Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Mam pytanie, mianowicie czy wiecie co to była szlachta?

Polecane posty

Często spotykam się, jak prości ludzie nie mający zbyt wielkiego pojęcia o historii, używają słowa "szlachta". Furorę robi zawód "szlachta nie pracuje" na facebooku. Wiele ludzi uważa, że pochodzi od szlachty i to oznacza, że mieli jakichś nie wiem jak sławnych i bogatych przodków. Mam wrażenie, że ze wzgledu na to, że polska historia jest zaskakująco słabo znana, dla większości nieobeznanych z historią ludzi, szlachta to synonim słowa "arystokracja". Wyobrażaja sobie że każdy szlachcic był niemiłosiernie bogaty i miał swoich poddanych, służbe i pewnie mieszkał w wielkim pałacu. Otóż nie, w Polsce odpowiednikami arystokracji byli magnaci, których było niewielu. Niektórzy pewnie myślą, że szlachta, to synonim ludzi, w których żyłach płyneła błękitna krew, byli członkami rodziny królewskiej, mieli tytuły książece itp. Też pudło, bo takiej szlachty, podobnie jak magnatów było w Polsce niewiele, zwłaszcza że posiadanie tytułów honorowych było źle postrzegane i częściowo zakazane. A więc czym była ta nieszczęsna szlachta? Otóż polska szlachta to byli po prostu wolni ludzie posiadający prawa wyborcze, stanowiący około 10% polskiego społeczeństwa. Byli wolni, bo większość społeczeństwa nie miała wolności osobistej a szlachta miała, część szlachty miała swoich poddanych chłopów, posiadali prawa wyborcze, bo król w Rzeczypospolitej był wybierany przez szlachte, tak jak dzisiaj wybieramy w wyborach prezydenta i głos każdego szlachcica w wyborach był równy, niezależnie od jego statusu majątkowego itp. Podobnie szlachta posiadała prawa wyborcze w wyborach do sejmu. Oprócz powyższych, szlachta nie wyróżniała się niczym więcej(no, moze jeszcze miała swoje sądownictwo, osobne od innych stanów społecznych), szlachcic mógł być bogaty lub biedny, mieszkać w mieście, lub na wsi, mógł wręcz prowadzić żywot podobny do żywotu chłopstwa(szlachta zagrodowa), mógł być nawet bezdomny i mógł musieć pracować, aby się utrzymać finansowo. Najczęściej nie był nikim niezwykłym. Że też chciało mi się to tutaj pisać, hah :D nauczycielka historii się znalazła :P

Gość gość
Postęp czy regres? Czyli czego możemy zazdrościć pańszczyźnianym chłopom http://www.kresy.pl/kresopedia,historia,rzeczpospolita?zobacz%2Fpostep-czy-regres-czyli-czego-mozemy-zazdroscic-panszczyznianym-chlopom

Gość gość
jest jedna osoba która wie o czym piszesz :) pozdro

Gość prawictwo pospolite 152
szlachta nie pracuje to sarkazm .. Mylisz pojęcia

Gość gość
Liberum Veto zabiło I Rzeczpospolitą.

kobieto przestań bluznić szlachta razem z duchowieństwem to była grupa najbardziej splugawiona i pozbawiona zasad moralnych .. To byli zdrajcy Polski a hasło szlachta nie pracuje to sarkazm

poza tym mylisz pojęcie szlachcia z mieszczaństwem

poza tym mylisz pojęcie szlachcica z mieszczaństwem

nie rozumiesz .. Ja tez kiedyś pisałem szlachta nie pracuje ( jak ktos mi na forum napisał idz do pracy ) ale miałem na mysli nie blękitną krew , tylko krew cwaniaka bo szlachta nigdy nie miała blękitnej krwi , to byli za to cwane lisy w tamtych czasach 90 % spoleczenstwa musialo tyrać w polu a szlachta unikała roboty ..

"poza tym mylisz pojęcie szlachcia z mieszczaństwem" Że co? :D Nigdzie nie wspomniałam o mieszczaństwie w powyższym poście, ani charakterystyka stanu szlacheckiego, który podałam w niczym nie przypomina charakterystyki polskiego mieszczaństwa :D Mieszczanie nie mieli praw wyborczych a ich wpływ na państwo był niewielki, bo szlachta skutecznie zwalczała ich jako konkurentów i nie dopuszczała by mieli cokolwiek do powiedzenia, albo stali się zbyt liczni, nie mieli całkowitej wolności bo szlachta ograniczała np. ich prawa handlowe faworyzując kupców zagranicznych. O co ci chodzi z tym mieszczaństwem? :D

Prawda, też mnie śmieszą te hasła na FB. Tym gorzej, że piszą je dzieciaki, które powinny już coś niecoś wiedzieć o szlachcie, a nie mieć tylko szlachecko - pieniackie podejście do tematów :)

Część szlachty mieszkała w miastach, i to nie czyniło ich mieszczanami :D Szlachcic mieszkający w mieście był szlachcicem mieszkającym w mieście a nie mieszczaninem, nie podlegał prawu miejskiemu tylko szlacheckiemu, niezależnie gdzie mieszkał :)

Gość gość
Socjalizm to taka zmodernizowana forma pańszczyzny w której rolę właścicieli ziemskich przejęli politycy i urzędnicy państwowi. Nie wiem czy wiecie, ale podatnik musi pracować obecnie na państwo gorzej jak chłop pańszczyźniany przed wiekami, do połowy czerwca na same podatki.

Gość gość
Dlaczego lewica powinna uwielbiać polską szlachtę, choć jej nienawidzi? Dzisiejsza lewica powinna nosić szlachtę na rękach, gdyż realizowała ona jej program „państwa opiekuńczego”. Tyle, że zamiast państwa, rolę opiekuna pełnił dziedzic. http://www.kresy.pl/kresopedia,historia,rzeczpospolita?zobacz/dlaczego-lewica-powinna-uwielbiac-polska-szlachte-choc-ja-nienawidzi

Gość gość
..."ubogi szlachcic, któren pogorzał" kto zna historię i minimalną wiedzę z literatury polskiej posiada wie o co chodzi. Wystarczy Paska fragmentarycznie poczytać

prawictwo pospolite 152, poczytaj sobie o szlachcie brukowej, bo niewiele wiesz o szlachcie a próbujesz sie wymądrzać i gdy palnąłeś bzdure to uciekłeś :) Szlachta czasami osiedlała się w miastach bo była wolna i mogli mieszkać gdzie chcieli, byli często problemem dla mieszczan, bo byli ich sąsiadami a w praktyce byli świętymi krowami i mogli robić co chcieli bo sądy szlacheckie stały po ich stronie, a przed sądem miejskim nie można było ich postawić :)

Gość gość
strasznie śmieszna jest niewiedza i rozmowa na jakiś temat, z kimś, kto nic nie wie. Mylenie szlachty z arystokracją to normalne dzisiaj wśród nieuków, mnie to nie rusza

Gość gość
Mnie też irytuje na fb to " szlachta nie pracuje". Akurat szlachta wlasnie teraz, i ciut wczesniej, po wojnie, pracuje często ciezej, niz kto inny. Moja rodzina ze strony ojca i mamy, a takze rodzina męża to szlachta, w czasie wojny walczyli, po wojnie musieli sie wynosic ze swoich domostw, nie mieli kompletnie nic, to, co na sobie, panstwo im nic nie dało, wrecz przeciwnie, zabierało ,do wszystkiego dochodzili własnie cięzka pracą, nauką - no i doszli. Zresztą przed wojna czlonkowie rodziny tez pracowali - jako inzynierowie, lekarze, agronomowie. Jasne, ze w każdym srodowisku zdarzali się lenie, ale bez sensu jest kojarzenie tego ze szlachtą. Przeprowadzono badania - spośród ludzi pochodzenia szlacheckiego po wojnie 90% zdobyło wyższe wykszałcenie ( choć nauka była bezplatna dla wszystkich) czyli - nie obijali sie.

Gość gość
nie ma żadnej dzisiejszej szlachty teraz, szlachta przestała istnieć w 1921 roku wraz z konstytucją marcową.

Gość gość
Zgadzam sie ze szlachta to byly cwaniaczki, bo tez tez wielu cwaniakow kupowalo sobie tytuly szlacheckie.

Gość gość
Moja kolezanka w podstawowce zaczela sie raz wlasnie wywyzszac, ze jej rodzina ma szlacheckie korzenie. Typowa cwaniara z typowo cwaniarskiej rodziny (jej ojciec to chyba z polswiatka byl) i akurat na nastepnej lekcji historii nauczycielka powiedziala ze sobie wiele osob przywlaszczalo tytuly szlacheckie to jej mina zrzedla i przestala pajacowac. :P

miantropia nie p*****l .. POspolitus mówie ci jasno i wyraznie , ze szlachta miala znaczenie na poczatku , ale przed rozbiorami podupadła za to do głosu doszło mieszczaństwo .. Wielu mieszczan zwlaszcza bankowcy to byli bogacze .. Szlachcicem mogl być prawie każdy .. A poszlem z tego tematu , bo ci dokladnie wszystko wytlumaczylem wiec po co mialem tu siedzieć ? I ja sie nie próbuje wymądrzać , tylko ty mylisz pojęcia szlachty

poszedłem z tego tematu , bo ci dokladnie wszystko wytlumaczylem wiec po co mialem tu siedzieć ? I ja sie nie próbuje wymądrzać , tylko ty mylisz pojęcia szlachty

Ty twierdzisz , że szlachta to byli zwykli ludzie z prawami wyborczymi nie , to nie byli zwykli ludzie . Oni byli zdrajcami Polski i większośc z nich zasłużyła na szubienice

prawictwo pospolite 152, nie dośc że jesteś nieukiem, to jesteś chamski, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, i nie da sie z tobą dyskutować, bo nie można nawet zrozumieć o co ci chodzi. "A poszlem z tego tematu , bo ci dokladnie wszystko wytlumaczylem wiec po co mialem tu siedzieć" nie, popisałes sie tylko swoją głupotą i nadal nie wiem jak niby "myle stan szlachecki z mieszczańskim". Mam o wiele większą wiedze niż ty, więc jakiś chopek roztropek nie może mi nic "wytłumaczyć", w dodatku pisząc jakieś niezrozumiałe bełkotliwe posty :) Tak btw, jakie pozycje książkowe na temat polski szlacheckiej przeczytałes?

ja jestem nieukiem ? Wróc sie do podstawówki .. Operujesz hasłami na poziomie podsatawówki

wytłumacze ci to w prosty sposób : szlachta to nie byli zwykli ludzie jak twierdzisz To właśnie szlachte przypisuje się, ze względu na ich sposób prowadzenia się, o główną rolę w upadeku RZeczypospolitej Polskiej

To właśnie szlachcie przypisuje się, ze względu na ich sposób prowadzenia się, główną rolę w upadku RZeczypospolitej Polskiej

". Oni byli zdrajcami Polski i większośc z nich zasłużyła na szubienice" Tak, tak, 10% populacji była zdrajcami i zasłużyła na szubienice :D Masz świadomosc że szlachta była wtedy po prostu narodem? Znaczny odsetek mieszczan to byli etniczni niemcy. Chłopi nie mieli świadomości narodowej. Polska była wtedy własnością szlachty, która rządziła w kraju i się z nim utożsamiała.