Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pogrzeb taty

Polecane posty

Gość gość

Za kilka dni jest pogrzeb mojego taty. Większość z rodziny go nienawidzi, ja sam nie miałem z nim od lat kontaktu, ale nie mam do niego o nic żalu, wręcz przeciwnie. Bije się z myślami co zrobić. Z jednej strony wiele dla mnie zrobił, wszystko co dobre dokładnie pamiętam i chciałbym go pożegnać, lecz z drugiej strony mój tata się stoczył i chciałbym go pamiętać takiego jakiego go znam, a nie mieć przed oczami pogrzebu. Nie jestem też osobą wierzącą, dla mnie pogrzeb to farsa, bo osobie nieżyjącej to i tak wszystko jedno, a nie zamierzam robić niczego pod publikę, bo wypada. Z kolei, jeżeli istnieje życie po śmierci, to tata doskonale wie, zna prawdę i na swój sposób go pożegnałem. Nie chcę więcej płakać, chcę dzięki temu nabrać siły. Wiem, że mama niekoniecznie chciałaby, żebym tam szedł, chociaż jeżeli to zrobię, to nie będzie miała żadnych pretensji. Na pogrzebie z mojej bliskiej rodziny będę tylko ja i nie ukrywam, że łatwiej byłoby mi z kimś być, pozostała część, z którą nie mam kontaktu jest lekko mówiąc dziwna. Wolałbym także pobyć z tatą sam, chcąc wierzyć, że on mnie widzi i słyszy. Jego grób na pewno będę odwiedzał, ale wtedy, gdy nikogo tam nie będzie. O wyrzuty sumienia się nie martwię, bo i tak mam ich sporo.

Gość gość
Nie wiem, czy piszesz, żeby Ci coś doradzić czy tak po prostu. W każdym razie ja na Twoim miejscu na pewno bym poszła. Pogrzeb jest tylko raz. Być może w przyszłości będziesz pluł sobie w brodę, że nie poszedłeś. Też mam niedługo pogrzeb w rodzinie, pojutrze. I tak sobie myślę, że może i zmarłemu teraz wszystko jedno, ale za życia na pewno życzył sobie godnego pochówku. Każdy na to zasługuje. Jeśli nie masz nikogo z bliskiej rodziny, kto poszedłby z Tobą, zawsze możesz poprosić przyjaciela, żeby Ci towarzyszył. Na pewno to zrozumie.

Gość gość
zrób m pogrzeb na jaki zasługuje każdy człowiek. Sam mówisz, ze wiele dla CIebie zrobił, że wiele mu zawdzięczasz. Zostawiłeś go, kiedy się stoczył - nie pomogłeś mu. teraz już trudno, ale pożegnaj go jak przystoi. Jeśli nie chcesz sam się zadręczać skorzystaj z usług zakładu pogrzebowaego niech to za CIebie zorganizują. Na pewno całą uroczystość przygotowują np w http://www.dpsz.pl/

Gość gość
:(:( mój tata tez sie stoczył ,zapił sie na śmierć ,a mieszkał 10 min drogi ode mnie ,z pogrzebu nic nie pamiętam byłam na prochach od jego śmierci przez miesiąc . Nigdy sobie nie wybaczę że go olałam,nigdy !!!

Gość gość
Każdy zasługuje na godny pochówek, nawet jeśli nie do końca był z nami w porządku. Trzeba wybaczyć te złe rzeczy i nie chować urazy, bo to nie ma najmniejszego sensu. A jak nie chcesz sam zorganizować pogrzebu to zleć to domowi pogrzebowemu, np. http://www.hadeslublin.pl/. Na pewno będzie to lepsze rozwiazanie niż robienie z tego farsy przez resztę twojej rodziny.

Gość gość
gość 2016.07.31 zrób m pogrzeb na jaki zasługuje każdy człowiek. Sam mówisz, ze wiele dla CIebie zrobił, że wiele mu zawdzięczasz. Zostawiłeś go, kiedy się stoczył - nie pomogłeś mu. teraz już trudno, ale pożegnaj go jak przystoi. Jeśli nie chcesz sam się zadręczać skorzystaj z usług zakładu pogrzebowaego niech to za CIebie zorganizują. Na pewno całą uroczystość przygotowują np w http://www.dpsz.pl/ Zgadzam się w stu procentach. Zasługuje jak kazdy na pochówek!

Gość gość
K***a kto tu wyciąga tematy sprzed pól roku?!

Gość gość
Pogrzeb kogoś bliskiego to trudna przeżycie, jeżeli nawet nie żywiliśmy zbytniej sympatii do tej osoby. Jednak każdego trzeba pochować, najlepiej przygotowanie całej ceremonii zlecić profesjonalistom. Znam www.zakladpogrzebowy24.pl , ludzie z tego zakładu zajmą się wszystkim bardzo sprawnie.