Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak liczy ciaze pomiar usg(crl)

Polecane posty

Gość gość

Hej kobitki czy ktoras odp mi na pyt.A wiec obecnie jestem w 27 tyg ciazy .PIerwszy raz u lekarza bylam 12 stycznia wtedy podczas usg wyszlo ze to 6tydz+5dni (crl 8mm) lekarz wyznaczyl z usg termin na 3września.Ostatnia miesiaczke mialam 16 listopada wiec co do om wiek ciazy by sie nie zgadzal bo bylaby ciaza starsza wtedy .CZyli jak usg wyliczylo mi. ciążę wedlug dnia zaplodnienia a nie om??

Gość gość
Nie, USG wylicza na podstawie wielkości dziecka. Może się tak zdarzyć, że np z ostatniej miesiączki będziesz mieć termin na 15.10.2016 (termin niezmienny), a na jednym USG np termin będziesz mieć na 10.10.2016, a na drugim USG 12.10.2016, więc ten z USG jest termienem ruchomym.

Gość gość
Czyli mniej wiecej zarodek mial wtedy 4tyg+5dni? Bo slyszalam ze usg dolicza 2tyg do zycia płodu to prawda?

Gość gość
No nie... zarodek był rozwinięty na 6t 5d. USG nie dolicza żadnych 2 tygodni. U niektórych może się zdarzyć, że z USG może być młodsze lub strasze niż z ostatniej miesiączki Najlepiej sugerować się terminem z miesiączki, a usg traktować jako orientacyjny termin (jak szybko rozwija się dziecko).

Gość gość
Przewaznie lekarz podaje dwa terminy z om i usg ja mam podany tylko z usg na 3wrzesnia.dziwne

Gość gość
z om sama możesz wyliczyć - w internecie są takie kalkulatory

Gość gość
już rozumiesz?