Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z Urzedem Skarbowym!!! help

Polecane posty

Gość gość

Sprawa wyglada nastepujaco: -dałam do rozliczenia PIT 2015 kobiecie z biura rachunkowego -wysłała to do innego urzedu skarbowego, zgłosiłam pomyłkę i powiedziala, ze sie pomyliła i ze wysle to odpowiedniego urzedu -wysyłajac po raz drugi ten PIT nie wpisała mi przychodów tylko postawiła tam 0. O czym dowiedziałam sie dzis gdy zadzwoniła kobieta z Urzedu. Podsumowujac: za pierwszym razem wysłała prawidłowo rozliczony PIT tylko ze do złego urzedu. Robiac korekte wysłała zle rozliczony PiT do dobrego urzedu. Czy groza mi jakies konsewencje? Do 30 trzeba bylo zlozyc PIT, ja złozyłam juz w marcu, lecz nie wiedziałam, ze jest on wypełniony zle! Co teraz?

Gość gość
Korekta.

Gość gość
pomijam dawanie komuś do rozliczenia pit 37, który jest bezdennie prosty i tylko debil tego sam nie ogarnie. Ale dawać to komuś i nie sprawdzić to już trzeba być totalnym osłem

Gość gość
ona wyslała to elektronicznie

Gość gość
:D trzeba było liczyć to samemu skoro us kontaktował się telefonicznie to pewnie już wyjaśniłaś sprawę i urzędniczka wie co się stało, zapewne poinformowała cię też czego teraz od ciebie oczekuje i ty wiesz co masz robić nawet gdyby po pierwszym picie nic się nie zadziało to błędny us przekazałby twojego pita do prawidłowego urzędu swoim wewnętrznym kanałem pit został złożony w terminie, konsekwencji nie będzie, teraz albo właściwy us sam znajdzie twojego pita albo złożysz jeszcze jedną korektę we właściwym us, które rozwiązanie wybrać to trzeba ustalić z twoim us

Gość gość
Jeżeli pit trafi do złego urzędu, to zostaje przekazany do właściwego. Twoja księgowa powinna to wiedzieć. Problemem jest to, że obecnie złożyłaś 2 pity o różnej treści przy czym żaden z nich nie jest korektą. Ja wysłałabym pismo wyjaśniające co zaszło i poprosiła o wycofanie drugiego, błędnego pitu.

Gość gość
wlasnie, ze zrobila korekte. powiedzcie czy groza mi konsekwencje w koncu juz maj

Gość gość
Terror Urzędów Skarbowych w III RP dorównuje terrorowi UB i SB z czasów komuny z PRLu

Gość Były pracownik US
Nic Ci nie grozi. Zeznanie złożono w terminie ustawowym, bo liczy się termin złożenia pierwszego zeznania, niezależnie co w nim było i gdzie zostało złożone. Zmień księgową, bo wprawdzie pomylić się w adresacie zeznania każdy może, ale księgowa powinna wiedzieć jak wyprostować sytuację, zamiast ją komplikować. Najlepiej osobiście udać się do Twojego US (po uprzednim telefonicznym umówieniu się, żeby przygotowali dokumenty), i wyjaśnić, że korekta była złożona omyłkowo i niech zaksięgują to pierwsze zeznanie. Trzeba będzie napisać odręcznie oświadczenie o tym i sprawa załatwiona :-)

Gość gość
w us wiedza ze złozone było pierwsze rozliczenie wypelnione OK w marcu wiec chyba nic mi nie zrobia ?

Gość gość
Nic Ci nie zrobią, trzeba tylko wycofać tą niepotrzebną korektę.

Gość gość
moze to za mnie zrobic ta cholerna ksiegowa? bo juz jej to zgłosiłam, ale na razie odzewu od niej brak.

Gość Były pracownik US
Jeśli upoważniłaś ją do składania oświadczeń. Jeśli podpisała Twoje zeznanie, to znaczy że jest upoważniona i może załatwić sprawę do końca.

Gość gość
wiem tylko ze na zeznaniu ja nie musiałam sie podpisywac, wysyłała to elektronicznie. myslałam, ze trafiłam na kompetentna osobę.

Gość gość
Co to za księgowa? Jakieś biuro rachunkowe?

Gość gość
tak biuro rachunkowe, moja mama robi tam oplaty i powiedziała ze ta kobieta tez rozlicza PITy, a ze to był moj pierwszy pit nie chciałam sobie głowy zawracac i dałam do tego biura. Dodam, ze na PIT były naprawde małe kwoty, bo to była praca na zlecenie. I przychód nie przekroczył nawet chyba 1000 zł

Gość gość
Niby księgowa nawaliła więc powinna naprawić, ale coś niezbyt godna zaufania jest. Formalnie rzecz biorąc, nie popełniłaś żadnego wykroczenia (zeznanie złożone w terminie), więc nic Ci nie grozi. Napisałaś, że urząd wie o tym pierwszymm zeznaniu. Jak został o tym powiadomiony? Jeśli na piśmie, to wszystko OK, jeśli tylko telefonicznie, to lepiej złożyć im (wysłać pocztą) wyjaśnienie. Ty albo księgowa.

Gość gość
jeśli tylko telefonicznie, to lepiej złożyć im (wysłać pocztą) wyjaśnienie NA PIŚMIE...

Gość gość
Przecież nawet jak to wysłała księgowa, to i tak najpierw powinna wysłać ci to, a ty to powinnaś sama sprawdzić, bo ty odpowiadasz za to, a tu piszesz, że nie miałaś pojęcia. jak się nie znasz, to prosisz znajomych o sprawdzenie, albo idziesz to innej księgowej zweryfikować, która ci wszystko wytłumaczy co gdzie jest. Pomijając to zrób jak najszybciej korektę, to być może nie dostaniesz kary, ale to już zależy od dobrej woli urzędu.

Gość Były pracownik US
"Pomijając to zrób jak najszybciej korektę, to być może nie dostaniesz kary, ale to już zależy od dobrej woli urzędu." Nie dostanie żadnej kary, a korekta jest w tym wypadku niepotrzebna. Proszę nie wprowadzać człowieka w błąd.

Gość gość
Ja miałam podobną sytuację bo tak mnie rozliczono. Musiałam skorzystać z innego biura na szybko….moja koleżanka polceciła mi Panią z arym i szybko poprawiła a ja niemaiałam żadnych konsekwencji.

Gość Roman77
Właśnie dlatego od razu powinno się skupić na tym, by wybrać jak najlepsze biuro rachunkowe dla siebie. Zajrzyjcie do http://amiro.com.pl/ksiegowosc/ i przekonajcie się, jakie usługi świadczą naprawdę dobre biura. Nie widzę powodu, by rezygnować z ich usług.

Gość gość
w takiej sytuacji dobrze jest skorzystać z pomocy księgowych mogę ci poleci biuro rachmistrzowie.pl