Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćAAA

Badania prenatalne... Wasze wrażenia

Polecane posty

Gość gośćAAA

Witam, Chciałam zapytać o Wasze wrażenia podczas badań prenatalnych. Ja byłam dzisiaj i szczerze powiem że jestem trochę rozczarowana. Przed wizytą poczytałam i nastawiałam się na 40 min USG , zaproponowano mi nawet płytkę CD z badania za 30 zł więc sobie wzięłam na pamiątkę a tu taka porażka , badanie trwało 5 min 6 sek. Lekarka powiedziała że jak na 12 tc wszystko jest w porządku ale czuje niedosyt. Piszcie Dziewczyny jak to u Was wyglądało Bo zaraz oszaleję... pozdr A

Gość gość
U lekarza prowadzącego ciążę wyglądało to tak jak u Ciebie..kilka minut,wszystko w porządku i nic konkretnego. Pojechałam prywatnie na usg w 4d . badanie trwało prawie godzine,wszystko szczegółowo wyjaśnił,opisał. Zapłaciłam 250 zł ale jestem bardzo zadowolona.

Gość gość
haha.w 12 tyg to nie wiem nawet czy 3 minuty trwalo.sprawdzila bicie serca,czy sa raczki,nozki,kregoslup, zmierzyla przeziernosc****apa. w 20tyg mam filmik i trwa wlasnie 12 minut.no bo co tam wiecej ogladac?

Gość gośćAAA
Ja jestem mamą 35+ więc od mojego gin dostałam skierowanie, niby klinika wypasiona ale z tym badaniem to fuszerka jak się patrzy , podejrzewam że gdybym umówiła wizytę prywatnie i zapłaciła to też by mnie dłużej maglowała. Normalnie ręce opadają

Gość gość
ja jak bylam w ciazy mialam 27 lat badaie trwalo ponad 40 minut pozniej maly sie obrócił tak, ze nie było widac czegos chyba nosa i mialam isc na spacer aby sie przesunał-wróciłam za pół godziny i dodatkowe 20 minut badania miałam wszystko dokladnie sprawdzil wszystko-bylam zadowolona dziecko zdrowe:)

Gość gośćAAA
Też sobie tak to wyobrażałam a tu rachu ciachu i po strachu , to jest moja pierwsza ciąża i już od tygodnia nie mogłam się doczekać. Strasznie mi przykro że jak człowiek nie zapłaci to go traktują tak byle jak. Mam nadzieję że z dzieckiem jest faktycznie w porządku . Dobrze ze do gin chodzę prywatnie więc będę wałkować temat z moją p. Dr. Pozdrawiam

Gość gość
U mnie trwało ok. 20 min. Obok lekarza była stażystka i dr dokładnie ze szczegółami opisywał i pokazywał wszystkie narządy. Widziałam kość nosowa,kręgosłup,pęcherz moczowy,mózg (widać było 2 równe połkule)liczył palce u rąk i nóg,pokazywał serce w przekroju, obraz był niesamowity. Na końcu jeszcze sprawdził płeć dziecka i potwierdził na 99% że to dziewczynka. Oczywiście jest córeczka :-)

Gość gość
U mnie badanie trwalo około 25 min, rączki nóżki kość nosowa, przeziernosc itp ogólnie wszystko pokolei obajsnione, no i sugestia ze na 80 procent syn , sprawdziło się ;-) koszt 200 zł

Gość gość
Mi to badanie robił lekarz prowadzący ciążę. Trwało około 30-40 minut. Wszystko dokladnie ogladal i mierzył. Nosek, przezierność karkową, serce, pęcherz, nerki, układ pokarmowy. Paluszki też liczył, pięć określił też trafnie. Badanie miałam w cenie wizyty na każdej robi USG. Po 21tc miałam USG połówkowe koszt 150 zl u innego lekarza trwało 40 minut. Znowu wszystko sprawdzono a zwłaszcza serce bo w tym czasie juz dobrze je widać.

Gość gość
moje trwało 8 minut, prywatnie w 3d za 300zł. jak wszystko jest ok to co tam dłużej badać?:) zależy też może jaki lekarz, ja w 18 tc robiłam drugie usg pilnie z powodu upadku i tam lekarz trzymał mnie godzinę, badanie z pełnym pęcherzem, po wypróżnieniu, na lewym i prawym boku itd. i to na zwykłym sprzęcie w pierwszym lepszym gabinecie

Gość gość
przeciez zalezy nie tylko od lekarza i sprzetu ale od ulozenia dziecka:/ jak ci sie dziecko dupą obróci to nosa nie sprawdzisz...

Gość gość
Ja wiem, że kobiety chciałyby fiu bździu i najlepiej 20D (gdyby takie istniało), ale tu nie chodzi o waszą satysfakcję oglądania maluszka i dostanie filmiku żebyście miały radochę, że dziecko pomachało do was rączką. W 12 tc sprawdza się ze trzy najważniejsze parametry i tyle, wiele rzeczy wychodzi dopiero na połówkowym. Ja poszłam na to badanie prywatnie i trwało jakoś 15-20 minut. Jak wszystko jest ok to naprawdę więcej nie jest potrzebne. Nie mylcie pojęć, długo nie zawsze znaczy dobrze.

Gość gość252
Moje trwało jakieś 30-40 minut i było na NFZ :) zanim lekarz to wszystko pooglądał pomierzył to tak wyszło, było liczenie paluszków i dokładne oględziny okolic intymnych, przewidziany chłopak się urodził :) sprawdzanie serduszka, pępowiny, mózgu, żołądka, nerek. Trochę tego jest więc i potrwać musi. Nie wiem co lekarz mógł zobaczyć w 5 minut, chyba tylko przezierność i kość nosową...

Gość gość
Mi napewno nie chodzi o fiu bździu w 20D ale uważam że 5minut to stanowczo za mało żeby wszystko dobrze sprawdzić. Większość Dziewczyn pisze ze jednak badanie trwało dłużej parę min. To jest moje pierwsze i zapewne ostatnie dziecko więc się martwię i pytam.

Gość gość
A dlaczego ostatnie? Nie wiesz co będzie za rok,dwa ja Idę na badania za około miesiąc,i też mam skierowanie od gina ,powiedzcie mi co trzeba okazać przy takim badaniu,jakieś dokumenty są potrzebne ? Oczywiście wezmę skierowanie....i co jeszcze wziąć ?

Gość gośćAAA
Hej, akurat to ja pisałam post 23.04 o godz 11:42. I odpowiem na Twoje pytanie. Wiem, że to moje pierwsze i zapewne ostatnie dziecko i wiem że za rok czy dwa nie zdecyduję się świadomie na drugie a o wpadce nie ma mowy. Czekaliśmy na to dziecko 8 lat, jest upragnione i z utęsknieniem czekam aż przyjdzie na świat. Należę to tego typu ludzi co muszą mieć wszystko zaplanowane i tak jest jak sobie zaplanowałam. To nie takie trudne pomyśleć o zabezpieczeniu ; o) Co do badań, ja na drugim prenatalnym byłam w Katowicach w CM Sodowski i naprawdę jak nie masz daleko to polecam to cudne miejsce i trafiłam na cudowną Panią doktor, wymaglowała mi małego na wszystkie strony, opowiadała co mierzy, odpowiadała na pytania, było wesoło i wzruszająco. Wyszliśmy z mężem po 30 min bardzo zadowoleni (badanie było na NFZ). Ps. Klinika GALLENA może się schować. Teraz czekam na trzecie badanie za które trzeba będzie zapłacić ale wybieram się tam i nigdzie indziej : o) Z dokumentów potrzebny Ci będzie dowód i skierowane. Powodzenia i pozdrawiam

Gość gość
Dziękuję kochana i również pozdrawiam