Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pieprzyk na głowie pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witam Od kilku lat mam na głowie wystający pieprzyk w kolorze skory. Nie rośnie. Nie boli, nie krwawi czy mam się czego obawiać czy to może być czerniak?

Gość gość
nie to na pewno nie czernak.jak ci przeszkadza idz do rodzinnego po skierowanie do hirurga,hirurg zobaczy i kaze sie zgłosic do wyciecia.wytnie na miejscu w minutke niecałą i pójdziesz do dou.tyle

Gość gość
Najlepiej gdybyś poszła po skierowanie do dermatologa a on przebadalby ten pieprzyk pod dermatoskopem. Sama wczoraj poszlam się upewnić i uspokoić. Być może to tylko zwykłe znamię ale lepiej potwierdzić u specjalisty. Będziesz spokojniejsza :) warto także obserwować znamię czy nie rośnie nie zmienia kształtu, koloru czy nie swedzi nie robi się z nim nic. W razie takiej sytuacji tym bardziej powinno się odwiedzić dermatologa. To nic nie boli, na NFZ nic nie kosztuje ;) a człowiek jest spokojniejszy .

Gość gość
dokładnie zapisz się do dermatologa to zobaczy wszystkie pieprzyki

Gość gość
Ale ja się boję ze to jest to pieprzyk rakowy .... :(

Gość gość
Ja wczoraj dostalam skierowanie do chirurga-onkologa na wycięcie pieprzyka na szyi. W pierwszym momencie strach ale dermatologwyjasnil, ze terminy sa krótsze dlatego onkolog to raz, a dwa pojdzie na hist-pat dla pewnosci ale on nie widzi w nim nic niepokojącego procz tego, ze moze byc haczony przez ubranie i podrazniany dlatego lepiej go wyciąć. Pare lat temu mialam wycinany na plecach bo stanik podraznial. Tez poszlo na hist-pat bo takie sa procedury ale bylam spokojna bo to tylko znamię barwnikowe.

Nie denerwuj się na zapas, czerniak atakuje głównie juz istniejące znamiona ale daje oznaki poprzez zmianę dotychczasowego kształtu lub koloru. Jeżeli ten na głowie masz od kilku lat i nic się z nim nie dzieje najprawdopodobniej to tylko zwykłe znamię :) idź do dermatologa on cię zbada to trwa chwilkę a o ile lepiej się będziesz czuła wiedząc że nie dzieje się z nim nic złego. Warto pilnować i kontrolować pieprzyki jak w każdej chorobie im szybciej coś zauważymy tym dla nas lepiej