Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Plastry antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie odnosnie stosowania plastrow antykoncepcyjnych. Czy jezeli pierwszy plaster przykleje tydzien przed miesiaczka, bedzie on dzialal?

Gość gość
nie, lepiej będzie go przykleić wcześniej, najlepiej w dniu pierwszej komunii świętej, przed wejściem na zachrystię

Witaj! Plaster należy nakleić 1 dnia krwawienia - wtedy działa on od razu. Jeśli przykleisz między 2. a 5. dniem miesiączki wóczas przez tydzień musisz stosować dodatkowe mechaniczne metody, np. prezerwatywę, diafragmę itd.

Gość gość
A jak przykleję sobie plaster na nodze, tzn. na udzie, to też będzie ok? Na pośladku to się trochę boję, że odpadnie i nie zauważę.

Są trzy miejsca w których można przykleić plaster - górna część ramion, brzuch i pośladki.

Gość gość
Do tej pory używałam Evry, ale chciałabym się przerzucić na Lisvy. Słyszałam, że ma mniej hormonów i w ogóle jest lepszy i ładniejszy. Myślicie, że mogę je zamienić? Wiem, że powinnam iść do ginekologa, żeby przepisał mi plastry, ale nie wiem czy warto iśc na wizytę, jeśli taka zmiana nie jest możliwa "z dnia na dzień".

Oczywiście, że możesz zmienić rodzaj naklejanego plastra. Zmiana możliwa jest z dnia na dzień - wystarczy nakleić nowy plaster w dniu usunięcia ostatniego plastra w danym cyklu, lecz nie później niż w dniu, w którym przypadałoby zastosowanie kolejnego.

Gość gość
Hej dziewczyny... Koleżanka w szkole powiedziała mi, że tabletki antykoncepcyjne tuczą. Plastry też? Chyba nie, skoro ich się nie połyka?

Gość gość
Podpinam się pod pytanie - czy po plastrach się tyje?

Hej dziewczyny, wiele użytkowniczek obawia się, że po rozpoczęciu korzystania z antykoncepcji hormonalnej przytyje. Jest to argument, który zdecydowanie dotyczy antykoncepcji starszej generacji. Jeśli będziecie odżywiały się prawidłowo i będziecie aktywne fizycznie (tak jak dotychczas) to Wasza masa ciała nie powinna wzrastać tylko dlatego, że przykleiłyście plaster :)

Gość gość
No ok, ale w ulotce Evry jest napisane, że może spowodować wzrost masy ciała! Napisali, że 1 na 10, a to jest dużo...

Gość gość
Gość, ale chyba jak idziesz do lekarza to się pytasz co jest dostępne w aptece, żeby wiedzieć, nie? A jak nie to czytasz gdzieś w internecie. Przecież Evra to nie jedyne plastry na rynku... Są jeszcze Lisvy... wystarczy w google wpisać i od razu Ci się wyświetlają informacje, nie trzeba być uczonym, żeby to wiedzieć... jeju, ludzie, trochę techniki i nie trzeba zadawać tylu niepotrzebnych pytań...

Dziewczyny, nowoczesne plastry są jedynymi środkami antykoncepcyjnymi, które w ulotce dołączonej do opakowania nie mają zapisu o wzroście masy ciała jako działaniu niepożądanym. Co to znaczy? Znaczy to dokładnie tyle, że podczas przeprowadzania badań klinicznych nie zaobserwowano takiego działania niepożądanego (czyli wzrostu masy ciała) u pacjentek stosujących innowacyjną antykoncepcję transdermalną.

Gość gość
Lekarz mi powiedział, że ten maluteńki plasterek ma aż 5 warstw (gdzie, ja się pytam, oni to zmieścili?) i dlatego trzeba go przytrzymywać te magiczne 30 sekund, żeby się potem nie odklejał. To prawda? Słyszałyście coś o tym? Gin wam coś mówił o tym?

Dziewczyny, zgadza się, innowacyjna antykoncepcja transdermalna to plastry, które składają się z 5 warstw, dlatego przytrzymanie ich przez 30 sekund jest naprawdę bardzo ważne! Dzięki temu plaster dobrze przylgnie do skóry (jeśli został prawidłowo przechowywany i przyklejony) :)

Gość gość
Jeju, serio? Ja to sobie zawsze naklejalam, patrzylam czy sie przykleił i nara. Nie liczylam, ze to musi byc te pol minuty. Ale sie wystraszylam teraz!

Hej, w takim razie teraz pamiętaj, żeby zawsze dokładnie przytrzymać plaster po naklejeniu - ciepłą i suchą dłonią przez 30 sekund. To jest naprawdę bardzo ważne, żeby plaster potem dobrze trzymał się skóry. Jeśli nie miałaś problemów z odklejaniem mimo nieprzytrzymywania plastra to świetnie, jeśli jednak taki problem u Ciebie wystąpił, zwróć uwagę na ten wymagany czas :)

Gość Andżi9999
Hejj mam takie pytanie wiem że może wyda się głupie ale.. czy facet może używac plastrów antykoncepcyjnych?

Hej Andżi9999:) no niestety, mimo - na pewno - szczerych chęci Twojego chłopaka musimy Cię rozczarować :) plastry mogą stosować wyłącznie kobiety. Oczywiście, nikt nie zabroni Twojemu chłopakowi, aby sobie taki plaster nakleił, jednak nie będzie on spełniał swojej funkcji antykoncepcyjnej :)

Gość gość
potrzebuje rady... dzis odpadl mi plasterek dzien prezed dniem zmiany i teraz nie wiem czy nakleic nowy czy zaczekac do jutra rana i rozpoczac nastepny cykl normalnie... ktos mial podobnie?

Jeśli plaster odkleił się (bo np. zahaczał o ubranie) i jego warstwa klejąca nadal jest lepka (nie ma na plastrze zanieczyszczeń) to możecie spróbować przytrzymać go ponownie przez 30 sekund - powinien normalnie się przykleić. Jeśli jednak od odklejenia minęło kilka-kilkanaście godzin, najlepiej zapoznać się z instrukcją postępowania w takim przypadku, która mówi, kiedy należy nakleić nowy plaster i jak wyznaczyć "dzień zmiany plastra".