Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Glisty psie a zarazenie

Polecane posty

Gość gość

Hej, chodzę do schroniska i siedząc w boksie z psami zauważyłam, że na podłodze są glisty. Widocznie psy dostały na odrobaczanie tabletki. I tu pojawia się pytanie- czy jeśli wcześniej tam przesiadywałam, głaskałam te psy, one mnie lizały po rękach, ale mimo wszystko starałam się dokładnie je umyć po wizycie u nich to czy mogłam się zarazić? Strasznie się boję, bo te glisty psie są trudne do leczenia i mogą powodować śmierć... Zna się ktoś? Lecieć do lekarza?

Gość gość
Dzisiaj szczególnie one mnie lizały po rękach, głaskałam je... A te glisty na ziemi...

Gość gość
up

Gość gość
Mozna zarazic sie niektorymi pasozytami od zwierzat, ale tylko wtedy jesli nie przestrzega sie podstawowych zasad higieny. To znaczy: Po kazdym kontakcie z psem powinnas umyc rece, szczegolnie przed jedzeniem! Odchody sprzatac w rekawiczkach. I wiadomo nie calowac zwierzaka itp, ale to chyba wiesz. Z tego co piszesz to nie musisz sie przejmowac, glizdy nie przenosza sie przez powietrze. Wiem co pisze, bo mam 2 koty, ktore regularnie odrobaczam i rozmawialam na ten temat z weterynarzem. Mozesz zatem nadal glaskac pieski i nie przejmuj sie. Apropos - glizdy nie sa smiertelne, a tasiemcem strasznie ciezko sie zarazic. Glizdami mozna tez sie zarazic jedzac nieumyte warzywa i owoce, a tasiemcem przez niedogotwane mieso (np. tatar).