Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Musze przestac karmic piersią

Polecane posty

Gość gość

Pediatra mówi żebym przeszła na mm. Córka ma 9 miesięcy i bardzo słabo przybiera. Jestem załamana pierwsza córkę karmilam do 3 roku życia i z drugą też mam taki plan. A co wy byście zrobiły? Może mam skonsultować z innym pediatra? Przecież moje mleko jest najzdrowsze najlepsze. Dlaczego niby syf z puszki ma być dla córki lepszy niż moje własne mleko.

Gość gość
Weź daj spokój i tak 9 msc to dużo. Chcesz wychudzić dziecko do granic możliwości przez swoje chore ambicje?

Gość gość
Skoro kp 3 lata wcześniejsze dziecko to wprawę masz i wiedzę chyba...co? Nie ma lepszego pokarmu niz mleko matki, żadne mm nigdy nie bedzie zdrowsze. Dla dzieci kp siatki sa jakby nieważne bo tych dzieci jest mniej niz na mm a wiadomo ze pokarm z piersi jest łatwiej przyswajalny i fziecko sie tak nie pasie choć sa wyjątki. Żaden rozsądny pediatra nie karze zrezygnować z piersi na rzecz substytutu. Jakie masz menu dziecka? Moze tu poszukaj przyczyny-wiesz ze dziecko z rezerw żelaza sie wyczerpuje ok 6 mc zycia i diete należy rozszerzać bo sama piers to za mało jednak na niej sie NIE ZAGŁODZI i taki moze byc urok Twojego dziecka. Karm dalej na zdrowie! Wejdź na karmiące cyce na ulice na fb tam jest wiele takich orzypadkow. Zapisz sie do grupy i poproś o wsparcie

Gość gość
Autorko masz rację. Twój pokarm to najlepsze co możesz dziecku dac. Idź do innego pediatry

Gość gość
Miałam taką sama sytuację - ale ja i tak chciałam odstawić do roku. I niestety, ale prawda jest taka, że córka zaczęła przybierać jak dalam mm i to takie specjalne, na tuczenie, bo jest bardzo mała, poza siatką. Nie żebym cię namawiała, ale takie są fakty. Starszy syn przybierał dobrze na piersi, a młodsza od początku mało piła i chyba miałam po prostu mało pokarmu. Możesz spróbować podbić kaloryczność pozostałych posiłków dodając masło czy oliwę. My mieliśmy też taki preparat Fantomalt na podbicie kaloryczności. Ale jako że mleka córka pije jeszcze sporo, dopiero to daje powoli efekt. Ale poza tym jestesmy też w trakcie diagnostyki i szukania przyczyn niskiej wagi.

Gość gość
To ,że pokarm matki jest zdrowszy to wszyscy wiemy...ale przy drugim dziecku może gospodarka hormonalna się zmienia i mleko jest MNIEJ odżywcze ,mniej sycące... Chyba 9 m. Dziecka nie karmisz samą piersią???? Podawaj kaszki,obiady,zupy z ziemniaczkami i ryżem,kaszą zacznie wtedy ładnie przybierać..

Gość gość
Do 3 roku życia karmiłaś piersią? o_O jesteś zboczona i masz coś nie halo z głową :o

Gość gość
Nie jestem zboczona. Nie będę dziecka karmić toksyczny syfem z puszki tylko dlatego że taka jest moda. Staram się o wszystko co najlepsze dla dzieci mogę karmić i będę a ty na butelce się nie wypowiadaj!

Gość gość
Nie karmiłam butelką, karmiłam piersią do roku co i tak uważam, że długo. Później dostawał normalnie mleko krowie, sojowe, kokosowe. Nie żadne mm. Teraz ma 3,5 roku i nie wyobrażam sobie przystawiać go do piersi. Nie przebieram się przy nim nawet :o To już dziecko, które biega, mówi i wszystko rozumie i o wszystkim papla naokoło. Nie wyobrażam sobie, że na placu zabaw podlatuje moje nawet 2 letnie dziecko i zaczyna dobierać się do cyca. To chore. Jak mu wytłumaczysz, że teraz nie? Chyba, że wywalasz cycka i dziecko ciągnie przy ludziach :D padłabym ze śmiechu jakbym taką scene zobaczyła.

Gość gość
Córkę normalnie karmilam w takich miejscach i nigdy się tego nie wstydzilam. Wstyd to dawać dziecku butelkę i karmić tym chemicznym syfem. Mam w nosie co kto myśli patrząc na nas. Pierwsza córkę karmilam dopóty dopóki sama się nie odstawiła.

Gość gość
Haha autorko jesteś nienormalna! A jakby córka chciała do 6 7 8 roku życia cycka to byś dawała? Dopóki sama by się nie odstawiła? Idź się oddaj na leczenie psychopatko :D A chciałam zauważyć, że mleko matki jest najbardziej wartościowe do 6 msc życia dziecka. Potem to nic szczególnego nie jest.

Gość gość
Do 6 miesiąca? A gdzie tak jest napisane? Jest wartościowe i spełnia swoją funkcję przez cały okres karmienia piersią tłumoku!!

Gość gość
Ja rozumiem gdybyś ściągała mleko i dawała tak dużemu dziecku z kubka. Nie rozumiem natomiast jak można 3 latkę przystawiać do cycka :o Nie bałaś się szkód jakie cycek tak samo jak butelka może wyrządzić jeśli chodzi o rozwój mowy? :o

Gość gość
ten temat to chyba kolejne prowo majace na celu wywolac klotnie pomiedzy zwolenniczkami kp a mm. 9cio miesieczne dziecko je juz sporo innych posilkow oprocz mleka, wiec nalezaloby sie zastanowic czy je wystarczajaco dobrze/kalorycznie/odzywczo z takich dan. mleko to juz i tak 2, max. 3 posilki dziennie wliczajac w to kleiki/kaszki na mleku, wiec nie wiem jakim cudem dziecko mialoby byc niedozywione majac zbilansowana diete. poza tym jeszcze 3 miesiace i spokojnie moze pic mleko krowie. o przepraszam, przeciez zapomnialam ze mleko krowie to tez trucizna, tym razem nie z puszki tylko z kartonu. masakra.

Gość gość
Córka od urodzenia słabo przybiera na wadze. Po prostu uważam ze taka jej uroda. Jedne dzieci przybierają ładnie na kp czy mm. Inne słabo i tyle. Pierwsza ładnie przybierala więc nie sądzę żeby to była wina mojego pokarmu.

Gość gość
Nie ma czegos takiego jak mniej odzywcze mleko. NIE MA

Gość gość
Oczywiście ze ten temat to goownoburza jedynie po to zeby sie troche wyżyć. Gdyby tak nie było to bys napisała jakie jest menu Twojego dziecka a jakos tylko w pyskówki sie wdajesz. 3latka nie karmi sie piersią tak czesto jak niemowlaka i takie dziecko nie potrzebuje piersi na placu zabaw wiec sie juz tak nie bulwersujcie! Takich anomalii w plenerze sie nie uświadczy a jak ktos chce to niech karmi. Pisze to matka butelkowa!

Gość gość
Trzymasz prawie roczne dziecko tylko na piersi ? Lekarz powinien cie zrypać porządnie a nie proponować żebyś dala sztuczne mleko. Dziecko w twoim wieku powinno jeść pierś 2 razy dziennie max. Piwinno jeść zupki kaszki deserki jogurty owoce warzywa wszystko . Dziwisz się ze twoje dziecko nie przybiera na wadze ? Owszem mleko mamy jest najzdrowsze ale na miłość boska to za mało w tym wieku . Ja córkę w 9 miesiącu życia karmiłam tez piersią dwa lub nawet raz dziennie . Na śniadanie kaszkę lub jajeczniczke delikatna . Potem obiadek zupkę robiłam sama drugie ze słoiczków gerber deserki lub banana jabłko z biszkoptem i pierś na noc

Gość gość
Są inne siatki centylowa dla dzieci karmionych piersią i one dla karmionych mm. Porozmawiaj z innym pediatra a najlepiej doradca laktacyjnym słabe Przybieranie to na pewno nie wina Twojego mleka. Może jest problem z wchłanianiem. Mm to gow**.

Gość gość
Czy ja gdzieś napisałam że karmię tylko piersią??? Dziecko ma rozszerzoną dietę o warzywa owoce mięsko, rybę, karmię rano wieczorem i kilka razy się w nocy budzi na karmienie. Mimo to i tak przybiera około 200 g na miesiąc od urodzenia. Ludzie litości!!

Gość gość
no to autorko jak sie nie zgadzasz z pediatrą bo uwazasz, że masz wiekszą wiedze medyczna niz on to chyba odpowiedz znasz nie rozumiem po co ten temat skoro ty wiesz lepiej dla mnie to tez jest chore jak mozna 3 letnie dziecko przystawiac do piersi-rozumiem ktos chce to niech da odciagniete mleko, ale do piersi?!przedszkolaka?! pedofilia...

Gość gość
Może taka uroda dziecka? Ktos musi być na 3 centylu. Skonsultuj się z CDL, może będzie mieć pomysł co robić. A na takiego pediatrę to szkoda słów... zazdroszczę Ci, że karmisz/karmiłaś tak długo. U mnie był system mieszany i to tylko do 3 m-ca. Bardzo, bardzo żałuję, że nie byłam lepiej przygotowana merytorycznie, bo uleglam bzdurom i zabobonom z prlu

Gość gość
Ma rozszerzona diete a JAK konkretnie ona wyglada. Cieżko napisać jadłospis i godziny posiłkow Twojego dziecka ale na pyskówki masz czas. Problem jest w żywieniu pokarmami stałymi a nie w piersi i tu bym sie upatrywała problemu. Moze kiepskie ma menu?

Gość gość
Pisałam o 9:56. Karmiłam 11m-cy. Córce brakuje kilogram do siatki i niestety dopiero na "sztucznym syfie" przybiera. Też nie tak sobie to wyobrażałam. Ale to chyba prowo. Chciałam doradzić, ale chyba zbędnie sie produkowałam.

Gość gość
A chciałam zauważyć, że mleko matki jest najbardziej wartościowe do 6 msc życia dziecka. Potem to nic szczególnego nie jest. xxx Kolejna mundra inaczej, co tą bzdurę roku powtarza! Oprzyj się kobieto na badaniach naukowych dotyczących długiego karmienia (były robione nawet w Polsce, więc nie trzeba znać języków obcych, by je znaleźć) a nie na zabobonach, Kafeterii, opinii sąsiadki, kuzynki czy nawet niedouczonego pediatry!!!

Gość gość
Mój synek jest karmiony piersią a od 5. miesiąca życia ma rozszerzaną dietę. Teraz ma już 8 miesięcy i ****ardzo dużo produktów, różne warzywa, owoce, mięso, ryby, kaszki (na moim mleku), jogurty, twarożki, soczki.Urodził się spory, bo 3800g, ale potem trzymał się okolicy 25. centyla. Teraz spadł do ok. 10. albo i niżej, bo bardzo dużo się rusza i nieco schudł. Jest za to długi. Już mi wyrósł z wielu ubranek w rozmiarze 80 i nosi 86. Nie ma na ciele ani jednaj fałdki (właściwie nigdy nie miał), żadnych pucków na buzi, jest szczuplutki. Przy tym jest okazem zdrowia i bardzo pogodnym dzieckiem. Gdyby mi pediatra powiedział, że jest za chudy (bo nie wygląda jak upasiony pulpecik) i mam mu podawać mm, to najpierw bym go wyśmiała a potem już by mnie więcej nie zobaczył. Jestem farmaceutą, wiem co jest w składzie mm i z czego się je robi. Dziękuję, nie skorzystam. Kiedy skończę karmić piersią, przejdę od razu na mleko kozie, krowie i "mleko" roślinne. Nigdy na mm.

Gość gość
14:51 to z czego się robi mm. ;) pewnie z domestosa i glutaminianu sodu :)

Gość gość
Wartości odżywcze 100 ml produktu gotowego do spożycia Wartość energetyczna kJ/kcal 285/68 Tłuszcz, g 3 -kwasy tłuszczowe nasycone g 1,3 -kwasy tłuszczowe jednonienasycone g 1,2 -kwasy tłuszczowe wielonienasycone g 0,5 Węglowodany, g 8,6 -cukry g 8,5 Błonnik g 0,6 Białko g 1,4 Sól g 0,04 Witaminy: Witamina A µg 67 Witamina D µg 1,5 Witamina E mg 1,4 Witamina K µg 5,1 Witamina C mg 9,5 Tiamina mg 0,06 Ryboflawina mg 0,09 Niacyna mg 0,45 Witamina B6 mg 0,04 Kwas foliowy µg 12 Witamina B12 µg 0,13 Biotyna µg 1,5 Kwas pantotenowy mg 0,35 Składniki mineralne: Sód mg 17 Potas mg 77 Chlorek mg 54 Wapń mg 68 Fosfor mg 37 Magnez mg 4,5 Żelazo mg 1 Cynk mg 0,57 Miedź mg 0,04 Mangan mg 0,01 Fluorek mg ≤0,003 Selen µg 1,6 Jod µg 13 Inne: L-karnityna mg 0,95 Cholina mg 10 Inozytol mg 3,7 Tauryna mg 5,3 Kwas alfa-linolenowy (ALA) mg 75 x Przykładowe wartości odżywcze mleka Bebiko 2. Po 6 msc.

Gość gość
autorko czemu co chwile powtarzasz sztuczny syf na mleko mm sorry ale wypowiadasz sie gozej niz emerytka ze wsi:/ w ogóle nie masz wiedzy na temat zywienia niemowląt, wiadomo ze mleko matki jets najlepsze, ale mleka mm tez maja dobry, odzywczy skład na prawde poraza mnie twoja agresja wynikajaca z niewiedzy, jak matra ciagle ,,sztuczny syf sztuczny syf' to ze ma to formę w proszku nie oznacza z to najgorsze s****wo masz np w bebilonie profutura DHA, to jest bardzo odzywczy składnik dla rozowju mózgu, i zeby nie było karmiłam swoje dziecko piersia, ale irytuje mnie jak ktos wypowiada sie na temat, na który nie ma pojecia

Gość gość
No bo autorka to zwykły troll. Tak jak i pewnie pani farmaceutka - w każdym temacie pisze to samo.