Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kontrola w mieszkaniu

Polecane posty

Gość gość

Spotkała mnie i moją koleżankę z którą wynajmuję mieszkanie niemiła sytuacja. zadzwonili właściciele mieszkania i powiedzieli że będą za godzinkę w pobliżu i zajrzeli by do nas na chwilę, czy nie mamy nic przeciwko temu,spytali jak sie mieszka, czy są jakieś problemy itd. Koleżanka akurat z nimi rozmawiała i powiedziała że w porządku i że mogą wpaść. Kiedy weszli zaczęli się bacznie nam przyglądać. później wchodzili do pomieszczeń i oglądali, zadawali pytania jak sobie radzimy itd., zrozumiałyśmy w tym czasie że to taka wizyta kontrolna. Najlepsze jest to że dokładnie oglądali pokoje i pomieszczenia, sprzęty. naprawdę poczułyśmy się dziwnie. wizyta nie trwała długo bo za pół godziny wyszli, ale nie podobało nam sie to że zostałyśmy potraktowane jak studentki, które balują codziennie i spraszają 10 osób do mieszkania. Jesteśmy osobami pracującymi, dorosłymi. mieszkanie wynajmujemy od początku marca i teraz zdarzyła sie taka sytuacja pierwszy raz. Mam nadzieję że ostatni. płacimy naprawdę niemałe pieniądze, mieszkanie jest blisko centrum w dużym mieście. Powiedzcie czy spotkaliście się z czymś takim, a może to jest norma że właściciele tak wchodzą i oglądają sobie wszystko raz na jakiś czas. Co o tym myślicie?

Gość gość
Dodam jeszcze że płacimy na czas na konto bankowe właściciela więc nie było potrzeby żeby przychodzili np po pieniądze. była spisana umowa i tego się trzymamy.

Gość gość
nic nie jest oczywiste. Ludzie nie szanuja cudzego, niszcza. Nie dziwie sie wlascicielom.

Gość gość
Nikt nie odpisze? Fajnie by było jak byście podzielili się swoimi doświadczeniami wynajmujący i lokatorzy. Czy waszym zdaniem postapili w porządku.

Wierz mi nie tylko ci co nie płacą w terminie i balują niszczą mieszkania

Gość gość
niby tak ale patrzeli nawet na sprzęty czy działają. dodam że kaucja tez była wpłacona i nie mieli specjalnych powodów do niepokoju, w końcu im płacimy na czas. a jesli tak będa przychodzic co miesiąc?

Gość gość
Wynajmujemy z mężem mieszkanie ponad rok i...szczerze mówiąc nie zdarzyły nam się żadne kontrole. Wszystko zależy na kogo sie trafi

Gość gość
hmm...ok a moze wiecej osób się wypowie?

Gość gość
W umowie powinien być taki aneks że właściciel ma prawo wejść na tzw kontrolę i zasady muszą być jasno ustalone. Ja mam przy umowie zapis ze moge mieć taką wizytę raz na rok i z 2 tygodniowym wyprzedzeniem właściciel musi mnie powiadomić bo mogę przecież wyjechać na urlop itd. Inaczej to wygląda w przypadku skarg sąsiadów czy niepłacenia w terminie, ale też właściciel ma obowiązek zapowiedzieć się wcześniej. Jeśli nie macie takiego zapisu w umowie to już wasz problem. następnym razem dobrze jest tego przypilnować.

Gość gość
to ustalcie z wlascicielami, albo umowcie sie z nimi z gory na kontrole mieszkania. Co do cen: w Polsce ogolnie mieszkania sa drogie. Wiadomo, ze czlowiek chce miec prywatnosc, a nie ze ktos mu wpada zapowiadajac sie na godzine naprzod. Powiedzcie, zeby was wczesniej uprzedzali, bo czasem jestescie bardzo zmeczeni i po prostu spicie. Czlowiek kulturalny zrozumie. W koncu kazdy chce teraz miec troche spokoju a nie czuc sie jak student, ktorego sie poderzewa o wiecze imprezowanie i psucie cudzego.

Gość gość
W umowie nic nie było o kontrolach i odwiedzinach. No ale pytałam się parę osób i i nich akurat nie było czegoś takiego. Było zdziwieni jak im powiedzialam o tej sytuacji.

Gość gość
Mam 2 mieszkania które wynajmuje Jestem normalna i tylko normalnym ludziom je wynajmuje Wolę potrzymać mieszkanie puste miesiąc niż dwa niż uzerac się później Dlatego też nigdy nie kontroluje swoich Niby wumowie jest zapis że mogę ale nie robię tego Nadzoruje co się dzieje z mieszkaniem podczas różnych wizyt w nim które muszą być np coś się zepsuło i zadzwonili, wymiana wodomierzy ...wtedy rzucę okiem czy wszystko ok ale nie chodzę po mieszkaniu i nie grzebe Kwestia wyczucia ludzi którym się coś powierza Może ty nie wzbudzasz ich zaufania? Albo oni mają przykre doświadczenia z poprzednikami?

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gość
Nie widzę powodu do niepokoju, mieszkanie jest nie waszą własnością, więc takie wizyty nie powinny ani dziwić, ani denerwować. Umowa nie ma nic do rzeczy, po prostu mają powód, prawo sprawdzić czy ich nieruchomość, mienie jest odpowiednio traktowane.