Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pneumokoki szczepic??

Polecane posty

Gość gość

Mam duzo watpliwosci... Chciałabym żeby moje dzieci byly bezpieczne, ale z drugiej strony szczepienia przeciwko pneumokokom maja skutki uboczne, prawda? Czy ktos moze mi doradzic? Lekarz mowi szczepic, siostra mi mowi, że nie trzeba.... Nie wiem...

Gość gość
Każde szczepienia je mają tak samo jak paracetamol który podajesz dziecku w razie gorączki

Gość gość
nie szczep ! ja swojego dziecka nei szpeilam wcale ma prawie 2 lata i zero chorob a przepraszam raz mial katar

Gość gość
Nie choruje, bo inni sa zaszczepieni. A tak naprawde to co do pneumokok...te szczepienia nie sa az tak konieczne.

Gość gość
nie mialam na mysli chorob zakaznych tylko choroby typowo dzieciece jak wieczne pzreziebienia czy zapalenie oskrzeli itp

Gość gość
Pneumokoi mogą właśnie wywoływać takie niegrożne przebięnia np. zapalenie zatok, ucha oskrzeli i nawet nie wimy, ze to pneumokoko. wole zaszczepić niż dzueciak ma ciągle chorować.

Gość gość
to prawda, ale to szczepienie nie daje 100% gwarancji, że dziecko nie zachoruje. Decyzja należy do rodzica, zwłaszcza, że ta szczepionka jest dość droga :(

Gość gość
Szczepic.mam 3 dzieci,najstarsze nie zaszczepione a pozostala 2 tak i jest naprawde roznica! A jesli chodzi o niechorujace dwulatki,ktore nie byly szczepione-pogadamy jak dziecko pojdzie do przedszkola. Dziecko majace maly kontakt z rowiesnikami prawdopodobnie nie bedzie chorowac (do czasu niestety...!)

Gość gość
Teraz ju z pneumokoki mają być darmowe dla wszystkich dzieci.

Gość gość
Mam tylko nadzieję, że nie wrzucą tej szczepionki dzieciom w 2 miesiącu życia, tylko dużo później

Gość gość
Ciężko pwoiedzieć, słyszałam,. że szczepienia mają się rozpocząć w marcu czyli dzieci urodzone w styczniu już miałyby zostać zaszczepione w trzecim miesiącu.

Gość gość
Z tymi pneumokokami sprawa jest taka, że te bakterie są bardzo powszechne, podobno większość dzieciaków w przedszkolach i żłobkach je ma, ale nie wszytskie chorują. Czasami zapalenie oskrzelo to sprawka pneumokoków, ale nie wie tego nikt, bo się nie robi takich badań. Dopiero jak choroby są inwazyjne: sepsa albi zapalenie opon to robi się wyniki.

Gość gość
wolę dbać o swoje dziecko, dobrze je odżywiać, podawać dodatkowo wit c czy naturalne soki z dużą jej zawartością, dbać o higienę itp. moje dziecko za 3 miesiące skończy 3 lata, od 1,5 roku chodzi do żłobka/przedszkola- praktycznie nie choruje, w zimę tylko zaraża się katarem od dzieciaków. Antybiotyk był podany właśnie na bakteryjny. niekończący się katar i to tylko raz, zaraz na początku. Nie szczepię dziecka odkąd skończyło 6m. Nie będę męczyć organizmu dziecka szczepionkami i syfem w nich zawartych. Nigdy nie podam szczepionek płatnych, czy dodatkowych. Radzę się zagłębić w szczegóły nt szczepionki na pneumokoki .. fakty okazują się być mało zachęcające

Gość gość
dziecisawazne.pl/pneumokoki-szczepic-czy-nie/

Gość gość
W tym momencie jeszcze każdy ma praw do własnej decyzji, czy chce czy nie chce zaszczepić na ppneumokoki, ale rodzice maluszków z 2017 roku ju,ż nie będą mieli takich dylematów. Ja tam się cieszę, że to szczepienie będzie już nie długo darmowe :)

Gość Beatka o29ina
ja nie szczepiłam na nic córki, okaz zdrowia w przeciwieństwie do rówieśników, nie ma kiedy sie z nimi bawić ba tamte wiecznie chore ...

Gość gość
Beatka a jak "ominełas" sanepid skoro szczepienia sa obowiazkowe?

Gość Beatka o29ina
Zadałam im te pytania. Do dzisiaj czekam na odpowiedź. 1. Jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanych odczynów poszczepiennych u mojego dziecka po podaniu szczepionek do których przymuszacie? 2. Kto w razie wystąpienia problemów zdrowotnych po podaniu szczepionki poniesie koszty leczenia dziecka ? 3. Kto w przypadku wystąpienia Niepożądanych Odczynów Poszczepiennych wypłaci stosowne odszkodowanie, zasiłek dla opiekuna, a także dożywotnią rentę dla poszkodowanego dziecka?

Gość gość
To napisałaś do sanepidu jak się zaczęli upominac o szczepienia?

Gość gość
Nie szczepiłam na pneumokoki.Dziecko ma 8 lat i raz w życiu brało antybiotyk.

Gość Beatka o29ina
Cześć, nie wiem w ogóle z kim rozmawiam, czy ty to ta sama osoba? Odpisałam tak na ich 2 czy 3 pismo. Te pierwsze olałam. Dlatego to wszystko zaczęło wydawać mi się takie dziwne, bo przecież my nie byłyśmy szczepione tyloma szczepionkami. Zaczęłam kopać na necie. Znalazłam STOP NOP ale oni są skrajnie na NIE, a ja raczej nie mówię że nigdy nie będę szczepić tylko mówię że nie tyloma i na pewno nie w tak krótkim czasie. Mam nadzieje że coś mi w końcu odpiszą, bo świadczyło by to o ich zakłamaniu. Coś chcą od ciebie ale sami do żadnej odpowiedzialności się nie poczuwają.