Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy usg na pierwszej wizycie moglo zle wymierzyc dziecko

Polecane posty

Gość gość

Czy usg moglo pomylic tydzien ciazy o rowny tydzien?np jeśli lekarz podal wiek ciazy na 6tydzień i 5 dni to tak naprawde ma 5tygodni i 5dni?jeszcze czegos nie rozumiem podobno lekarz zawsze dodaje dwa tyg do wieku ciazy ja sie mojego lekarza pytalam czy te6 tygodni to wiek od okresu czy zaplodnienia a on nie bardzo umial mi to wytlumaczyc powiedział ze tyle ile obliczylo usg to tyle dziecko ma bo z miesiaczki to mialo by ok 8tyg wiec usg obliczylo mi od dnia zaplodnienia.czyli w moim przypadku nie odliczam tych dwoch tyg jak jest przewaznie?prosze o odp bo zwariuje

Gość gość
Wie ktos?

Gość gość
Nic nigdzie nie doliczasz. Najbardziej wiarygodny jest wiek ciąży z pierwszego usg nie z miesiączki bo owulacja np mogla sie przesunąć.

Gość gość
Wiek z pierwszego usg tez nie jest co do dnia to jest +/-7 dni. Ciaza trwa 40tyg. Liczysz od momentu dostania miesiączki 40tyg bo mniej więcej kolo 14dnia jest owulacja przy cyklach 28. Jesli cykle inne wszystko sie przesuwa. Tak samo liczy wiek ciąży z usg. Wielkość dziecka i podaje ci wiek. W ktorym juz są te mniej więcej 14dni

Gość gość
Czyli usg dobrze podalo wiek ciazy?czyli usg w moim przypadku jest liczone od zaplodnienia?nic nie dodaje ani nie odejmuje?

Gość gość
I jesli 6tydz i 5 dzień a z miesiączki wychodzi 8tydz. To poprostu dłuższy cykl czy przesuniecie owulacji bo to różnica raptem tydz.

Gość gość
Nic nie dodajesz ani nie odejmujesz i nie od dnia zapłodnienia. I z usg wylicza ci lekarz term porodu bo z miesiączki może i byc roznica 2tyg. Usg jest wiarygodne te pierwsze bo potem dzieci rozwijają sie roznie

Gość gość
Ale ja z miesiaczki nie mialam liczone bo ciaza by miala wtedy ok 8 /9 tyg .właśnie tego nie rozumiem jakim sposobem ja mam liczone?

Gość gość
Usg liczy od wielkości zarodka. I jest to tez z bledem do 7dni. Kazda ciąże sie tak liczy. Z miesiączki mniej więcej sie liczy

Gość gość
Ja juz naprawde zglupialam.Ale dzieki za odp bo ja sobie wkrecalam ze jesli usg podalo wiek ciazy na 6i5 dni to dokladnie tyle wstecz musiala zaczac sie ciaza (zaplodnienia)