Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sardynka96

Komisja Zus a ciąża

Polecane posty

Gość gość
na szacunek nie zaslugujesz skoro nawet nie wiesz jak robic zeby dzieciaka nie bylo. i TAK to zadna presja, popracowalabys uczciwie to bys zobaczyla co to znaczy stres np. takiej ksiegowej jak ma kontrole z us. A powiedz jak sie na to zapatrujesz ze nie odlozylas zadnych skladek a kase bedziesz brac od pansta ( czyli od normalnych uczciwych podatnikow)?

Gość gość
Nie skomentuje tego, nie bede znizac sie do poziomu wrednych i mało kulturalnych wypowiedzi.. Jestem czlowiekiem a kazdego czlowieka sie szanuje, mam tylko jeden sprawny jajnik na ktorym byla torbiel, nie powinnam wtedy zajsc w ciaze, ale stalo sie.. Czyli jak mam rozumiec te chamskie wypowiedzi, to skoro kobieta krotko pracuje i zaszla szybko w ciaze to oznaczałoby zeby usunac,ciaze, tymsamym ratujac uczciwych podatnikow.??

Gość gość
jejku jaka agresja na tym forum, normalnie matka matce wilkiem kobiety az tak niskie poczucie własnej wartosci macie ze musicie gnoic innych dlaczego zaraz nie wierzycie dziewczynie?jaki interes miałaby okłamujac nas-obcych ludzi?zaden wiec dajcie sobie siana autorko ja sie zatrudniłam w 3 miesiacu ciazy, nie wiedziałam o tym bo miałam porblemy z zajsciem i wtedy odpuscilam-zus mnie maglował trzy miesiaca (poszlam dopiero w 6 miesiacu na zwolnienie) i dopiero w 9 dostalam kase ale do tego czasu i ja i moj pracodawca msielismy wysylac potwierdzenia mojej pracy np listy obecnosci itp -nie moga ci nie przyznac kasy i pracodawca nie moze wypowiedziec ci umowy-bedzie dobrze, ale lepiej idz do innego lekarza prywatnie np wypisze ci karte ciazy moze jeszcze doradzi jak postepowac z zusem

Gość gość
skoro mialas jeden ok jajnik wiec ciaza byla jak najbardziej mozliwa. wiec nawet sie nie zabezpieczalas...na szacunek trzeba zasluzyc a ty niby jak zasluzylas? robiac dzieciaka w wieku 19 lat i ciagnac z panstwa?

Gość gość
Hahaha,u mnie w pracy tez taka byla,usunęli jej jeden jajnik ,potem sie okazało ze na drugim ma torbiel. Tez sie zdziwiła jak zaszła w ciąże,no bo jak z jednym jajnikiem i z torbielą na drugim. A no normalnie,nawet jeden jajnik wystarczy zeby zajsc,a torbiel w niczym nie przeszkadza,owulacja jest to ciąża jest.Ale to juz wiesz.

Gość gość
Autorko nie przejmuj sie tymi hejterkami. Tutaj sa takie przypadki chamstwa i agresji. Jestem ciekawa jak te mamuski musza sie wyladowywac na dzieciach, skoro tu potrafia takimi tekstami jechac. To co ja bym zrobila, to skorzystala z dwoch rad powyzej. 1. Idz do tej lekarki i niech wystawi ci zaswiadczenie, jezeli zus zapyta dlaczego nie masz ksiazeczki to powiesz prawde (u mnie tez gin nie wystawił ksiazeczki na pierwszej wizycie 2. Spisz sobie wszystkie daty, moze i je pamietasz, ale pewnie bedziesz zestresowana i moze sie cos pomieszać (oni na to licza) 3. Przygotuj.sobie uporzadkowane dokumenty (wyniki badan, umowy z pracy) itd Powodzenia

Gość gość
A wypowiadaja sie pewnie te, ktore najkrocej pracuja albo siedza na "kosiniakowym", pewnie 500+ maja

Gość gość
Jeżeli ktoś uważa, że praca w punktach finansowych nie jest stresująca to pozazdrościć ;)

Gość gość
Po 1, jestes w ciąży wiec co Ci kontrola ZUS zrobi? Gdybys zarejestrowała firmę na siebie to mogliby Ci robic problemy, problemy mogą robic pracodawcy ze Cie zatrudnił wiedząc o ciąży i wysłał na zwolnienie lekarskie zeby ZUS Ci płacił. Ja byłam na zwolnieniu lekarskim od 10 tygodnia ciąży. Praca w przedszkolu, zima, dzieci przynoszą cały czas choroby, mój gin i pracodawca kazali mi isc na zwolnienie, szefowa mowila ze potrzebuje kogoś w 100% dyspozycyjnego a jak zacznę chorować albo zle sie czuć to nie ma zastepstwa, wiec zatrudniła kogoś na moje miejsce. Radzę Ci jednak założyć prędko kartę ciąży, ponieważ jak nie bedziesz jej miała do 3 miesiąca nie dostaniesz becikowego, nie wiem czy ktoś Cie o tym informował? Położna albo ginekolog prowadzący wystawia Ci na podstawie karty ciąży zaświadczenie do becikowego, wiec dopilnuj sobie tego. ZUS bedzie chciał sprawdzić czy ich nie oszukałas, Moja koleżankę w ciąży zatrudniła babcia na pełen etat ze niby jako pomoc, kontrola sprawa w sadzie, babcia wyrok w zawieszeniu, koleżanka musiała oddać wszystkie pieniądze plus odsetki. Ale jeżeli ty nie masz żadnego powiązania z pracodawca to nie wiem jaki problem. Powiedz na kontroli ze nie wiedziałaś ze jestes w ciąży, teraz sie dowiedziałaś i zle sie czujesz po prostu, nie rozumiem skąd taka szybka kontrola, ile jestes juz na zwolnieniu?

Gość gość
gość dziś podjerzewam, że to pracodawca zgłosił się do zusu, aby skontrolował pracownicę.

Gość gość
Ale jeżeli ma zwolnienie od lekarza b to ciąża 2 chodząca wiec co mogą skontrolować? Tylko to ze jest w ciąży, a skoro jest to jaki problem?

Gość gość
No i nie rozumiem, po co pracodawca miałby ja zgłaszać skoro on opłaca pierwszy miesiąc a kazdy nastepny plus macierzyńskie ZUS

Gość Sardynka96
mam skończone 20 tak dla faktu, widze że koleżanka liczyć nie potrafi.. Sama się zastanawiam po co ta kontrola, może dlatego iż u mnie w firmie tylko ja jestem tam w placówce, bedąc na l4 ona jest zamknięta, po około 4 dniach na l4 zadzwonili do mnie z pracy, czy nie mogę wrócic z tego l4 na takiej zasadzie iz oni tych moich 4 dni na l4 nie beda liczyc, tylko zrobią to tak jakbym wgl im tego l4 nie przynosiła, nie zgodziłam się, więc może dlatego ta kontrola..

Gość gość
Kontrola nie ma na celu sprawdzenia czy dziewczyna jest w ciąży, tylko a. czy nie zatrudnila się zatajając informację, że jest w ciąży b. czy jest zasadność bycia na zwolnieniu (samo bycie w ciąży nie jest powodem przebywania na zwolnieniu).

Gość Sardynka96
Nie zataiłam że jestem w ciąży, bo umowę podpisywałam 1 marca, a ostantnią miesiączkę miałam ok. 10 marca.. Więc podpisując umowę nie wiedziałam że jestem w ciąży, bo w niej nie byłam.. A l4 dostałam bo miałam silne bóle brzucha bo siedzeniu 3 godzin w pracy, w dodatku omdlenia i lekkie plamienia.. Do teraz zdarza mi się zemdleć niestety..

Gość gość
skoro umowę podpisałaś 1 marca to nie masz sie czym martwić. Jakoś wtedy zaszłaś w ciąże skoro jestes w 12tyg, wiec raczej nie mogłaś o tym wiedzieć. Dziwi mnie bardzo ta kontrola bo to strasznie szybko. Pracodawca wie ze jestes w ciąży? Bo niektórzy nie rozumieją co to znaczy b2 na zwolnieniu. I zwolnienie znalazło sie w zusie? Bo na to jest 7dni

Gość SDSDSAD
sPOKOJNIE, DAJ ZNAĆ JAK PO KONTORLI

Gość Sardynka96
Tak, wiedzą że jestem w ciąży, gdyż musiałam się tłumaczyć z jakiego powodu ma to l4 od lekarza.. Co im się niezbyt spodobało, niestety. Strasznie się stresuje tą komisją, ale dam niezwłocznie znać jak było, mam nadzieję, że zdązę dojechać do Rybnika na 11..

Gość gość
Strasznie to dziwne. Napisz bo az mnie to ciekawi o co chodzi

Gość gość
Nie trawie takich dziewuch jak autorka ledwie zaczęła prace to juz poszła na L4 tak sie nie robi i tyle w temacie .

Gość gość
Nie przejmuj sie autorko tymi hejterkami, ich wypowiedzi to takie dno ze nie wiem skad te dziewuchy pochodza i kto je uchowal. Jestes czlowiekiem i tylko lub az tyle, nawet jakbys zataila ciąże to musisz dbać terz o swoj interes i malenstwa ktore w sobie nosisz a nie podatnikow. ZUS bedzie badal czy to nie bylo fikcyjne zatrudnienie, spisz na kartce wszystkie daty- w czasiw stresu mozw ci sie cos pokrecic a to bedzie na twoja niekorzysc. Po drugie, nie stresuj sie bo co oni ci moga zrobic? Najgorsza opcja byloby jak nie uznaja zasadnosci zwolnienia i nikt nie zaplaci ci za to l4. I nikt ci kary ani mandatu nie da jak tu ktoras madra inaczej pisala, zyjemy jednak w cywilizowanym kraju jakby nie bylo.

Gość gość
Cofna ci to l4 .no ale tak to jest jak ktos za duzo kombinuje.

Gość gość
A kogo to interesuje czy ty zdarzysz dojechac czy nie. Szukasz wymówek jak widac i kręcisz. Oby cofnęli ci zwolnienie

Gość gość
gość dziś Nie trawie takich dziewuch jak autorka ledwie zaczęła prace to juz poszła na L4 tak sie nie robi i tyle w temacie . xxx a w czym problem? od garnka ci ubyło?zbiedniałas od tego ze jakas laska posżła na L4? ludzie traktujmy sie nawzajem z szacunkiem, zus nas co miesia okrada, miliony wydaje na kawe i ciasteczka, buduje marmurowe pałacyki , dostaje 13 pensje a wy jedziecie po dziewczynie która nawet 1/10 tego nie dostanie dla siebie i DZIECKA? autorko neich ci sie wiedzie:)napracujesz sie jeszcze ponad 40 lat, nie martw sie nic ci nie zrobia , a jak nie bedzie cie w domu podczas kotroli to napisz ze bylas na spacerze a nie u lekarza bo oni czasami najpierw kontroluja lekarza pozniej pacjentke (w sensie w tym samym czasie) duzo zdrowia i nie martw sie hejtem:)

Gość gość
żadnego L4 ci nie cofną, nie martw sie:) mialam podbna sytuacje, dostalam normalnie pieniadze, tylko z 2 miesiecznym opoznieniem,ale wszystko sie zgadzalo

Gość Sardynka96
Kontrola minela dosyc szybko i bez komplikacji, moje l4 jest uzasadnione z powodu omdlen i tych plamien po stosunku i czasem normalnie, lekarz orzecznik powiedzial, ze mam sie niczym nie martwic, dbac o siebie kontynuowac leczenie i najlepiej jakbym kontynuoqala l4. Lekarz byl bardzo mily mimo ze mialam tylko wyniki badan i karte choroby ksero i nic wiecej, powiedzial.ze to wystaczy.. Babeczka w Rybnickim zusie stwierdzila ze rzadko wzywaja kobiety w ciazy, aczkolwiek juz do konca ciazy nie beda mnie juz niepokoic.. A te hejty mam d***e, bo widze tu same zawiste mamusie.. pozdrawiam. :)

Gość gość
super autorko:)trzymaj sie zdrowo i udanego rozwiazania!:)

Gość gość
A co jakby tak wydrukować to co tu piszesz i wyslac do zusu hmmmm