Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Userrrrr1

Emigracja do Australii

Polecane posty

Gość Userrrrr1

Witam. Zastanawiam się nad wyjazdem do Australii. Chciałbym uzyskać od Państwa wskazówki jak to wszystko poukładać, aby w przyszłości mieć szansę na wizę stałego pobytu. Pokrótce moja sytuacja wygląda następująco: Mam 28 lat, w PL mam wykształcenie średnie oraz zawodowe (kucharz małej gastronomi), język angielski na poziomie niestety podstawowym (myślę, że B1). Wydaje się, że jedyną dla mnie drogą na tą chwilę jest wyjazd na wizie studenckiej -> nauka angielskiego -> nauka zawodu w Australii i w miedzy czasie zdobycie doświadczenia -> wiza pracownicza sponsorowana lub wiza skilled po spełnieniu wymagań, zgodnie z SOL, CSOL. Najbardziej nurtują mnie następujące pytania: 1. Czy z słabym z angielskim znalazłbym chociaż po miesiącu prace umożliwiającą opłacenie wynajmu pokoju, wyżywienia i utrzymania się na miejscu? Szkołę językową na ok. 6 miesięcy na początek opłaciłbym z PL. 2. Po 6 miesiącach nauki ang, miałbym szanse znaleźć pracę dającą możliwość utrzymania się i zarobienia np. na szkołę zawodową lub jakieś studia (powiedzmy wynoszące ok. 300$ tyg.) Czy jest to ogólnie możliwe pracując na pół etatu w pracach nie skomplikowanych? 3. Pod kątem pracy i ewentualne późniejszego starania się o wizę dającą szansę na stały pobyt, lepiej jest wybrać szkołę zawodową czy studia? 4. Czy osoba taka jak ja posiadająca poziom języka komunikatywny z minusem, ( przed wyjazdem jeszcze bym w PL na 4 miesiące zapisał się na kurs ANG) ma szanse poradzić sobie w AU? 5. Patrząc na moje predyspozycje i umiejętności oraz cel, czy Melbourne by było najbardziej rozsądne w wyborze ewentualnej emigracji? 6. Jak wygląda nauka angielskiego w praktyce, jaki jest poziom w tych szkołach w Melbourne, ile godzin jest nauki. Jaki postęp w nauce mógłbym zrobić z poziomu B1 zapisując się na naukę angielskiego na okres 6-7 miesięcy. Przyjmując duże zaangażowanie i chęć do nauki oraz przebywanie na miejscu i kontakt z innymi) Może macie Państwo jeszcze jakieś wskazówki? Wszelkie porady i wskazówki mile widziane. Pozdrawiam serdecznie.

Gość gość
Australia publikuje co rok liste zawodow poszukiwanych, sprawdz czy to jest kucharz. Nie powiemy Ci czy znajdziesz prace bo Cie nie znamy Co do jezyka, ale wiesz, ze tam jest specyficzna odmiana angielskiego inna niz brytyjska? Ja zastanawialam sie nad emigracja i tez mam B1 i za chiny nie wyjade poki sie nie naucze lepiej jezyka ale Ty zrobisz jak zechcesz A o porady bym spytala na Twoim miejscu na forum Melbourne

Gość gasgas
Na początku to musisz potrenować język. Chcesz tam żyć, to musisz umieć się komunikować. Po drugie wiza, inaczej bedziesz mieć duży problem. Po trzecie bilety, przeważnie to trzeba czatować na dobre okazje albo wejść tutaj http://www.eloty.pl/australia/sydney/

Gość gość
Najlatwiej jest wyjechac na wize studencka w ramach work and travel. Jesli sie nie myle to granica wieku to 30 lat. W twoim przypadku moze byc ciezko, bo jedynie pozostaje ci wiza turystyczna. Ale wtedy musisz udokumentowac zarobki i trudno bedzie ci udowodnic, ze nie jedziesz do pracy. Nawet decydujac sie tylko na kurs angielskiego musisz wykazac sie srodkami finansowymi itp. Marzenie o znalezieniu pracy na miejscu to jedno, a dostanie wizy na prace to drugie.