Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kati890

zakazy i nakazy jak nie zwariować??

Polecane posty

Witam wszystkie mamy i planujące macierzyństwo. Głównie mam pytanie do mam, które już urodziły zdrowe dzieci. Powiedzcie mi czy faktycznie stosowałyście się do wszystkich nakazów i zakazów, które dają lekarze czy do tych, które można znaleźć w różnych książkach czy w internecie. Chodzi mi np. o zdrową dietę, która ma zwierać odpowiednią ilość witamin i mikroelementów oraz nie może zawierać za dużo konserwantów itd... Dodatkowo też ciągle znajduje artykuły gdzie piszą, że kobiety w ciąży nie mogą używać wszystkich kosmetyków i wypisują substancje, których kosmetyki nie powinny zawierać, ale po sprawdzeniu składu kosmetyków których używam okazało się każdy ma przynajmniej jedną "zakazaną" substancję w składzie. Szczerze mówiąc mam już kwadratową głowę od tych wszystkich zaleceń. Sama już nie wiem co jeść czego nie jeść i jakich kosmetyków używać. Nie potrafię na co dzień stosować super zdrowej diety, przede wszystkim dlatego, że nie umię gotować takich zdrowych dań jakie są teraz na czasie i wszystkie gwiazdy je promują. Potrafię gotować to czego nauczyła mnie mama plus dania które gdzieś mi zasmakowały u znajomych. Owszem staram się jeść warzywa i owoce (piję dużo soków 100%), ale lubię też tłuste potrawy, fast foody i słodycze. Podzielcie się swoim doświadczeniem w tej kwestii. Czy odżywiałyście się w ciąży bardzo zdrowo czy raczej normalnie i jakich kosmetyków używałyście?? Może trochę przesadzam, ale to moja pierwsza ciąża i nie chciałabym zrobić krzywdy mojemu maluchowi.

Gość gość
Ja kosmetykami nie przejmowałam się w ciąży. Jadłam normalnie, ale więcej warzyw i owoców, dodatkowo brałam witaminy. Wyglądałam i czułam się świetnie. Czasem zjadłam kebaba lub pizze. Jak córka się urodziła, stosowałam zalecenia pediatry, schemat zywienia.To moje pierwsze dziecko, więc tak mi było łatwiej. Z czasem zdałam się na intuicję. Teraz mała ma dwa lata. Nie choruje, nie ma alergii. Nie żałuję, że trzymałam się tych zaleceń.

Gość gość
Moje dzieci kończą niedługo 9 i 7 lat, więc zalecenia w czasie mojej ciąży mogą być nieco przestarzałe :D Jadłam normalnie, stosowałam kosmetyki normalnie prócz tego do smarowania brzucha specjalnego dla ciężarnych. Jedyne co to unikałam surowych potraw typu tatar. Dzieci zdrowe, frekwencję w szkole mają prawie 100% :P

Gość gość
Podchodziłam zdroworozsądkowo. Jedz tak aby za dużo nie przytyć, od czasu do czasu niezdrowe jedzenie nikomu nie zaszkodzi. Kosmetyków nie sprawdzałam, ale mało ich używam, kolorowych prawie w ogóle. Włosów tez nie farbowałam. Przy karmieniu piersią uważałam, stosowałam się do zaleceń diety matki karmiącej.

Gość gość
Nie słuchaj tych poradników za bardzo, bo z nich wynika ze trzeba mieć kupę szmalu aby w ogóle przetrwać ciążę, już nie mówiąc o wychowaniu dziecka - te wszystkie gadżety i obowiązkowe ilości ubranek itp. Ze trzeba kupić specjalną miseczkę i sztućce do karmienia jakby nie można było przygotować kaszki w normalnej miseczce czy kubku. Nie ma to jak marketing.