Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Radom to miasto w województwie mazowieckiem, tam się urodziłam.

Polecane posty

Gość gość

Radom – miasto na prawach powiatu w centralno-wschodniej Polsce, w województwie mazowieckim, położone nad rzeką Mleczną, historycznie w Małopolsce. Największy ośrodek miejski w widłach Wisły i Pilicy. Czternaste co do wielkości miasto w Polsce Siedziba powiatu radomskiego i kurii diecezji radomskiej. Był miastem królewskim Korony Królestwa Polskiego. Miasto jest również organizatorem międzynarodowych pokazów lotniczych Radom Air Show. Międzynarodowy Festiwal Gombrowiczowski i Radomski Festiwal Jazzowy są dziś kulturową wizytówką miasta.

Gość gość
Z czym wam się w Radomiu kojarzy Namysłów? Nam w Namysłowie radom się kojarzy z Zupką chińską a Namysłów u was?

Gość gość
Up

Gość gość
Z czym wam się kojarzy Namysłów?

Gość gość
jaką zupką chińską ? w Radomiu siedzibe ma firma FIFOR SA producent chipsów i przekąsek, firma ta produkuje chipsy dla sklepów Biedronka, wszystkie Top Chipsy to produkty Fifora. W Radomiu mieści się też centrum przetwarzania danych ministerstwa finansów, do tego centrum trafiają m.in wszystkie PIT-y rozliczane przez Internet.

Gość gość
Gość 13:20 a Namysłów z czym wam się w Radomiu kojarzy

Gość gość
mi sie kojarzy z piwem z Namysłowa

Gość gość
Piłaś kiedykolwiek piwa z browaru namysłów? Czy twoi znajomi też pili ? prawda że w Radomiu macie aeroklub?

Gość gość
Up

Gość gość
Nie piłam nigdy, gdzie mozna kupic takie piwo ? Aeroklub mamy obok Radomia, w miejscowości Piastów. Mamy także tor off-roadowy oraz tor gokartowy. No i mamy nowo wybudowane lotnisko znane w Polsce z tego że prawie nic stamtąd nie lata :D Jest tez znana szkoła tańca IDOL, której podopieczni wygrywali w konkursach tanca, głownie breakdance i hiphop. Mamy także: - Galerie Słoneczną - E Leclerc - Centrum Handlowe M1 - dwa Auchan'y - 20 sklepów Biedronka - 5 sklepów Lidl - Kaufland - 3 sklepy Aldi - Centrum Handlowe Korej - Galeria Gama - Galeria Rosa włascicielem Galerii Rosa jest firma budowlana Rosa, która jest takze głownym sponsorem jednej z najlepszych drużyn koszykarskich w Polsce - Rosa Radom

Gość gość
My w Namysłowie (województwo opolskie) który ma 16 tysięcy mieszkańców oprócz browaru mamy NESTLE Diehl controls VELUX ZAKŁADY STOLARSKIE ZAKLADY PRZEMYSŁU LEKKIEGO ODZIEŻOWEGO ...NAMYSŁÓW jest 60 km od Wrocławia i 40 od Opola...CIAG DALSZY ZA CHWILE

Ooo... piwo Namysłów :D lokalny sikacz (chyba w Biedrze można kupić) + TopChipsy = "melo" tanim kosztem ;)

Gość gość
namysłów ma mniej sklepów niż radom oczywiście ale w przeliczeniu na mieszkańca jest ich bardzo dużo bo radom ma 200 tysięcy mieszkańców a namysłów 16 tysięcy mieszkańców nie znam innego miasta wielkości namysłowa bądź troche większego z taką ilością sklepów mamy dwie biedronki kaufland lidl intermarche bricomarche dino alma delikatesy centrum polomarket piotr i paweł kilkanaście żabek abc agata meble meble forte meble bodzio black red white eko carrefour odido eurosklep towaroteka chińskie centrum handlowe paryżanka jeans cocodrillo textil market economico media expert avans mix electronics neonet big star metka dwie galerie handlowe my box oraz pawilony nad widawą w nich jest mnóstwo sklepów jest też mnóstwo sklepów na rynku i wokół rynku mnóstwo barów restauracji punktów usługowych banków zieleni skwerów parków...

Gość gość
PS to nie są wszystkie sklepy wymieniłem tylko te które pamiętam jak sobie przypomnę o jakich zapomniałem to ci Napisze ps przypomniało mi się jest jeszcze Tesco ale i tak o kilku zapomniałem później wymienie jak sobie przypomnę ps w Namysłowie był Niedawno aldi ale go zamknęli bo prawie nikt nie chciał tam kupować i nikt nie chodził

Gość gość
Firanella piwa z browaru namysłów to nie lokalny sikacz tylko jedne z najlepszych piw w Polsce zostały nawet przez różne ogólnopolskie konkursy nagrodzone za najlepsze piwa w Polsce browar namysłów to jeden z najstarszych browarów w Polsce (ps czeskie piwo holba (Ryzi piwo z hor) mój ojciec jak jesteśmy w miejscowości pokrzywna w górach opawskich zawsze je pije poczytaj sobie o pokrzywnej Głuchołazach górach opawskich my tam w lipcu co roku na wczasy jeździmy a w sierpniu do zakopanego pokrzywna jest w województwie opolskim w powiecie nyskim w gminie Głuchołazy poczytaj sobie na necie i zobacz zdjęcia może ci sie spodoba poczytaj o górach opawskich

Gość gość
ja wole wojewodztwo dolnosląskie od opolskiego

Gość gość
Odpiszcie

Gość gość
Opolskie właśnie graniczy z województwem Dolnośląskim bo jest 60 km od Wrocławia czyli stolicy województwa dolnośląskiego a od Namysłowa do samej granicy z województwem dolnośląskim jest 12 km :) z Namysłowa również do województwa wielkopolskiego jest 12 km Namysłów jest w opolskim ale tak jakby na styku między dolnośląskim a wielkopolskim :)

Gość gość
wiesz że oprócz gór opawskich oraz góry świętej anny na opolszczyźnie jest też między innymi muzeum wsi opolskiej w opolu w dzielnicy bierkowice w kluczborku jest kino 7d jest jurapark w krasiejowie wraz z muzeum ziemi jest gród rycerski w byczynie bory stobrawskie zalew w michalicach jezioro turawskie nyskie otmuchowskie park miniatur zamek w mosznej zamek w brzegu itd :)

Gość gość
Up

Gość gość
Nie wiedziałam że opolskie województwo ma tyle atrakcji myślałam że jest nudne i nieatrakcyjne a okazało się to bzdurą to miłe zaskoczenie ps mieszkam w Krakowie :)

Gość gość
wojewodztwo opolskie jest podobno bardzo liberalnym województwem, pro-niemieckim, mało kto chodzi tam do kościoła, to prawda? bo radom jest miastem wybitnie pis-owskim, były prezydent pisior zadłuzył miasto na 100 milionow budując lotnisko z którego nikt nie lata, jak sie pisior dobiera do władzy to wszystko psuje

Gość gość
W opolskim jest większa tolerancja (wejdź na kafe na temat czy namysłów wam się podoba szczerze) tam na pierwszej stronie jest link do Wikipedii o Namysłowie :)

Gość gość
Up

Gość gość
Up

Gość gość
Radom to takie Mazowsze jak Częstochowa Śląsk. Przykład na polska głupotę robić województwa z nazwami historycznymi i wrzucać do środka co popadnie :D

Gość gość
dokladnie, to wszystko inaczej powinno wyglądać, Radom ma więcej wspolnego z województwem świętokrzyskim i Kielcami niz Warszawą, nawet diecezja radomska nalezy do metropolii częstochowskiej a nie warszawskiej. Dawny podział na regiony był lepszy niz to teraz po reformie. Gorzów szarpie sie z Zieloną Gorą, Torun z Bydgoszczą, Warmia i Mazury jako jedno wojewodztwo haha