko największego w Europie akwarium - Thalassocosmos (warto zobaczyć!). Byłam jeszcze kiedyś w apartamentach Spiros&Soula, również było fajnie, chociaż do plaży dość daleko i życia nocnego w okolicy praktycznie brak. No i apartamenty średniej jakości (przynajmniej te na parterze). Tak czy siak warto przy dłuższym pobycie wypożyczyć samochód, bo Kreta ma dużo do zaoferowania, a nie wszędzie dostaniesz się autobusem. W środku wyspy masz cudowne pasmo górskie, Levka Ori (Białe Góry), płaskowyż Lasithi i całe mnóstwo rozrzuconych zabytków, z czego chyba najsłynniejszy jest pałac w Knossos (z mitu o Minotaurze).