Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wymyśliłem sobie medycynę i nie wiem co robić w zyciu

Polecane posty

Gość gość

Mam 23. Studiuje inny kierunek. Nie wiem co robić w życiu. Juz razy probowalem i zabrakło punktów. Teraz też pewnie zabraknie. Nie wiem co miałbym robić w życiu innego. Nie umiem się odnalzc w życiu. Nie mam już znajomych ani nikogo. Nawet nie chce mieć. Mam wrażenie ze czas ucieka mi i ja go marnuje ale nie wiem co miałbym robić. Chce być lekarzem i pomagać ludziom bo chce wiedzieć że moje życie ma jakiś sens i ktoś skorzysta z tego ze jestem nudnym człowiekim który może pracować 24h na dobre...

Gość gość
zawsze możesz zostać pielęgniarzem, też będziesz pracował w szpitalu, miał do czynienia z medycyną. idź na pielęgniarstwo

Gość gość
ja właśnie kończę medycynę = 6 rok. nie gloryfikuj tego tak, jak byłam naiwna to myslałam, że będę taka uduchowiona, dobra, będe pomagac ludziom etc. Czeka cię 6 lat bardzo frustrujących studiów, gdzie na kazdym kroku będa ci mówić, że nic nie umiesz mimo, że po powrocie z zajęć codziennie !!! zakuwasz do północy, ja swojego chłopaka widuję raz na tydzień! mimo, że mieszkamy w tym samym mieście - super no nie! bo nie ma kiedy, zajęcia codziennie do 15, wykłady do ok 15, powrót do domu i nauka, nie mogę zdążyć z nauką zupełnie. W zeszłym roku chodziłam czasem na fitness teraz przyrosłam do krzesła bo masa nauki (mogłabym iść sie przejść zamiast pisać to na kafeterii ale jem kolację i postanowiłam się odmóżdżyć!). Po 6 latach studiów, masz ponad rok stażu za UWAGA! 1700 zł !!! Juz nie mówię, że nie masz czasu na dzieci - w rodzinie mam też młodych lekarzy i niestety dyżur za dyżurem biorą, bo brak jest w ogóle lekarzy i nie ma kto dyżurować! więc rzadko sa w domu , nie masz za co kupić mieszkania, na rezydenturze - na którą są miejsca zależne od tego co państwo da! czyli nie ma wcale - zarabiasz 2200 zł!!! Jak chcesz zostać kardiologiem, a na kardiologię jest 0 miejsc w danym roku to nie ma szans na tą speckę i musisz iść na to co jest np - nefrologia dziecięca!!! Nie wiedziałam tego zaczynając studia! No i oczywiście możesz robić kardiologię na wolontariacie - za darmo! - 5 lat pracujesz za darmo! Wyobraź sobie, że pełno lekarzy tak robi, tylko musisz miec rodziców chętnych do utrzrymywania cię przez 5 lat specjalizacji albo całe wieczory i noce dorabiać na SORze. Generalnie nie ma miejsc na specjalizacje, np jest przydzielone tyle, że można nimi obdzielić tylko połowę ludzi którzy ukończyli medycynę, więc połowa musi robić na wolontariacie za darmo - rodzice mojego chłopaka tak robili, moi znajomi tak robią, nasi asystenci tez tak robili - tą specjalizację, którą chcieli ale za to bezpłatnie. Generalnie dlatego ludzie uciekają za granicę bo cięzko nie zarabiac do 30 tki. Ciężki kawałek chleba, ja nie wiedziałam, że tak jest, wielu moich znajomych też nie, a teraz jestesmy na 6 roku i czujemy się oszukani. Nawet nie można robić tego czym się człowiek interesuje bo musi wybrac co jest.