Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezlila

Farmaceutka czy jest tu na forum

Polecane posty

Gość bezlila

Czy jest tutaj na forum osoba która pracuje w aptece, mam pytanie?

Gość gość
a o co chodzi konkretnie?

Gość bezlila
Chodzi o maść robioną - czy ceny aż tak bardzo się różnią w aptekach . Moja córka ma przepisaną maść na bakterię i zapłaciłam za nią na 100% -175 zł. W dwóch innych aptekach wycenili mi na około 60 zł. (musztarda po obiedzie). Dlatego jestem w szoku że jest to tak duża różnica.

Gość gość
Może być taka różnica bo dwa takie same surowce dwóch różnych producentów mogą mieć diametralnie różne ceny, niestety. Na przyszłość musisz najpierw pochodzić po kilku aptekach i popytać o ceny.

Gość gość
A tak z ciekawości jaki skład ma maść? Nie musi być dokładnie z ilością tylko napisz mi co w niej jest :)

Gość bezlila
Hydrocortisoni 0,5 Fluconazol 0,5 Vit. A. 5,0 Eucerini od 100,0 Mam nadzieję że dobrze napisałam .

Gość gość
Aha. No niestety, leki robione są drogie, zwłaszcza te pelnopłatne, a tak jak pisałam różnica w cenie surowców jest. Trzeba chodzić i pytać :( Życzę zdrowia córeczce :)

Gość bezlila
Dzięki, gdyby nie zależało mi na czasie to pewnie szukałabym w innych aptekach ale miałabym dopiero na poniedziałek, a zależało mi na już.

Gość gość
ja wczoraj szukałam leku ,poobdzwaniałam apteki.W najbliższej znalazłam za 400 zł.A pare kroków dalej za 73 zł ten sam lek.

Gość gość
Cena zależy właściwie tylko od cen składników, ewentualnie opakowania. Taxa laborum jest stała, więc za samą robociznę w każdej z aptek płaci się tyle samo. Sama wyceniając leki robione w pracy widzę, że często ten sam skład wychodzi w innej cenie w zależności od aktualnie dostępnych składników. Przy refundowanych nie ma to takiego znaczenia, ale jeśli lek jest na 100%, to różnicę odczuje pacjent. W aptekach, gdzie rzadziej są robione leki recepturowe, zwykle zamawia się najmniejsze opakowania substancji, które są o wiele droższe w przeliczeniu na 1 gram. Najlepiej pytać w aptece znajdującej się niedaleko gabinetu, w którym została przepisana recepta. Jest szansa, że ten lekarz częściej przepisuje podobne składy i pobliska apteka zamawia opakowania nie 5g a np. 20g substancji i wtedy przy wycenie całościowej recepty wychodzi o wiele taniej.

Gość gość
Cena zależy właściwie tylko od cen składników, ewentualnie opakowania. Taxa laborum jest stała, więc za samą robociznę w każdej z aptek płaci się tyle samo. Sama wyceniając leki robione w pracy widzę, że często ten sam skład wychodzi w innej cenie w zależności od aktualnie dostępnych składników. Przy refundowanych nie ma to takiego znaczenia, ale jeśli lek jest na 100%, to różnicę odczuje pacjent. W aptekach, gdzie rzadziej są robione leki recepturowe, zwykle zamawia się najmniejsze opakowania substancji, które są o wiele droższe w przeliczeniu na 1 gram. Najlepiej pytać w aptece znajdującej się niedaleko gabinetu, w którym została przepisana recepta. Jest szansa, że ten lekarz częściej przepisuje podobne składy i pobliska apteka zamawia opakowania nie 5g a np. 20g substancji i wtedy przy wycenie całościowej recepty wychodzi o wiele taniej.