Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kredyt dla teściowej

Polecane posty

Gość gość

Przychodzi do nas i chce, aby syn jej wziął 10 tyś kredytu na rozwod, bo ona nie ma umowy. Ma stale, dorywcze zajęcie i do tego idzie do pracy, bo odeszła od działalności meza, który nic prawie nie robił. Obiecała nam za to pomoc, po podziale majątku (około 800tys) miała nam kupic kawalerke, a jak będziemy chcieli większe to dobierzemy kredytu. Chciała rozwód z orzeczeniem o winie co było oczywiste, ze nie dostanie. Kasy z kredytu nie ma i mija miesiąc jak miała wpłacić druga rate i się nie garnie. Co lepsze powiedziała o tym dopiero jak maz sam jej się spytał i stwierdziła, ze nie miała pieniędzy i nic się nie stanie. Nie wiem jak mogła nie mieć pieniędzy skoro jest cały czas zapracowana, non stop pracuje, soboty, niedziele, święta, a rachunki płaci tesc, do tego drugi syn który pracuje, zarabia sam na siebie i mogła od niego pozyczyc. Teoretycznie nic się nie stanie, ale nie wiem czy ona wie o czymś takim jak historia kredytową, która maz miał wzorowa, nie wiem jak będzie teraz. Chcieliśmy wziąć hipotekę, ale póki co jesteśmy zablokowani. Minęły z 3 miesiące od rozwodu, a ona nie złożyła wniosku o podział majatku i cisza. Wkurzylam się. Rozumiem, ze jest matka i maz nie mógł jej nie pomóc i po omówieniu wszystkiego nie miałam nic przeciwko. Ale ona spóźnia się z rata miesiąc i nie złożyła wniosku o podział. Była mowa, ze do końca roku to splaci z podzialu. Wyraźnie jej mowilam, ze chcemy brać hipotekę niedlugo. Nie będziemy czekać 4 lata.

Gość gość
Ale co my mamy zrobić? Spłacić kredyt za teściową ? :)

Gość gość
10 tys na rozwod?gdzie tyle kosztuje?

Gość gość
Chciałam się poradzić. Co wy byscie zrobiły? Czy przez miesiąc opóźnienia może spaść historia kredytowa?

Gość gość
wiarygodność kredytowa przy wniosku o kredyt hipoteczny jest już poważnie nadwerężona przy kilku dniach opóznienia. Po miesiącu niespłaconego kredytu to możecie zapomnieć o kredycie hipotecznym w najbliższych latach. Spróbujcie z dobrym doradcą kredytowym, wiem że niektórzy mają różne" dojsca i obejscia", bo sami teraz juz nic nie zdziałacie

Gość gość
Serio? Aż tak???

Gość gość
Kuźwa, to jeszcze gorzej od stereotypowej tesciowej. I to, żeby własnego syna, który chce jej pomoc wkręcić w takie bagno.

Gość gość
powiedzieliście teściowej że przez nią nie dostaniecie kredytu?? ja bym spałaciła tą ratę ze swoich jeśli bym miała i czekała aż teściowa mi odda bo narobicie sobie problmeów

Gość gość
Nie, nie mowilismy jej, bo nawet nie zdawalismy sobie sprawy, ze przez takie cos mogą być az takie powikłania.

Gość gość
A jakie są koszty rozwodu z orzeczeniem o winie? Ja jestem zielona w tym temacie.

Gość gość
Up

Gość gość
Taką ładną trumnę jej z pudełka po pralce zrobiliśmy a ona sobie dębowe wymyśla :(

Gość gość
10 tys na rozwód? Rozumiem, że taka suma, bo zdecydowała się na adwokata?

Gość gość
Tak, miała adwokata, który nic nie zdzialal. Na jednej sprawie się wszystko skończyło i o podziale majątku cisza.

Gość gość
To dlaczego Twój mąż jej nic nie powie? Na co wy czekacie?

Gość gość
To wygląda na to, ze na adwokata wydala 8 tyś? To jest w ogóle mozliwe? Mieszkamy w malym mieście to nie możliwe, aby tyle ja wyniosło. Zrobiła nas w bambuko, rozwalila hajs nie wiadomo na co i nie spłaca kredytu. Planowaliśmy zakup pralki, na wszelki wypadek zostawimy karton...

Gość gość
Pralek nie.sprzedaja w kartonach

Gość gość
Chcecie brać kredyt hipoteczny, a nie macie nawet 10 tysięcy ?

Gość gość
jak najszybciej spłyciejcie zaległa ratę! jak się teściowa nie wywiązuje, płacie kredyt terminowo ze swoich. Jeśli braliście dla niej kredyt to musieliście brać pod uwagę to że może się na Was wypiąć i nie płacić...czyli musicie mieć zaplecze finansowe na pokrycie raty (takie rzeczy trzeba brać pod uwagę). Przez 6miesiecy musicie mieć pozytywną historię kredytową. Brak opóźnij powyżej 30dni. Opóźnienia mogą być max 2-3 dni. Nie kupujcie kawalerki, szkoda pieniędzy (notariusz, podatek, biuro nieruchomości). Lepsze już 2 pokoje w starym budownictwie, no chyba ze lubicie małe przestrzenie i nie planujecie dzieci w ogóle (natomiast dziś możecie nie chcieć, a za 2 lata moze sie Wam odmieni). Aaaa by móc brać hipo musicie mieć wkład własny 10-20%. Może dogadajcie się z Teściem?

Gość gość
No to sie wpakowaliscie....mialam podobnie. Tesciowa poprosila nas o wziecie kredytu tez 10 tys. Obiecala ze bedzie splacac, wiec wzielismy. Splacala kilka pierwszych rat i przstala tlumaczac sie ze niema kasy. To bylo kilka lat temu. Wymikie czego jest komornik na koncie meza, dlugi odsetki i obecnosc w KRD. No masakra... ktedyt nie zostal splacony wcale a na koncie bankowym jest zajecie.....zycie bajka

Gość gość
Podział majątku do końca roku??? buhahaha. Ja majątek dzielę już 3 lata i nadal końca nie widać. Ta historia jest mocno naciągana - ja za rozwód z orzekaniem o winie zapłaciłam w sumie 5 tys. a trwał 4 lata. A tu 10 tys za jedną sprawę i to przegraną? niemożliwe. Zresztą - NIEMOŻLIWE, żeby sprawa była jedna, skoro wnioski były z orzekaniem o winie - powinni być świadkowie - spraw jest co najmniej kilka. Coś ściemniasz, albo daliście się koncertowo oszukać matce. Zresztą - jak można było podjąć tak głupią decyzję? wiedziałaś, że ona szans na orzeczenie o winie nie ma, a mimo to się zgodziłaś? trzeba było odmówić, a teraz pozostaje wam spłacać samym - i wygarnąć mamuśce jak was urządziła.

Gość gość
Dlaczego dorośli ludzie, biorący kredyt w banku- jeszcze niewielki, a planujący wziać naprawdę duży- nie czytają umowy? Bo w umowie jest wyraźnie napisane kto bierze pieniadze, kto je ma oddawać, w jakiej kwocie i w jakim terminie. I jakie grożą konsekwencje. Teściowa tam chyba nie figuruje? Wytłumaczę jak krowie na miedzy: jesteście dłużnikami banku, macie terminowo spłacać zobowiązania, koniec tematu. A nie płacenie rat w momencie jak planujecie kredyt hipoteczny jest po prostu niepoważne. Chyba że nie mieliście pieniędzy na to, ale w takim przypadku lepsze to niż przekonanie się potem że nie macie pieniędzy na kredyt hipoteczny a bank zabiera wam mieszkanie, a z długami i tak możecie zostać. To że teściowa zrobiła wam rekordowe świństwo i oszukała własnego syna, to zupełnie inna sprawa. Jeżeli macie jakiekolwiek dowody na to że jej te pieniądze pożyczyliście (swoją drogą, na taką kwotę to się umowę spisuje) to możecie domagać się zwrotu na drodze prawnej.