Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alergia na krzeszki ziemne, jak sprawdzic?

Polecane posty

Gość gość

Otoz musze ske do czegos przyznac. Moje dziecko ma 1,5 roku. Gdy bylo malutkie, ob3jrzalam reportaz o dziewczynce, ktora zmarla po zjedzeniu sladowej ilosci orzeszkow ziemnych. Od tamtej pory tak sie boje tej alergii, ze moje dziecko jeszcze nigdy nie pomakowalo tego produktu, chocby w formie masla. Co wiecej, do roku bardzo pilnowalam, zeby nie zjadla nic, co zawiera sladowe iloscj orzeszkow. Teraz juz mniej, mysle, ze na pewno nie raz zjadla produkt z taka informacja na etykiecie. Nie zmienia to faktu, ze tych orzeszkow moglo tam nie byc wcale. Co mam robic? Jak sprawdzic, czy malej nic nie bedzie po nich. Macie dla mnie jakies rady?

Gość gość
Nie przesadzaj to jest bardzo rzadkie taka ciężką alergia. A ktoś w rodzinie jest alwrgikiem? Też oglądałam ten reportaż. Dzieci tych ludzi miały bardzo rzadka mutacje genów którą seowodowala reakcje alergiczne. To chyba o to chodziło.

Gość gość
To bylo o 9-letniej dziewczynce, ktora zjadla czekoladki i umarla, bo byly w nich sladowe ilosci... Sprobuje podac malej odrobine masla orzechowego

Gość gość
a nie lepiej podać orzeszka po prostu? Po co zapychać dzieciaka nie zdrowym masłem z konserwantami, tłuszczami utwardzanymi, morzem soli.

Gość gość
Akurat mam maslo bez dodatkow, a uwazam, ze taka forma jest bezpieczniejsza

Gość gość
no to skoro masło bez dodatków, to ma identyczny skład niż orzeszek ziemny :)

Gość gość
Oczywiscie. Po prostu nie dam jej orzeszka, bo boje sie zakrztuszrnia, dam jej tylko oblizac troszke masla

Gość gość12349
Moje dziecko od urodzenia uczulone jest na mleko. Niestety też ma silne reakcje alergiczne- puchnie i wymaga podania leków. Musisz podać orzecha na próbę i tyle. Jak po paru minutach coś będzie się złego działo to dzwonisz po pogotowie.

Gość gość
ja bym nie dawała. mój syn ma 2.5 roku jest "lekkim" alergikiem, ale orzechów, kakao unikam jak ognia. bałam się miodu, ale na to nie jest uczulony. kakao pół biedy, ale orzechy chyba są extra silnym alergenem. słyszałam o tej dziewczynce, oni nawet nie zdążyli zadzwonić po karetkę. to były 3 minuty. ja z synem czekam na testy. obejdzie się bez orzechów.

Gość gość
Moje dziecko miało panel pediatryczny(tylko potwierdził moje obserwacje). Miał 2,5roku.