Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

poziom w polskich szkołach jest wyższy niż w UK

Polecane posty

Gość gość

już wiecie dlaczego nasze dzieci rozpoczynają naukę w wieku 7 lat. bo nasza szkoła to nie przedszkole, więc skończcie już z tym durnym gadaniem że na zachodzie dzieci idą do szkoły w wieku 5 lat....bo niby takie zdolne. http://natemat.pl/156271,brytyjscy-rodzice-narzekaja-na-polskich-uczniow-bo-za-dobrze-sie-ucza-ich-dzieci-wciaz-maja-edukacyjne-braki

Gość gość
http://natemat.pl/156271,brytyjscy-rodzice-narzekaja-na-polskich-uczniow-bo-za-dobrze-sie-ucza-ich-dzieci-wciaz-maja-edukacyjne-braki jak nie wejdzie link to skopujcie do Google, usuwając spację.

Gość gość
Poleskie dzieci w UK na ogól nie chodza do tych lepszych szkół ( a zroznicowanie w UK jest ogromne). W Polsce tez sa lepsze i gorsze szkoły. Jakby w UK było tak źle, skad by sie tam wziely uniwersytety przodujace w swiatowych rankingach?

Gość gość
tylko do tych uniwersytetów chodzi zaledwie garstka Brytyjczyków.

Gość gość
No Ameryki to ty nie odkrylas autorko

Gość gość
gość dziś tylko do tych uniwersytetów chodzi zaledwie garstka Brytyjczyków. XX Nie garstka, bo uniwersytetow jest duzo ( 127 nie licząc pomniejszych szkól wyzszych ) i przynajmniej polowa z nich jest wyzej w rakingach niz najlepszy z Polski. A studentów brytyjskich w nich jest nie mniej , niz w Polsce.

Gość gość
Na to samo wychodzi Poziom w szkołach państwowych nie jest najwyższy

Gość gość
ach jaki ten poziom w Polsce wysoki, najlepszy, naj naj naj - a po skończeniu tych wspaniałych szkół na kasę do marketu albo na zmywak do UK

Gość gość
nie wiem jaki jest poziom edukacji w polskich szkołach, ale na pewno wszystkie zajęcia przedmiotowe są lepiej przygotowane w szkołach zachodniej Europy. Jakość nauki języków obcych w szkołach polskich wymaga jakiejś reorganizacji/ O praktycznej nauce chemii, fizyki , biologii mogą tylko uczniowie pomarzyć. Wkuwanie wiedzy, zamiast zajęć tematycznych to podstawowy nasz polski błąd.

Gość gość
bez przesady, renomowana, prywatna szkoła w Polsce, nauczycielka wcieka się i oględnie daje do zrozumienia uczniom, że są debilami, a dlaczego? nie pamiętają symboli podstawowych pierwiastków i ich podstawowych wartościowości Szkoła w Niemczech - nie pamiętasz? weż ściągawke, abyś umiał to zastosować

Gość gość
nie jestem pewna, mam wątliwości

Gość gość
nieprawda, polska szkoła uczy pamięciowo ale chyba tylko wiersza na pamięć można się nauczyć, niczego więcej

Gość gość
Tylko wiersza na pamięć? Oj, zdziwić się można... miałam nauczyciela geografii który nas gnębił w liceum sprawdzianami z map fizycznych i politycznych kontynentów. Wyobraźcie sobie wkucie na pamięć nie tylko państw i miast, ale i oceanów, mórz, rzek, jezior, zatok, przylądków, wysp, nizin, wyżyn, gór, pustyni... raz na 2 mce jeden kontynent. Zapominaliśmy wszystkiego błyskawicznie zaraz po zaliczeniu. Ciekawa jestem gdzie jeszcze uczniowie wkuwają na pamięć całą tablicę Mendelejewa, z opisami pierwiastków. Z tego co piszą, Polacy świetnie sobie radzą w przedmiotach ścisłych- bo wykują regułki i wzory, nauczą się je przekształcać, a potem już sobie radzą z zadaniami przy minimum inteligencji. U nas nawet przygotowania do matury z j.polskiego polegają na wkuciu na pamięć głównych motywów literackich i głównych cech danego "dzieła". Nauka języków obcych leży i biorąc pod uwagę w jakim wieku się zaczyna, wymagania żeby zdać podstawową maturę z języka obcego są po prostu śmieszne. Generalnie- aby zdobyć przynajmniej świadectwo dojrzałości, polskiemu uczniowi koniecznie potrzebna jest jedynie dobra pamięć, a analiza, nie mówiąc już o inwencji i kreatywnym myśleniu, do niczego specjalnego nie są przy tym potrzebne. Nie wiem po co się szczycić tym naszym niby wysokim poziomem. To nie wysoki poziom, a duży zasób informacji, które zresztą, jeśli nie są potem używane (a często nie są) po prostu się ulatniają. Do czego to ma być potrzebne? W życiu człowiek rozwinie umiejętności których będzie używał, w szkole potrzebuje jedynie podstaw. I z tego co widzę teraz nie ma nawet zajęć ZPT jak kiedyś, kiedy uczyliśmy się robić sałatkę owocową (dzisiaj niektóre dzieci w podstawówce dalej noża do ręki nie dostają) czy zbijać deski gwoździami za pomocą młotka.

Gość gość
A są lepsze .Polskie ! Bo nasze szkoły to I liga światowa ! Popatrzcie na testy PISA -Polska szkoła stoi sporo wyżej niż UK jeżeli chodzi o poziom szkolnictwa podstawowego .To wiarygodne badanie uznane międzynarodowo...Sporo także uwzględniając szkoły prywatne które podnoszą w UK poprzeczkę . Szkolnictwo publiczne w UK to dno .Poziom szkoły dla upośledzonych w PL .No może troszkę wyżej .

Gość gość
nie ma co porownywac bo w uk jest inny system nauki, ojj bardzo inny. mlodsze dzieci ucza sie poprzez zabawe, duzo zajec praktycznych itd a w Polsce kucie na pamiec, schematy, ramki nie mozes myslec inaczej niz to jest w "kluczu" nauczycielskim bo dostaniesz mniej punktow, nie mozna byc kreatywnym..... to taka chodowla baranow

Gość gość
Tjaaaaaaaa 23.08 .A potem w "kreatywnej" szkole w UK tworzą się pokolenia debili narkomanów i olewusów .Patrz nastolatki tamże . Brzuchate 16 latki rozwydrzone chłopaczyska . Dno i 2 metry mułu .

Gość gość
Moja 13 letnia kuzynka włada biegle 4 językami -urodzila się w Niemczech, w rodzinie Polaków, więc polśki i niemiecki rozumiem, ale od przedszkola uvzyla się angielskiego, ą od 3 lat w gimnazjum francuskiego. Najbardziej zdziwiońa bylam postępem w nauce francuskiego, mialam okazje sprawdzić jej umiejętnosci. Ja niestety po 6 letniej nauce angielskiego w prywaneu szkole nie jewtem w stanie swobodnie z anglikiem porozmawać.

Gość gość
Polski egzamin gimnazjalny . polecenie, napisz2 zdania na temat tekstu, uczeń napisal 3 zdania, madre, wyważone, bez błedów - praca nisko oceniona, mialy być 2 zdania, a nie3 Totalna paranoja

Gość gość
Szkolnictwo srednie w PL rzeczywiscie daje szersza wiedze niz szkolnictwo w UK. To w kwestii wiedzy ogolnej. Natomiast jesli chodzi o specjalistyczna wiedze po studiach (i nie mowie tu po prostu o byciu jednym z tysiecy magistrow) to PL za UK zostaje daleko w tyle. Pracowalam w obu systemach szkolnictwa wyzszego i naprawde nie ma porownania. Smutne ale prawdziwe. Polska po prostu nie ma zaplecza do specjalistycznego ksxtalcenia na odpowiednim poziomie.

Gość 29__latka
Jeśli chodzi o rankingi uczelni, to byłabym ostrożna - zwróćcie uwagę, kto je robi - jesli ktoś z UK, to wygrywa je uczelnia(uczelnie) z UK, jeśli z USA - to stanowe uczelnie są w czołówce. Nikt z Polski nie przeprowadzał rankingów uczelni światowych, toteż w nich nie przodujemy :P

Gość gość
Polska szkola to dno, uczy wkuwania i niepotrzrbnych informacji, nauka jak za krola ćwieczka

Gość gość
00.20 wiesz mialam szczescie pracowac na uniwersytetach zarowno w PL jak i UK i naprawde rzeczywistosc pokrywa sie z rankingami. Niestety, ale niektorzy polscy pracownicy naukowi naja wiedze tutejszego studenta 2 roku. Dlaczego -- z wielu przyczyn, niskie pensje, wiec trzeba dorabiac zamiast sie rozwijac, brak dostepu do czasopism, uczelnia nie finansuje konferencji czy szkolen, nie ma nowszego sprzetu. Nie ma czasu na badania bo wszysvy tluka godzinki po 3 prywatnych uczelniach i to wszystko niestety ma skutki takie jakie ma.

Gość gość
W Polsce bylam na biol-chemie, a moj syn w Anglii od gimnazjum tez jest na biol-chem. Widze , jaka ogromna roznica jest. Tu jest o niebo lepiej. Nie ma przedmiotow typu historia, geograafia. Tylko ang, wloski , matma , biol , chemia , fizyka. W tym laboratoria , a na maturze bedzie mial zagadninenia , ktore ja mialam dopiero na studiach medycznych. Bardzo duzo polskich dzieci w Uk jest wybitnych i jestem z tego dumna.

Dzięki translatorowi www.m-translate.pl możesz być pewny, że Twoje dziecko będzie zawsze uczyć się języków obcych w sposób ciekawy i przyjemny!

Gość gość
W moim lo trzeba bylo na pamięć umieć wszystkie rzeki jeziora wyżyny niziny góry kraje stolice morza jeziora na całym świecie kontynentami a pond go na pamięć wszystkie zaglebia wydobycia węgla gazu zlota miedzi srebra itpitd .dodatkowo wszystkich krajowych światowych liderów pkb sprzedaży wszelkich owoców i waszych oraz chodowcow trzody drobiu sądownictwa....moge wymieniać bez liku nawet cechy kazdej z planet układu słonecznego oraz charakterystykę każdego wyznania na świecie. Z chemii tablice mend to na pamięć i to nikogo nie dziwilo jak baba pytala jaki symbol i liczbe atomowa ma np chrom czy inny. To samo matematyka. Zadania z gwazdka?? U nas innych nie robiliśmy tylko te z gwiazdkami. Angielski? Zaczynaliśmy od intermidiate czy jakos tak. Lo najlepsze w miescie. Do mojej klasy byl najwyższy próg punktowy. Bylo to 10 lat temu. Dziekuje ze mogłam się tyle nauczyć. Jak oglądam pogodę to za każdym razem widzę pana od geografii:). Temperature dla New dheli czy irkucku mogę przewidzieć każdego dnia w roku bo wiem w jakiej strefie klimatycznej leży i jaki jest kat padania promieni slonecznych:P. Dostałam sie na super studia skonczylam. Mam dom i dziecko i sama sobie zapracowalam na to. I uważam ze super ze w szkołach uczą chemii geografii matmy. To przyszlosciowe przedmioty. Swoja córkę tez będę zachęcać do nauki. Ale wg niektorych was lepiej byc tępakiem . Mi nauka pomogla. A jak mam wycwiczona pamięć. Hoho. Tyle uczenia obrazowego poprostu mega rozwija pamięć. Nie mam problemu z zapamiętywaniem. Każdemu polecam sie uczyć.

Gość gość
Ale ortografia i stylistyka leza plackiem!

Gość gość
Moj syn w przyszlym roku konczy Primary i jestesmy na etapie zwiedzania Secondary Schools. Widzielismy dwie i moje dziecko juz zdrcydowalo do ktorej idzie. Ja sama jestem w szoku co maja w ofercie szkoly porownujac z polskimi. Kazda z klas swietnie wyposazona. Widac ze ucza samodzielnego myslenia, nauczyciele to usmiechniec***asjonaci. Teatrzyki, aktorstwo, sztuka, projektowanie, programowanie i wiele wiele innych. Naprawde nie chcialabym by moje dziecko mialo zawalony mozg rozwojem pantofelkow czy nazwami rzek w Ameryce Srodkowej. Dla mnie szkola byla meka, wiele rzeczy ulecialo z glowy po krotkim czasie. I konczac ten wywod. Co z tego ze dziecko leci na piatkach jak potem nie potrafi sie odnalezc w zyciu a i z Praca w Polsce wiadomo jak jest.

Gość gość
Autorka ma racje. Zreszta wiekszosc anglikow to glupki i śmierdzące lenie.

Gość gość
Nie tylko Anglicy - ty rowniez!