Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ŻabAlka

temat, na który nie zapraszamy Maćka B

Polecane posty

Gość gość
Jakie macie plany na weekend majowy? Kupujecie te gotowe, przyprawione już mięsa na grilla?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maciek B dziś Te "juz przyprawione", to jest najbardziej gowniane mieso. Trzeba byc niezlym kołkiem, zeby kupowac mieso "juz przyprawione", skoro przyprawienie zajmuje chwile. facebook.com/wyspapelnacudow Maciek B dziś Te wszystkie paczkowane "miesa na grilla juz przyprawione" to sa roznej masci odpady, niekiedy przeterminowane. x Napisał ten co to pomidorów blanszować nie potrafi i kupuje takie w puszce :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Maciejka nie potrafi nawet kanapki porzadnej zrobic ,a co dopiero zblanszowac pomidorki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Powszechnie dostępne w handlu pomidory szklarniowe nie nadają się do gotowania, dlatego nawet we Włoszech do zup i sosów używa się konserwowanych pomidorów polowych San Marzano.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czuję, że gdyby Maciejka była moim partnerem to skuteczni by mnie odchudziła :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hejka 🖐️ odetkało się? wczoraj weszłam, napisałam post, ale nie było go widać i dałam sobie spokój. X ja mięso przyprawiam sama, po prostu tak jak lubię, ale nie sądzę, żeby te przyprawione były jakimiś odpadami. to są brednie. po prostu są zamarynowane i zapaczkowane, nie każdy umie dobrze zamarynować mięso i nie każdemu się chce. równie dobrze można by powiedzieć, że jedzenie kupione w knajpie to jakieś przeterminowane odpady, a ludzie którzy tam chodzą to młotki, które nie umieją przygotować nic w domu :P ta sama logika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powszechnie dostępne w handlu pomidory szklarniowe nie nadają się do gotowania, dlatego nawet we Włoszech do zup i sosów używa się konserwowanych pomidorów polowych San Marzano. x A te puszkowane (też szklarniowe btw) nadają się bardziej?? ;) spójrz na skład zalewy w której pomidory w puszce sie znajdują. Pół tablicy mendelejewa w składzie mają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zabo czy mogie skorzystac z twojej pomocy psychicznej?:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"Powszechnie dostępne w handlu pomidory szklarniowe nie nadają się do gotowania" heheh wiekszej durnoty juz dawno nie czytalam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fredensborg
Można kupić przecier pomidorowy, w kartonie 500 ml. Nazywa się to passata pomidorowa. Smaczne zupy, nie tylko pomidorowa, ale też sosy na tym wychodzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Te puszkowane nadają się bardziej, bo są to inne odmiany i są uprawiane w sezonie wegetacyjnym w polu. Odmiany pomidorów polowych mają przynajmniej o 50% więcej, a często nawet dwa razy więcej, suchej masy i ekstraktu niż pomidory szklarniowe. Poza tym pomidory szklarniowe mają bardzo grube ściany komórkowe , co nadaje im twardości. Taki twardy pomidor doskonale nadaje się do transportu, dociera z Holandii czy nawet z Afryki Pół. do Polski i przez miesiąc może być miętoszony przez klientów w sklepie samoobsługowym, a sok z niego nie pocieknie, ale nikt nie wpadłby na pomysł, by taki pomidor pakować do puszki, bo zrobiłaby się z tego jasnoróżowa breja be żadnego smaku. Pomidory odmian polowych zawierają dużo kwasów i cukrów, i bardzo dobrze się konserwują bez żadnych dodatków chemicznych. Zalewa to zwykły przecier pomidorowy, tylko niektórzy przetwórcy dodają do tego przecieru trochę soli. A co do tablicy Mendelejewa, to jak najbardziej można tam odnaleźć wiele pierwiastków z tej tablicy, jak w każdej żywności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o co biega z tą szklarnią? szklarnie dają po prostu więcej ciepła roślinom, które dzięki temu szybciej rosną i owocują. te wszystkie "polne" warzywa z wielkich upraw będą tak samo zjechane pestycydem i herbicydem, bo przecież są różne owady i szkodniki, a na wolnym powietrzu jest ich więcej. dodatkowo w szklarni reguluje się nawadnianie, nie ma tak że przyjdą ulewy i trzeba będzie znowu spryskiwać jakimś syfem przeciwko pleśni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jeśli mięso jest przyprawiane i pakowane w rzeźni, to jest to mięso dobre, ale jeśli jest przyprawiane w dziale garmażeryjnym supermarketu, to często jest to mięso, którego termin przydatności do spożycia dobiega końca albo właśnie minął. przyprawy doskonale maskują nieatrakcyjny wygląd mięsa, jednak nie jest to mięso szkodliwe dla zdrowia, supermarket nie mógłby pozwolić sobie na wywołanie zatrucia pokarmowego, a przyprawy i alkohol wzmogą doznania smakowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rolnik szuka macka
maciejek possaj mi palke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×