Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CorB

Problem z wyborem pracy

Polecane posty

Gość CorB

Hej :) Stanęłam przed trudnym wyborem. W ciągu 24h zaproponowano mi dwie różne prace: jedna w studiu reklamy a druga w księgarni ( książki o tematyce religijnej, różne wydania Biblii ). Co wybrać? Warunki umowy i zarobki porównywalne. Byłam już w jednej i drugiej pracy na próbę i spodobało mi się tak samo. W projektowaniu nie jestem obecnie zbyt mocna, muszę nauczyć się programu, boję się też czy wystarczy mi kreatywności ale ogólnie praca wygląda na ciekawą. W księgarni czułabym się pewniej na początku, ale potem mogłabym się nudzić - takie odnoszę wrażenie, że praca mogłaby być monotonna. Z drugiej strony byłoby mi potem łatwiej załapać się do pracy w bibliotece ( skończyłam takie studium ). Co byście wybrali?

Gość gość
Studio reklamy bardziej rozwojowe.

Gość CorB
Też uważam, że bardziej rozwojowe, ale decydując sie na pracę tam chyba bardziej ryzykuję wyrzucenie mnie jeśli się nie sprawdzę... To znaczy mam wrażenie, że jest większe prawdopodobieństwo, że nie podołam obowiązkom pracy w reklamie a w księgarni prędzej dam sobie radę. Już prawie byłam zdecydowana na księgarnię, ale pracodawca dał mi skierowanie na badania wstępne i kazał zrobić je na własny koszt, a z tego co wiem to wg Kodeksu Pracy koszt leży po stronie pracodawcy. Nie wiem czy takie praktyki są częste wśród pracodawców. Boję się, że to ktoś niezbyt uczciwy

Gość gość
A skąd wiesz, czy podołasz w księgarni? Może będziesz musiała wyrabiać jakieś nierealistczne limity sprzedaży i co? Trzeba było od razu powiedzieć cwaniakowi, że badania to jego koszt. Od początku Cię lekceważy! Bierz studio!

Gość CorB
Nie wiem, mam takie przeczucie, że tam będzie mi łatwiej. Nie było mowy w czasie rekrutacji do księgarni o limitach, wyrabianiu jakiejś normy sprzedażowej itp., ale też o to nie zapytałam:( Z drugiej strony kusi mnie, żeby spróbować sił w projektowaniu... Z tym, że w studiu w ogóle nie mówili nic o badaniach lekarskich. Ja po prostu lubię i pracę z książką, i pracę kreatywną, projektowanie. Projektowanie może nawet bardziej, ale mam obawy, bo nie mam w tym doświadczenia i to będzie ogromne wyzwanie.

Gość gość
Projektowanie to super sprawa. Jak masz smykałkę, to się za nie bierz i nie zastanawiaj! Poczytaj tylko o typografii, najlepiej jakąś książkę, bo większość agencji pojęcia nie ma o tym, jakie fonty do czego służą.

Gość CorB
Gościu a czy Ty projektujesz? Jeśli tak to jakie były Twoje początki, w sensie od zera czy może jakieś wykształcenie już zdobyte w chwili podjęcia pracy?

Gość gość
Nie mam talentu plastycznego. Nie potrsfię np. narysować od zera loga, dziewczynki z parasolem itp., robię raczej kompilacje z gotowych elementów. Nemniej jestem zaawansowanym amatorem - składam gazetki, czasem robię znajomym wizytówki, ulotki, składam prace dyplomowe itp. i robię to lepiej niż nie jedna mała agencja reklamowa.

Gość CorB
Gościu a w jakim programie robisz swoje projekty? W pracy mam używać programu Corel Draw, którego nie znam i musiałabym uczyć się od początku wszystkiego. Umiem jedynie przygotować tekst, który ma być wycięty na gumce do pieczątki. Jeśli używasz Corela to czy ciężko było Ci się go nauczyć?

Gość gość
Do ulotek, wizytówek używałem Corela. Dosyć prosta praca na obiektach - wstawiasz ramkę, w ramkę wklejasz tekst. Piszesz inny tekst, Wstawiasz obiekt itd. Reszta to kwestia talentu i obycia z programem. Tutaj masz wersję próbną programu: http://v.ht/FmFG Możesz zainstalować. W Sieci są różne samouczki, np. na Youtube. Możesz się pobawić i spróbować coś zaprojektować.