Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy olej kokosowy rafinowany nadaje sie tylko do smażenia?kto wie?

Polecane posty

Gość gość

wiem ze ten virgin nierafinowany jest super i zdrowy. ale w sklepach sa tez rafinowane i zastanawiam sie czy te rafinowane nadaja sie do czegos poza smażeniem?przeciez sa pozbawione juz witamin i wszystkiego ..

Gość gość
rafinowany nie nadaje się do smażenia!

Gość gość
Temperatura zabija to dla czego właśnie kupujesz ten produkt. Kiedyś kupiłem taki z pestek i byłem zły, że się oszukałem.

Gość gość
jak to????rafinowany nie nadaje sie do smazenia>??? myslalam ze nierafinowany sie nie nadaje..

Gość gość
nierafinowany czyli nieoczyszczony. Najlepszy, najbogatszy. A rafinowany jest oczyszczony ze wszystkich dobroczynnych składników. Nierafinowany do smażenia a rafinowany do skóry albo włosów.

Gość gość
Zdecydowanie olej kokosowy nierafinowany! Wtedy ma swoje właściwości odżywcze i zdrowotne! Polecam olej kokosowy ze Swojskiej Piwniczki, nigdzie nie znalazłam równie dobrych cen za 900 ml oleju nierafinowanego - tylko 35 zł. Mega dobra cena!

Gość gość
Co do różnicy pomiędzy olejami – będzie przede wszystkim odczuwalna w aromacie, ponieważ nierafinowany ma charakterystyczny smak i zapach, a rafinowany – jest ich pozbawiony na drodze rafinacji. Ciekawostką jest, że im intensywniejszy aromat oleju – tym mniejszą temperaturę użyto podczas jego produkcji. To co istotne w procesie rafinacji oleju kokosowego – wszystkie kwasy tłuszczowe są “na miejscu” (dalej mamy do czynienia z popularnymi średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi MCT), a i tak rafinowany olej kokosowy ma wyższą temperaturę palenia (204*C w porównaniu z 177*C nierafin.). O ile na opakowaniu nie ma informacji o zastosowanych dodatkach czy zastosowaniu reakcji uwodorniania tłuszczów (podobno to także się zdarza), o tyle jest on dobrym wyborem. Olej kokosowy rafinuje się przede wszystkim po to, aby otrzymać produkt bezzapachowy i pozbawiony bakterii, które mogły rozwinąć się podczas przetwarzania czy przechowywania surowca. Rafinowany olej kokosowy charakteryzuje się mniejszą listą korzyści zdrowotnych niż wyjściowy, a i tak uznaje się go za najzdrowszy rafinowany olej, który stworzył człowiek. Lista zalet kokosa jest długa i nie będę was wyręczać w poszukaniu informacji na ten temat. Istnieje dosłownie sto możliwości jego wykorzystania i pewnie równie tak wiele korzyści płynących z jego obecności w naszym menu. To, co przekonuje nas do rafinowanej wersji to cena, która jest nawet parokrotnie razy niższa – jeśli więc używamy go do pieczenia lub głębokiego smażenia (czego nie polecam zbyt często) lub nie mamy ochoty na zapach czy smak kokosa – będzie rozsądnym i ekonomicznym wyborem, z którego nadal korzystać będzie także nasze zdrowie.] z forum sportowcow i dietetykow. olej kokosowy rafi i nierafinowany to nie to samo co oliwa z oliwek :O

Gość gość
polecam po olej kokosowy wybrac się do Tajlandii lub na Sri Lankę. 1l ok 10zł :)