Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak dbać o zęby 14 miesięcznego niemowlaka?

Polecane posty

Gość gość

Nie moge nigdzie znaleźć konkretnych informacji. Ile powinno trwać mycie zębów w tym wieku. 3 minuty? Dla mnie to wieczność przy tej czynności. Dziecko po 20 sekundach już nie jest w stanie usiedzieć. A nie chce żeby zaczął kojarzyć mycie zębów z czymś negatywnym. Staram się myć zęby 3-4 razy dziennie. Z czego 2 razy samą wodą a 2 razy z pastą na razie bez fluoru. Na pastach dla niemowlaków jest napisane myć raz dziennie. Niestety dziecko połyka pastę. Nie ma na razie mowy o wypluwaniu. Może w najbliższym czasie się to zmieni. Ćwiczymy. Proszę o rady co powinnam zmienić, jak lepiej dbać o zęby. Nocnego jedzenia nie ma. Tylko woda.

Gość gość
Wg mnie robisz wszystko co mozesz a nawet za czesto. Takim malym dzieciom nie mozna tez za czesto myc szczegolnie pasta poniewaz sciera sie szkliwo od szczotkowania. Yzn szkliwo sciera sie kazdemu po trochu od szczotkowania a szxzegolnie pastami wybielajacymi. Moze skup sie bardziej na dbaniu od srodka tzn zdrowa dieta bez slodyczy I wiecej warzyw niz owocow. To jest tak samo wazne jak szczotkowanie.

Gość gość
Przesadzasz, za pare tygodni dziecko bedzie uciekac przed szczoteczka. Umyj zeby 2 razy dziennie i juz. U nas mycia trwa moze z 20 sekund, pozniej dziecko sie wyrywa, a ja nie zamierzam myc na sile i tym samym zrazic dziecka do tej czynnosci

Gość gość
Moja 14m corka sama myje zeby. Strasznie się jara tym ze robi to samo co mama i tata. Nie maszczegolnie dużo zębów wie mysle ze.jej zabawy sa wystarczające. Nie pije soków. Slodyczne czasami domowej roboty. Nie pije w nocy.ma ładne zeby. Niedługo zacznie myc wiecej niż raz. Narazie raz jej daje z pastą a jak wyciąga rękę to szczoteczkę z wodą. Pasty dla dzieci specjalnie sa takie by nie trzeba bylo wypluwać. Pomysl czasem

Gość gość
O, wlasnie, ja tez zabieram mala do lazienki i wtedy myje po swojemu sama razem ze mna. Cos tam tez to na pewno da

Gość gość
Gdy moje dzieci były w tym wieku, starałam się 2 razy dziennie myć, czasem raz, ale zawsze na noc. Z tym ze same jeszcze tego nie robiły;) teraz mają 5 i 3 lata i równiez myjemy zabki 2 razy dnia, młodszemu myję ja (czasem... jak ma dobry humor, sam sie za to bierze), córka starsza myje sama, ewentualnie ja jeszcze poprawiam. Od poczatku myję Elmexem dla dzieci. Nie uznaje tych kolorowych, pachnących past:O Ząbki maja ładne i zero ubytków, regularnie chodzimy na kontrole.