Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie napiwki dajecie? i komu je dajecie?

Polecane posty

Gość gość

Ja np daję od dość dawna w restauracji, jesli było smaczne jedzenie i super obsługa. to wtedy daję ok 10% czyli np jak płacimy 42 funty, to napiwku daję 4-5 funty. Ale niedawno zaczęłam dawać napiwki taksowkarzom, ale bardzo małe. i to na zasadzie raczej - płacę za taxi 8,80 i płacę banknotem 10 funtów mówie "reszy nie trzeba". a wy jak robicie? a dajecie napiwki np kurierom z jakimiś większymi dostawami, np ciężkimi rzeczami? nie tylko do ludzi z UK, ogolnie pytam tych na emigracji.

Gość gość
w restauracji daje, niezaleznie ile place czy 10 czy 50, dake 2 funty zawsze

Gość gość
Nikt nie daje napiwkow? do restauracji nie chodzicie, czy jak? autorka

Do restauracji chodzimy, kelnerom napiwki dajemy ale nie poczytamy tego za powód do dumy, żeby się tym chwalić :P

Gość gość
hehe

Gość gość
To chyba normalne ,ze daje się napiwki? Ja w UK to staram się dac 10% przynajmniej (chyba ze obsługa naprawde dała tylka a zdarzało się niestety) a w USA to więcej bo tam kelnerzy żyją z napiwkow. I staram się dawać prosto kelnerowi który obsługiwał nasz stolik bo wiem ze managerzy lub bardziej doświadczeni kelnerzy kradną napiwki.

Gość gość
w PL dałem ostatnio wiekszy napiwek niz te osrusy zarabiaja w miesiac ;) pokoik 700f zarobki 1200f max buhehehehhe eeee:D

Gość w hotelu tez
oprócz w wiadomych miejscach czyli restauracja, fryzjerka czy dostawca pizzy, od niedawna zostawiam napiwki osobom sprzątającym w hotelu. Gdy wychodzę z pokoju, zostawiam na stolik 10 euro i kartkę z napisem Thank you. :)