Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kaszanka to wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów wątroby, płuc, skór

Polecane posty

Gość gość

i tłuszczu. Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew. Podstawowe przyprawy to cebula, pieprz i majeranek. Kaszanka jest koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy) i ma najczęściej osłonkę z jelita. W zależności od regionu i producenta wytwarzane są produkty grubsze lub cieńsze. Krupniok zazwyczaj ma kształt typowej kiełbasy grubości do 5 cm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mniam, uwielbiam jeść kaszankę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wolę śląskie krupnioki, czyli kaszanka z domieszką mięsa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×