Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćgościówa

Terapia dla par. Czy warto?

Polecane posty

Gość gośćgościówa

Z moim partnerem od dawna się nie dogadujemy. Nie wiem czy to już dlatego, że nam na sobie nie zalezy, czy to z powodu naszych różnych temperamentów. Nie dogadujemy się. Ja chce to ratowac i wymysliłam tarapied la Par. Ktoś był w Warszawie? Gdzie? Komu pomogło?

Gość gość
Nie polecę konkretnego terapeuty, ponieważ nigdy nie korzystałam osobiście z terapii, ale uważam że to dobry pomysł. Czasem potrzeba osoby trzeciej, która na podstawie rozmowy i obserwacji coś ludziom uzmysłowi.

Gość gość
Ja uważam, że to próba wskrzeszenia trupa. Jak się nie dogadujecie i jesteście ze sobą z innych powodów niż miłość (np. przywiązanie, lęk przed samotnością, zmianami, bo łatwiej finansowo) to lepiej to skończyć, przeboleć i ułożyć sobie życie na nowo. Tylko tracicie czas i nerwy.

Efekty jakiejkolwiek terapii zależą w dużym stopniu od motywacji pacjentów do leczenia, przyjęcia pomocy, przeprowadzenia zmian. Pary, które zgłaszają się do terapii z powodu trudności we wzajemnej relacji, zdecydowanie częściej oczekują nie tyle poprawy relacji i ponownego zbliżenia się, ale potwierdzenia, że wina leży po stronie partnera. Terapia par nie koniecznie prowadzi do szczęśliwego zakończenia. Czasami pomaga zrozumieć, że z człowiekiem, który żyje obok Ciebie, nie da się już ułożyć życia, bo Wasze oczekiwania tak bardzo się różnią, a Wy już nie znajdujecie czy też chęci, czy też możliwości by "na siłę" coś scalać. Niemniej, na pewno warto.

Gość Anka433waw
Hej. Ja byłam na terapii dla par w warszawskim ośrodku Psychologgia w centrum. Muszę powiedzieć, że spotkania były bardzo fajne i między nami bardzo się poprawiło.. Jednak dobrze, przy trudnych sytuacjach w życiu zasięgnąć pomocy i porady specjalisty. Gdyby nie ta terapia pewnie już dawno nie bylibyśmy ze sobą i stracili te wszystkie fajne chwile...