Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LiliLips

Mieszkanie socjalne w krakowie POMOCY

Polecane posty

Witam, bardzo chciałabym się dowiedzieć co muszę zrobić i jakie wymogi spełnić, aby otrzymać mieszkanie socjalne; będę bardzo wdzięczna za pomoc, ponieważ naprawdę nie mam się do kogo zwrócić. Mam 20 lat. Przebywałam w placówkach opiekuńczo- wychowawczych prawie 4 lata (bez 3 miesięcy). Jestem osobą bezdomną, ponieważ nie mam nigdzie zameldowania (kiedy byłam mała miałam meldunek w Krakowie, gdzie od urodzenia mieszkam). Aktualnie wynajmuję pokój w mieszkaniu 58 m2. Dostaję pieniądze z MOPS-u (500 zł) należne mi za kontynuację nauki i to jest cały mój zarejestrowany dochód wpływający co miesiąc na konto. Chodzę do szkoły prywatnej, która nie zapewnia ubezpieczenia i legitymacji. Nie jestem zarejestrowana na bezrobociu, więc ubezpieczenia nie posiadam. Nie utrzymuję żadnych kontaktów z rodziną, moja matka nie ma własnego mieszkania- zawsze wynajmowała. Bardzo potrzebuję się dowiedzieć co muszę zrobić, załatwić i jakie wymogi spełnić, aby mieć szansę dostać mieszkanie socjalne. Przyszłam tu po dobre rady, najchętniej szczegółowe, bo jestem kompletnie niezorientowana jak mam się do tego zabrać. Chcę zacząć na nowo i wiem, że to mieszkanie będzie dla mnie świetną podstawą oraz mobilizacją. Proszę o odpowiedzi i bardzo dziękuję.

Gość gość
Może zacznij od czegoś prostszego i zadbaj o swoje ubezpieczenie zdrowotne? Nie istnieje coś takiego, jak legalna szkoła, która nie wystawia legitymacji, ani nie wystawia potwierdzenia, że uczeń jest uczniem. Jak rozwiążesz problem, który rozwiązuje większość ludzi, to dopiero wtedy, zacznij rozwiązywać problem mieszkania. Gmina w pierwszej kolejności dba o zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych, własnych mieszkańców. Jeżeli więc nie jesteś urodzona, ani zameldowana obecnie w Krakowie, to nie widzę szans, by Kraków dał Ci mieszkanie :(.

Gość gość
A nie łatwiej poderwać faceta z mieszkaniem/ własnym kątem?

Tak, oczywiście, jak tylko znajdę trochę czasu, to zarejestruję się na bezrobociu. Jasne, że nie ma czegoś takiego jak nielegalna szkoła :D Moja jest prywatna, płaci się za nią czesne, tylko ukończenie jej nie wieńczy egzamin państwowy, a wewnętrzny, choć tytuł specjalisty pozostaje ten sam. Nie zapewniają legitymacji- zniżek i to wszystko. Rzecz jasna, mam potwierdzenie, że jestem uczniem :) Urodziłam się w Krakowie i miałam tu meldunek na pewno kilka lat, tylko, że zostałam wymeldowana. Czyli wiem, że muszę się zarejestrować w UP. Co jeszcze muszę zrobić?