Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

starania o dziecko i finanse prosze o radę

Polecane posty

Gość gość

Kobietki proszę o radę chcę starać się o dziecko, i być do tego przygotowana finansowo. Nie będą to moje pierwsze starania, niestety wcześniej miałam niepowodzenia w tej kwestii, ale chce spróbować jeszcze raz. W grę wchodzą leki i tylko prywatne wizyty. Ile powinnam odłożyć na ten cel? Na czas ciąży, zakładając że nie będę mogła pracować i mieć zwolnienia lekarskiego.

Gość gość
Policz sobie, bo każdy ginekolog bierze inne pieniądze za wizytę. Ja w początkowej ciąży co miesiąc miałam wizytę. Każda wizyta 100zł + badania + usg (50 zł zwykłe) lub 3d. Później jest już częściej. Do tego witaminy.

Gość gość
Tak sobie liczę wizyta 2x w mcu po 130 zł = 260 do tego wymaz 25 zł, 285 zł, plus leki ok 500 zł i jakieś badania ok 100 zł nie wiem czy w 1000 miesięcznie się zmieszczę czy nie? wcześniejsze ciąże wychodziły mi ok 600/700 mc. a chciałabym mieć taki zapas żeby nie martwić się że mi nie starczy.

Gość gość
Dokładnie, policz koszty wizyt, dodatkowych badań (krew, mocz, wymazy), dolicz witaminy i ewentualne leki (luteina i duphaston) i dolicz jeszcze ze 20% na nieprzewidziane wydatki.

Gość gość
liczyłam tak lekarz 2 x mc + wymaz = ok 300 leki duphaston - ok 10 opakowań ok 300 zł inne leki w tym witaminy - ok 200/250 badania morfologia, mocz, coombs - ok 100 zł razem ok 900/950 zł na mc tylko nie wiem czy coś po drodze nie wyskoczy, jeśli by się udało to w 36 tc bym urodziła.

Gość gość
" jeśli by się udało to w 36 tc bym urodziła." Ja pierd//ole lepiej nie zachodz w ciąże.

Gość gość
a ty lepiej się nie wypowiadaj ograniczona kulturalnie istoto

Gość gość
Wg mnie duzo ci wyszlo. Po ci wizyta 2x w mcu? Jak wszystko jest ok to raz wystarczy.

Gość gość
Bo to byłaby ciąża wysokiego ryzyka, trzeba by kontrolować wszystko po jestem po kilku ciążach a dziecka nie mam :(

Gość gość
to ci powiem ile ja wydalam na prowadzenie ciazy. Do 20 tyg prywatnie lekarz 80zl+30zl usg. Morfologie,badania itd mialam za darmo,poniewaz robilam je u swojego lekarza prowadzacego w szpitalu. Od 20 tyg zagrozenie porodem przedwczesnym,u plodu wykryto wade serca,makrosomie plodu.Dodatkowo moj stan zdrowia sie pogorszyl,nadcisnienie,niedokrwistosc,nerki,cukrzyca. Chodzilam raz w tyg. na wizyty do profesora za,ktore placilam 550zl. Specjalista w swojej dziedzinie.Tam mialam komplet badan,ktg,usg,przeplywy itd. Do tego kilkukrotne pobyty w szpitalach. NA prowadzenie ciazy wydalam ok 10tys zl. Ciaza wysokiego ryzyka moze sie okazac bardzo kosztowna.

Gość gość
U mnie problemowa jest szyjka, dlatego traciłam poprzednie ciąże na wysokim etapie już. Teraz jestem po operacji szyjki i trzeba będzie to kontrolować dlatego też częstsze wizyty będą potrzebne. Myślałam tak ok 1000 max 1300 miesięcznie żeby się wyrobić w takiej kwocie ale nie wiem czy nie więcej wyjdzie. Dlatego pytam was, przy jakiej odłożonej kwocie byście się zdecydowały zajść w ciążę w mojej sytuacji.