Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Umowa do dnia porodu a urlop i zasiłek macierzyński?

Polecane posty

Gość gość

Termin porodu mam za miesiąc. Umowę o pracę mam do dnia porodu. Czy któraś z Was miała taką sytuacje? Ile mam czasu od dnia porodu na poinformowanie pracodawcy o porodzie? Jakie dokumenty mam złożyć w sprawie urlopu i zasiłku macierzyńskiego ? Czy pracodawca informuje ZUS czy ja sama musze to załatwić i ile mam na to czasu od dnia porodu ?

Gość gość
urlopu macierzyńskiego nie będziesz miała bo nie będziesz już pracownikiem. Zasiłek za czas równy temu urlopowi jednak otrzymasz. Pracodawca musi poinformować ZUS i przekazać informacje o narodzeniu dziecka. poczytaj sobie tu http://www.zasilekmacierzynski.pl/artykul,4330,umowa-do-dnia-porodu-a-prawo-do-zasilku-macierzynskiego.html

Jestem w tej samej sytuacji i dwa tyg przed porodem trzeba zlozyc wniosek o urlop macierzynski

Jestem w tej samej sytuacji i dwa tyg przed porodem trzeba zlozyc wniosek o urlop macierzynski

Gość gość
u mnie ta sama sytuacja, mam do firmy dostarczyć po narodzinach kopię aktu urodzenia dziecka i oświadczenie o wymiarze urlopu macierzyńskiego (za pierwszy dzień urlopu macierzyńskiego płaci pracodawca), potem pracodawca przysyła do mnie druk Z-3 (gdzie jest wyliczony wymiar zasiłku zgodny z moim oświadczeniem o wymiarze urlopu) czy coś takiego i ja z tym drukiem idę do ZUSu i wtedy ZUS przejmuje wypłatę zasiłku. przynajmniej tak to zrozumiałam. można przed porodem zadeklarować wymiar urlopu, ale nie znając terminu porodu jest to utrudnione bo podajesz terminy urlopu od-do, a nie, że chcesz korzystać przez 56 tygodni. no chyba, że masz planowane cc lub zaczynasz korzystać z urlopu macierzyńskiego już przed porodem.

Gość gość
Byłam w takiej sytuacji. Po porodzie masz 2 tyg na wysłanie do pracodawcy aktu urodzenia dziecka. Odrazu dobrze jest poinformować że chcesz pobierać zasiłek np przez rok 80%. Ja dostałam zwrot aktu urodzenia od Zusu, który to wyplaca zasiłek.

Gość gość
Jak można złożyć wniosek o urlop macierzyński na 2 tygodnie przed porodem, skoro nigdy nie wiadomo, kiedy się urodzi. Data wyliczona jest tylko orientacyjna. Ja wysłałam pracodawcy ksero aktu urodzenia dziecka i wniosek o urlop macierzyński kilka dni po porodzie (chyba ok. 10 dni). U mnie to jeszcze było tak, że miałam zwolnienie L4 do końca miesiąca. Termin był na 1. a urodziłam 3. dnia następnego miesiąca. We wniosku napisałam, że proszę o urlop od 1. dnia miesiąca, czyli na 2 dni przed porodem, ale wniosek był z normalną datą, kiedy go wysyłałam. Księgowa mi powiedziała, że tak jest ok. Pieniądze dostawałam od razu 80%, bo wzięłam roczny. Ja akurat dostałam drugą umowę od pracodawcy od 1., więc na macierzyńskim byłam wciąż zatrudniona. Nie wiem, czy to coś zmienia.

Podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc porodu (lub przysposobienia dziecka). W sytuacji gdy pracownica zamierza wykorzystać urlop macierzyński, urlop dodatkowy oraz rodzicielski, bezpieczniej jest złożyć wniosek o dodatkowy urlop macierzyński i rodzicielski w terminie 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tych urlopów.