Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zwrot oryginału aktu urodzenia z sądu po wygranej sprawie

Polecane posty

Gość gość

Witam, 2 miesiące temu wygrałam sprawę w sądzie - ja byłam powódką. W między czasie dostarczyłam do sądu oryginał mojego aktu urodzenia. Czy muszę pisać podanie aby mi go zwrócili. Czy to wiąże się z jakąś opłata?

Gość gość
up

Gość gość
up

Gość gość
Nie mogłaś dostać oryginału, bo przechowuje go USC, w którym go sporządzono. Miałaś co najwyżej odpis. Najczęściej wydają skrócony, na uzasadnioną prośbę wydają zupełny.

Gość gość
23 zł za wydanie odpisu a ta chce wyciągać z sądu. Śmiech na sali.

Gość gość
Śmiech, że nie wiedziała, że ma ODPIS aktu urodzenia. I że kolejny można za niewielką opłatą wydobyć z właściwego USC gdy jest potrzebny.

Gość gość
Dawałam oryginał na 100%, nawet moja mamuśka pamięta.

Gość gość
Nie mogłaś dać oryginału. Bo oryginał aktu urodzenia zawsze przechowuje urząd, który go sporządził. I nikomu go nie wydaje. Twoim rodzicom dali odpis. I pewnie ten pierwszy odpis, wydany rodzicom po twoim urodzeniu, złożyłaś w sądzie. Dlatego twoja mama mogła traktować go jako oryginał. Ale jeszcze raz powtarzam, bo widzę, że nie dociera. Oryginał ma USC, a tobie mogą na twoją prośbę dać za niewielką opłatą odpis. Nie ma więc sensu kruszyć kopii z sądem o stary odpis. :)

Gość gość
Okej, możliwe że był to pierwszy odpis, bo był już wiekowy (było widać po papierze). Jeszcze mam pytanie, czy jeżeli napiszę podanie o zwrot tego właśnie odpisu to oddadzą mi go? Czy tylko wydadzą 'nowy' odpis za opłatą. Jest szansa odzyskania tamtego, skoro już jest po sprawie?

Gość gość
Niby 23 zł i śmiech na sali, ale można je spożytkować na coś innego i po prostu napisać pismo do sądu i mieć swój akt za darmo. Nie dla każdego 23 zł jest małą kwotą, dla niektórych może to być np.obiad.