Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odstawienie od piersi

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy! Jestem obecnie w trakcie odstawiania dziecka od karmienia piersią - od dwóch dni nie podaję już dziecku mleka naturalnego, ewentualnie część, którą ściągam laktatorem. Wiem, że należy ściągać pokarm do momentu pczucia ulgi. Ale ja ściągam i tej ulgi nie czuję - piersi są co prawda mniej twarde, ale nadal bolą i wyczuwam w nich "kulki". Nie chcę odciągnąć za dużo, dlatego moje pytanie brzmi - jak długo tę pierś należy opróżnić, aby nie przesadzić. Ulgi nie poczułam nawet jak ściągałam pokarm około 15 minut... Jak to było z Wami? Jak długo po odstawieniu pokarm jeszcze był w Waszych piersiach? Czy ten ból jest normalny w czasie tego ciężkiego okresu? Będę wdzięczna za odpowiedzi!

Gość gość
wygląda na to że zrobiły ci się zastoje. musisz je rozmasować żeby je usunąć.

Gość gość
Zastoje po 2 dniach? Odciągałam regularnie.

Gość gość
Spróbuj odciągać ręcznie pod prysznicem (ciepła woda), powinnaś poczuć ulgę. Może warto wziąć coś na zanik pokarmu, skoro masz go aż tyle. Ja bym zrezygnowała z laktatora, moim zdaniem pobudza Ci laktację.

Gość gość
dziękuję za odpowiedzi!

Gość gość
Mi pomagały zamrożone liście kapusty. Odciagalam min, lekko masowalam żeby nie było zastojow. Myślałam że zejde z bólu..meczylam się około tyg. Piłam szalwie

Gość gość
Dziewczyny doradzcie mi jak wogole przestać karmić córka ma prawie dwa lata i jeszcze chce cyca płacze jak jej nie chce dac nie wiem co mam robić żeby się oduczyla

Gość gość
Ja to chyba trafiłam w dobry moment z tym odstawianiem - 2 tygodnie wcześniej nauczyłam córeczkę samodzielnego zasypiania (jeden wieczór się przemęczyłyśmy), dwie noce wcześniej zaczęłam naukę niejedzenia w nocy - tylko woda, woda, woda. O dziwo - pierwsza noc była straszna, druga już ok. Tak więc cycek w nocy - odszedł, a w dzień można dzieciaczka jakoś zagadać. To znaczy ja mogę zagadać - moja mała ma 10 miesięcy, a nie 2 latka... :)

Gość gość
Najpierw odstaw karmienia nocne. To trudne, ale jak to się uda (musi się nauczyć uspokajać w inny sposób - podawaj wodę, przytulaj, głaszcz, ale cyca nie podawaj). W ciągu dnia staraj się jak najwięcej podawać normalnego jedzenia, zastępuj poszczególne karmienia zwykłymi posiłkami. Kluczem do sukcesu jest oduczenie dziecka od piersi jako uspokajacza.

Gość gość
Jak twoja corka ma dwa latka to latwo pojdzie odstawienie. Wytlumacz jej, ze mleka nie ma i konsekwentnie odmawiaj. Po trzech dniach bedzie luz.

Gość gość
My niedawno też rezygnowalismy z piersi, syn miał 1,5 roku i też myślałam że będzie bardzo ciężko. A wystarczyła jedna nocy i z głowy. Po prostu posmarowałam sutki sosem czosnkowym i syn nawet nie chciał piersi gdy czuł zapach.

Gość gość
Albo posmaruj cycek czymś niedobrym i wytłumacz ze się popsuł