Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość radek89

wakacje autokarem

Polecane posty

Gość radek89

jesteśmy z żoną zapalonymi podróżnikami, uwielbiamy zwiedzać :) jakie polecacie miejsca do zobaczenia za rozsądną kwotę jeśli chodzi o podróż? :) z naszego doświadczenia wynika, że najtaniej jest autokarem. samolot z reguły w ogóle się nie kalkuluje.

Gość gość
Różnica samolot-autokar polega tylko na cenie bagażu. W autokarze, wiadomo bierzez go ile chcesz i co chcesz, nikt tego nie waży ani nie prześwietla. W samolocie darmowy jest tylko podręczny, ale jeśli komuś on wystarczy na podróż, to oferty tanich linii lotniczych będą korzystniejsze niż przewoźników autokarowych.

Gość gość
Wręcz przeciwnie - nie pojmuję jak ktokolwiek przy zdrowych zmysłach decyduje się tłuc autokarem, skoro można dolecieć za grosze w masę miejsc i zorganizować sobie pobyt/przejazdy na miejscu. Szkoda mi urlopu, zeby marnować 2-3 dni na podróż na miejsce, skoro mogę być tam za 2-3 godziny.

Gość gość
Tyle że w samolocie nie wszystko można przewieźć, za rower w ryanair biora prawie 300 zł, namiotu w podręcznym nie przewieziesz, tez trzeba płacić.

Gość oliczka_ss
roweru to niczym się nie opłaca wieźć chyba że swoim autem, bo wymiary to to ma nieporęczne. tak czy siak, bagaż autokarem a samolotem to duża różnica - mysmy jechali dwa miesiące temu autokarem pierwszy raz przewoźnikiem, który nie miał jakichś szczególnych obostrzeń o dziwo. bo zazwyczaj to i z 80euro potradią sobie zażyczyć za drugą torbę, a tu w cenie :O

Gość gość
To zależy co kto lubi, dla niektórych podróż autokarem nie stanowi większego problemu. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. W autokarze w trakcie podróży można poznać naprawdę interesujących ludzi, a teraz zdarzają się tak dobre autokary, że nawet dłuższa podróż jest wygodna i nie stanowi problemu. Ja tam nie widzę większego problemu jeśli o autokary chodzi.

Gość radek89
no właśnie rowery byśmy chcieli zabrać. jest w ogóle taka opcja w autokarze? samolot odpada, nie dopłace 3 stówek za rower...

Gość barteo
akurat nie wiem czy rower jako rower można zabrać ale podróżowałem liniami Ecolines i można było w sumie 90kg wziąć, tylko ilość toreb i ich wielkość jest określona. generalnie polecam jak chcesz coś przewieźć ciężkiego bo nie zapłacisz tyle ile w samolocie :D

Jeśli chodzi o tanie wakacje to ja polecam Itakę. Byliśmy wiele, wiele razy z nimi na objazdówkach i bardzo fajnie spędziliśmy czas. Wakacje wcale nie wychodziły drożej niż nasze prywatne objazdówki po Polsce (szczególnie jeśli mówimy o pomorzu, albo Tatrach). No i nie uważam, żeby autokar był jakoś gorszy niż samolot, a mamy porównanie. Ile my przyjaźni nawiązaliśmy w autokarach to jeden Bóg wie :)

Gość gośćlewka
ja też jeżdżę ze znajomymi liniami Ecolines właśnie ze względu na te promocje :) a że lubimy zwiedzać to co rusz szukamy jakiś ciekawych ofert co by tu można zwiedzić i zobaczyć :) komfort podróży na wysokim poziomie, jesteśmy mega zadowoleni, żadnych opóźnień itp. no chyba że wypadek losowy to wiadomo, siła wyższa. na pewno jeszcze będziemy do nich wracać :)

Gość radek89
właśnie patrzyłem jak to jest w tym Ecolines i faktycznie mają dobre ceny. no i ten bagaż to rewelacja.. tyle można wziąć :) a rowery zamierzamy wypożyczyć na miejscu, po co się ciągać ze swoimi niepotrzebnie.

Gość gośćlewka
no my akurat aż tyle kilogramów w podróż nie zabieramy ale to super udogodnienie jak ktoś podróżuje np. z Polski do UK. Mama mojej koleżanki to im zawsze naprzywozi tego jedzenia i wcale się nie dziwie jak wsiada w Ecolines na przykład i tyle może wziąć :D no i swojskie jedzonko na miejscu!!

Gość Igorek1
To akurat fajne, że swoje polskie żarcie można bez przeszkód przewieźć. Ja zawsze latałem tanimi liniami ale kurdę jak tak patrzę na flotę ECOLINES to chyba się z nimi przyjadę bo to może być całkiem przyjemne doświadczenie :)

Gość gośćlewka
no jeśli potrzebujesz przewieźć np. coś cięższego to w ogóle cenowo bez porównania, wszyscy wiemy ile się płaci za bagaż rejestrowany.. w ogóle się to nie kalkuluje. a i tak mogą się do czegoś przyczepić, czasem nawet walizka 2cm większa to wielki problem i trzeba dopłacić. i tak, ja wiem że mają swoje procedury ale takie 2cm to naprawdę nie jest pół metra..

Gość gośćMinka
Specjalnie niektórzy robią takie obostrzenia, że sprawdzają co do centymetra i grama, żeby ktoś dopłacił, a dodatkowo robią niskie limity i wiadomo, że każdemu się zdarzy przekroczyć. Warto przed podróżą sprawdzić na stronie przewodnika jakie mają wymogi, czy dają limity na ilość bagażu, na jego wielkość i wagę. Po tym można poznać dobrego przewoźnika, jak daję więcej swobody i wysokie limity to znaczy, że jest naprawdę dobry, bo widać, że zależy mu na komforcie klientów, a nie na czystym zarobku tylko.

Gość gośćKrystek
A to jaki jest ten dobry przewoźnik, u którego można mieć większy bagaż? JA sprawdzałem do tej pory kilku i we wszystkich są spore ograniczenia jeśli chodzi o ilość i ciężar bagażu? Może o jakimś jeszcze nie wiem, proszę o info.

Gość gość
Czy ja wiem czy tylko autokarem najtaniej wychodzi.. Nie zgodziłabym się . Zdarzają się naprawdę dobre oferty lotnicze tylko trzeba poszukać. Po drugie jak na wakacje to bagaż też spory musi być to nie wiem czy przypadkiem nie dochodzą tu dopłaty dodatkowe. Jeśli mowa o noclegach mogę polecić luksusowe apartamenty - http://www.apartmentcracow.com/pl/

Gość gośćMichael
Właśnie o to chodzi, żeby nie było już dodatkowych opłat za bagaż, niezależnie od tego, czy to mała 20kilogramowa walizeczka, czy duży bagaż ważący kilkadziesiąt kilogramów... A w samolocie to nie ma co liczyć na takie ułatwienia. Przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem, w sumie to może dlatego, że jak jeżdżę na wycieczki to tylko autobusami, bo wszystkie oferty jakie porównywałem ostatecznie prowadziły do autobusu ecolines, więc nie przekonasz mnie, że samolot może mieć lepsze warunki

Gość gośćlewka
ja też głównie dlatego podróżuję autokarami, jednak tam centymetr nie robi im różnicy :) w samolocie spotkałam się z tym, że Pani musiała po prostu zostawić walizkę i ktoś tam z rodziny miał ją odebrać. zabrała ze sobą tylko laptopa i jakieś rzeczy do pracy inne. naprawdę przykre to było, szczególnie że widać było, że kobieta na poziomie.

Gość radek89
padło na Ecolines, bilety kupione, odwrotu nie ma :P faktycznie z tym bagażem w samolocie to jest ciężko ale takie są procedury i tyle. nie przeskoczysz tego :) w autokarze jest trochę lepiej faktycznie, chociaż wiadomo że i on ma maksymalne obłożenie i nie wiadomo ile nie weźmie :P

Gość gośćlewka
no tak, masz rację w sumie jakby tak każdy chciał dołożyć trochę to by masakra kilogramowa wyszła :P

Gość gość
jeżeli stawiacie na autokar to ja bym przeglądnęła oferty biura podróży Alfa Tour na waszym miejscu. Mają świetnie wycieczki zarówno krajowe jak i międzynarodowe autokarem z przewoźnikiem itp. W tamtym roku byłam z nimi w Budapeszcie na świetnym tripie

Gość gość
Ja zawsze latam samolotem. Nie lubię autokarów i pociągów są dla mnie ciasne i długo się jedzie. Bardzo zależy mi na czasie, czasem jestem tak zajęta, zarezerwują biletu to problem. W takich sytuacjach zawsze korzystam z usług firmy www.lotnicze.pl. Zarezerwują lot w dobrej cenie a nawet zajmą się rezerwacją noclegu w danym miescie czy kraju.

Gość wiola438
Teraz nawet taniej czasem jest samolotem niż autokarem, zależy jakiej linii i kiedy kupiony bilet. Na taką podróż na pewno przyda Ci się też Walizka, fajne znajdziesz na: http://supergalanteria.pl/ . Mają tam bardzo ciekawe propozycje godne uwagi.