Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opolskie namysłów

wiecie że wg językoznawców nazwa miasta namysłów oznacza miasto ludzi mądrych?

Polecane posty

Gość opolskie namysłów

wiecie że wg językoznawców nazwa miasta namysłów oznacza miasto ludzi mądrych?

Gość gość
PS dzięki swoim NAMYSŁOM SĄ TACY MĄDRZY

Gość gość
JW :)

Gość gość
ja jestem z namysłowa i jestem najmądrzejszy na świecie i we wszechświecie

Gość gość
Up

Gość gość
etymologia słowa namysłów: namyśl się dobrze zanim wdepniesz w to goovno

Gość gość
Idioto poczytaj sobie na necie co oznacza nazwa miasta namysłów i to nie jest gowno

Gość gość
idioto ja ci cytuję opinię pewnego znanego językoznawcy z Wrocławia. Z jedyną różnicą; on uzył słowa szambo, a nie goovno. Tak czy inaczej efekt ten sam. Potrzeba się bardzo mocno namyśleć, żeby pchać się w syf zwany namysłowem btw. ponieważ nikt z zewnątrz nie chce nawet tam zaglądać to ludzie z tej wsi mnożą się wciąż we własnym gronie co spowodowało że jest tam wiele genetycznych chorób i psychicznych. Takich jak kretynizm autora na przykład

Gość gość
Pierwszą z nich jest legenda związana ze smokiem mieszkającym jakoby niegdyś w lasach niedaleko Smogorzowa. Według niej właśnie ta miejscowość była najstarszą osadą w okolicach Namysłowa. Mieszkańcy Smogorzowa i pobliskich terenów, gnębieni przez okrutnego potwora, musieli opuścić swoje siedziby. Uciekając zatrzymali się w okolicy dzisiejszego Namysłowa i tu odbyli naradę, co mają czynić dalej. Właśnie od tej narady i długiego namyślania się legenda wywodzi pochodzenie nazwy Namysłów. Po naradzie zorganizowano wyprawę przeciw smokowi i po ciężkiej walce zraniono go śmiertelnie. Inna tradycja każe wywodzić nazwę miasta od powiedzenia na moje słowo. Legenda ta głosi, że jakiś bliżej nieznany organizator osadnictwa (według innej wersji sam książę) – zachwycony dogodnymi warunkami, jakie istniały na terenie przyszłego Starego Miasta – miał rzekomo zwrócić się do przybyłych tu osadników: Na moi słowo, osada tu powstanie. Pierwszą część tego powiedzenia ściągnięto w jeden wyraz i tak miała powstać nazwa Namysłów.

Gość gość
a potem przyjechał Mirmił na Milusiu i powiedział: Na Dadźboga i Swaroga owińcie me ciało opończą. Dobrawo, posadź na mym grobie orchidee. :classic_cool:

Gość gość
A potem smok sie przeniósł do Krakowa i tam dalej mieszka na Wawelu :D

Gość gość
Po twoich postach widac, ze w Namyslowie mieszkaja tez uciazliwi dla otoczenia kretyni. Idioci, ktorzy zohydzaja swoje miasteczko gdzie sie da, potrafia sprawic, ze ludzie ktorzy mieli neutralny stosunek do N.nie cierpia tej dziury zgubionej wsrod pol na wyludniajacej sie opolszczyznie.

Gość gość
Namysłów nie jest dziurą to jest miasto tranzytowe jest tam droga na Częstochowę Poznań dwie drogi na Wrocław na brzeg opole 30 km od Namysłowa jest droga ekspresowa S8