Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co warto uczyć roczniaka?

Polecane posty

Gość gość

Syn skończył rok. Co warto uczyć? Jestem z lekka upośledzoną matką, która np. nie wiedziała, że dziecko "trzeba" nauczyć kosi kosi. Dowiedziałam się tego u pediatry, który zapytał czy dziecko tak robi. I mogłabym jeszcze wiele rzeczy wymieniać. Bawię się z dzieckiem, dużo mówię, wygłupiamy się i śmiejemy.

Gość gość
To uczenie kosi- kosi służy sprawdzeniu czy dziecko rozumie co do niego mówisz, naśladuje gesty. Podobnie jak" jaki duży urośniesz" czy " ile masz kłopotów" itp. Ważne, abyś zachęcała dziecko do interakcji, w ten sposób rozwija się ono społecznie. Przeglądajcie książki z obrazkami, pokazuj i nazywaj otaczające was przedmioty, osoby, proś o pokazywanie czy podawanie rzeczy. Ucz gdzie są części ciała itp. Zdaj się na intuicję. Na tym etapie dziecko błyskawicznie się uczy, ale też nie spinaj się tym, te wszystkie umiejętności przychodzą w różnym czasie. Moja corka ma 10,5 m-ca. Robi te kosi- kosi, papa, przesyła buziaka, pokazuje " jaka duża" i " kłopoty", potrafi pokazać palcem niektóre przedmioty i osoby, potrafi podać niektóre zabawki na moje polecenie itp. Ale już starsze dziecko opanowało te rzeczy znacznie później.