Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy macie zdolne niemowlaki i dzieci? Moja córka wszystkiego wolno się uczy

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem, jakoś byłam nastawiona, że będzie inaczej ponieważ ja, moja siostra i mój mąż bardzo szybko chodziliśmy, siedzieliśmy, pokazywaliśmy palcem, mówiliśmy. Moja córeczka ma 14 miesięcy skończone, dalej tylko raczkuje i wstaje, ale absolutnie nie chodzi jeszcze ani kroczka, mówi tylko "mama" i to tylko, jak jest jej źle lub czegoś ode mnie chce, palcem nie pokazuje swoim, tylko chwyta mój i nim pokazuje na książeczce rzeczy, siedziała dopiero koło 9 miesiąca. Waży też niezbyt dużo bo tylko 10 i pół kilo a ważyłam ją jakieś 2 tygodnie temu. Niedużo, bo urodziła sięz wagą 4,170 więc na pół roczku powinna teorytycznie podwoić tą wagę, czyli około 8 kilo na PÓŁ roczku powinno być a tu minął rok i 2 miesiące a waży tylko 10 kg (może to dlatego, że karmiona była piersią i jest cały czas, zero mleka modyfikowanego, a ja, moja siostra i mąż na modyfikowanym jechaliśmy...) No w każdym razie córka rozwija się według lekarzy prawidłowo, ale porównując do innych dzieciaków, które znam dość wolno...Jak to u Was? Z tego co Was czytam wszystkie wasze dzieci mega zdolne, troche mnie to dołuje ;(

Gość gość
Moja też usiadła dopiero w wieku 9 miesięcy. Posadzona oczywiście. Pelza tylko. Jest na mm i waży 9 kg. Co to za brednie ze dzieci na mm to tłuste prosieta. Wszystkie dzieci na kp moich koleżanek ważą już około 12 kg w tym miesiącu. Też pewnie zacznie późno chodzić. Cóż taka jej uroda. Córka mojej koleżanki zaczęła chodzić jak miała 15 miesięcy i żyje

Gość gość
Przede wszystkim to swietnie, ze tak wnikliwie obserwujesz corke. Moj syn nalezal do tych co to fizycznie zaczeli w normie. Mial 7 miesiecy to siadal, mial 10 to raczkowal, mial 13 to chodził juz samodzielnie. Inaczej bylo jednak z rozwojem intelektualnym. Nie pokazywal palcem. Wszystkie zabawy typu kosi kosi robił moimi rekami. Mowil tylko mama, nie. Czesto wydawal sie byc zamyslony. Dzisiaj jest juz dosc starszy i wiem , ze to swietnie ze bylam tak czujna i tego nie bagatelizowalam. Jest tysiace dzieci ktore rozwijaja sie pozniej i odbiegaja od jakis tam ramek z mądrych ksiazek. Jesli jednak cos cie zaniepokoi to draz temat. Moj maluch mial ze mna kiepski kontakt. Dzis wiem , ze ma zespol Aspergera.

Gość gość
mój syn wszystko robił we własnym tempie. raczkowal i siedział w wieku 6miesiecy, chodził w wieku 9. jak miał rok ważył 10kg choć mierzył 86cm. na rok sporo mowil-mama, tata, baba, dziś dziś, tak, nie, dzieci. nasladowal dźwięki wydawane przez zwierzęta. tyle ze mając 2 lata nadal mówił tyle samo co na rok i robił w pieluche. na nocnik nauczył się w wieku 2.5 roku, wtedy też zaczął mówić zdaniami- z dnia na dzień :) mając 6 lat potrafił płynnie czytać, mówił w 2 jezykach-ale po polsku nie wymawial sz,cz,rz i musiał chodzić do logopedy. nie umial tez jezdzic na rowerze bez bocznych kolek ani nie podtarl sobie sam tylka i nie zawiazal butow-umial za to osiodlac konia-od 3rz chodzil na jazdy. dzis ma 9 lat, zawiazuje buty, podciera tylek, mowi wyraznie, uwielbia konie i niczym nie wyroznia sie sposrod rówieśników-no moze jedynie tym ze ma prawdziwa pasje ;) autorko daj sie dziecku rozwijac w swoim tempie-jesli lekarz mowi ze jest ok to nie wymyslaj dziecku chorob-ale oczywiście obserwuj uwaznie.

Gość gość
No moje w wieku 13 miesięcy robi prawko i doktorat

Gość gość
A ja uważam że dziecko nie powinno pokazywać palcem dorosłego przecież kosztuje go tyle samo wysiłku co miałoby samo pokazać tylko widocznie samo nie chce pokazać to jest już problem i to duży powiązany ze spektrum autyzmu idź do psychologa dziecięcego na nic nie czekaj.

Gość gość
Co za pitolenie! Każde dziecko rozwija się swoim tempem i nie ma się co zaraz doszukiwac chorób. Oczywiscie, obserwowac trzeba ale czesto dziecko może miec w czyms tyly a jest ok. Moj syn chodzil na rok,wazyl 11 kg. i nie klaskal.Corka w tym wieku nadal raczkuje i wazy dwa kg mniej a klaskac potrafi juz od dwoch miesiecy.

Gość gość
moja córka ma równo 14 mcy, waży równo 9 kg, mierzy 75 cm, jest KP cały czas (oczywiście dietę ma rozszerzoną ale uwielbia mleko mamy jako picie, innych rzeczy nie chce pić)

Gość gość
Źle trafiłaś autorko. Na tym forum wszystkie dzieci to omnibusy od urodzenia. Nie czytaj tych bzdur i korzystaj z sobotniego wieczoru.

Gość gość
Tu gość z 20.50 nie uważam to za pitolenie po prostu sa pewne sygnały które są niepokojace co nie znaczy że jest coś nie tak bo dziecko po prostu może się wolniej rozwijajac,ale tak na moj zdrowy rozsądek gdy dziecko damo nie potrafi pokazac tylko bierze rękę rodzica to jest coś nie tak. Oczywiście wykluczam sytuacjie gdy dziecko robi tak czasami ale samo też potrafi a jesli nie to według mnie jest problem. Myślisz że ja to robię że złośliwości że napisałam ten komentarz, nie bo robię to z troski bo wiem że jeśli byłoby to coś ze spektrum autyzmu to w miarę szybko można wiele rzeczy wypracować a czas jest najważniejszy.

Gość gość
Tak wiemy że wszystkie dzieci są tu kochane a na każde jekniecie daje mamusia cycy. I tak już do matury będzie :O

Gość gość
Mój, oprócz początkowych problemów z podnoszeniem główki rozwijl się w górnej granicy normy. Umiał dużo więcej niż rówieśnicy. Cos za coś. ..na zespół aspergera