Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ziabuos

Imieniny znikną?

Polecane posty

Cześć, Ciekawi mnie czy w waszych rodzinnych stronach obchodzi się imieniny? Ja pochodzę ze śląska i jest to zwyczaj średnio popularny, przede wszystkim pośród moich bliskich. Piszę, ponieważ mam odczucie, że święto to ginie. Co myślicie? Imieniny wydają się błahym zwyczajem, który służy za pretekst do spotkań i pijaństwa. Są jednak poważne uroczystości związane z imieninami takie jak np. obchody imienin marszałka Józefa Piłsudskiego. Zorganizował je Związek Oficerów Rezerw Rzeczypospolitej Polskiej. Jak tłumaczy płk rez. Alfred Kabata, kiedyś imieniny marszałka miały w Polsce dużo większe znaczenie niż obecnie. Były niemal czymś w rodzaju święta państwowego, szczególnie w okresie 20-lecia międzywojennego. Uroczystości odbyły się w Nowym Dworze Mazowieckim. Przebieg uroczystości polegał na uroczystym przemarszu z orkiestrą na czele ulicami miasta w kierunku pomnika. Pod pomnikiem złożono kwiaty oraz odśpiewano pieśń patriotyczną. http://www.imienin.pl

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gość
Cala moja blizsza i dalsza rodzina obchodzi imieniny na bogato- żarcie, napoje wyskokowe. urodziny skromnie tylko kawa i ciacho. My z Wlkp :)

Gość gość
tylko na śląsku imieniny nie są popularne (znam kilku ślązaków i nikt z nich i ich rodzin nie obchodzi). Gdzie indziej się świętuje. No, ale ślązaki to są dziwne ludzie i nawet nie Polacy, więc...