Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy olej kokosowy rafinowany nadaje sie tylko do smażenia?kto wie?

Polecane posty

Gość gość

wiem ze ten virgin nierafinowany jest super i zdrowy. ale w sklepach sa tez rafinowane i zastanawiam sie czy te rafinowane nadaja sie do czegos poza smażeniem?przeciez sa pozbawione juz witamin i wszystkiego ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
rafinowany nie nadaje się do smażenia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Temperatura zabija to dla czego właśnie kupujesz ten produkt. Kiedyś kupiłem taki z pestek i byłem zły, że się oszukałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak to????rafinowany nie nadaje sie do smazenia>??? myslalam ze nierafinowany sie nie nadaje..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nierafinowany czyli nieoczyszczony. Najlepszy, najbogatszy. A rafinowany jest oczyszczony ze wszystkich dobroczynnych składników. Nierafinowany do smażenia a rafinowany do skóry albo włosów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zdecydowanie olej kokosowy nierafinowany! Wtedy ma swoje właściwości odżywcze i zdrowotne! Polecam olej kokosowy ze Swojskiej Piwniczki, nigdzie nie znalazłam równie dobrych cen za 900 ml oleju nierafinowanego - tylko 35 zł. Mega dobra cena!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co do różnicy pomiędzy olejami – będzie przede wszystkim odczuwalna w aromacie, ponieważ nierafinowany ma charakterystyczny smak i zapach, a rafinowany – jest ich pozbawiony na drodze rafinacji. Ciekawostką jest, że im intensywniejszy aromat oleju – tym mniejszą temperaturę użyto podczas jego produkcji. To co istotne w procesie rafinacji oleju kokosowego – wszystkie kwasy tłuszczowe są “na miejscu” (dalej mamy do czynienia z popularnymi średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi MCT), a i tak rafinowany olej kokosowy ma wyższą temperaturę palenia (204*C w porównaniu z 177*C nierafin.). O ile na opakowaniu nie ma informacji o zastosowanych dodatkach czy zastosowaniu reakcji uwodorniania tłuszczów (podobno to także się zdarza), o tyle jest on dobrym wyborem. Olej kokosowy rafinuje się przede wszystkim po to, aby otrzymać produkt bezzapachowy i pozbawiony bakterii, które mogły rozwinąć się podczas przetwarzania czy przechowywania surowca. Rafinowany olej kokosowy charakteryzuje się mniejszą listą korzyści zdrowotnych niż wyjściowy, a i tak uznaje się go za najzdrowszy rafinowany olej, który stworzył człowiek. Lista zalet kokosa jest długa i nie będę was wyręczać w poszukaniu informacji na ten temat. Istnieje dosłownie sto możliwości jego wykorzystania i pewnie równie tak wiele korzyści płynących z jego obecności w naszym menu. To, co przekonuje nas do rafinowanej wersji to cena, która jest nawet parokrotnie razy niższa – jeśli więc używamy go do pieczenia lub głębokiego smażenia (czego nie polecam zbyt często) lub nie mamy ochoty na zapach czy smak kokosa – będzie rozsądnym i ekonomicznym wyborem, z którego nadal korzystać będzie także nasze zdrowie.] z forum sportowcow i dietetykow. olej kokosowy rafi i nierafinowany to nie to samo co oliwa z oliwek :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
polecam po olej kokosowy wybrac się do Tajlandii lub na Sri Lankę. 1l ok 10zł :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×