Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Śląski gen otyłości?

Polecane posty

Gość gość
Kopalnie chcą budować owszem, ale zagraniczni inwestorzy. Polacy nie będę chcieli tam pracować za glodowe pensje. Niestety nasze kopalnie sa nierentowne bo ludzie siedzący przez lata na stołkach spaprali sprawę rozdajac kasę na prawo i lewo. Zamiast tego powinni obniżać koszty wydobycia wprowadzając nowe technologie. I w to inwestować żeby to zaprocentowalo. A tymczasem bardziej nam się opłaca kupować węgiel od sąsiadów z akcyzami z kosztami transportu a z kolei nasz sprzedawać gdzieś za granicę. Teraz jest za późno na ratowanie kopalni. Musztarda po obiedzie.

Gość gość
Sory ale jeśli myślisz że perspektywy w Tychach a w Sopocie są lepsze to jesteś pomylona xxxx Oczywiście, że tak. Tychy są ze trzy razy większe niż Sopot. Stopy bezrobocia oba miasta mają na bardzo zbliżonym poziomie (3,3% dla Sopotu oraz 3,8% dla Tychów, gdzie średnia dla kraju to 9%). Położenie Tychów też przemawia na ich korzyść, ponieważ leżą w pobliżu Aglomeracji Śląskiej (bardzo dużo możliwości pracy w innych pobliskich miastach), a nie tak jak Sopot ma tylko Trójmiasto. Do tego Tychy są zielone i ładnie położone (widać przepiękną panoramę Beskidów). Zamierzam przeprowadzić się z innego śląskiego miasta właśnie do Tychów

Gość gość
Do gościa 17:24. Pochodzę ze Świętochłowic i nie gadaj głupot, że ludzie z głodu psy jedzą. Była jedna taka rodzina, owszem. Ale to dobrych 20lat do tylu. Więc nie p*****l!

Gość gość
Głodni to są w całej Polsce, nawet w Warszawce

Gość gość
ha h ha perspektywy w sopocie lepsze niż na śląsku? Co to za idiotka to napisała? Chyba komuś woda morska uderzyła do pustej główki. Co takiego jest w sopocie? Chyba mówisz o straganikach koło mola.

Gość gość
http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/480493,gornictwo-gornik-mowi-o-pracy-w-kopalni-i-falszerstwach.html X Artykuł jak najbardziej na czasie. Wszystko tu jest pięknie opisane. Jak sobie ludzie na górze pięknie na nas wszystkich żerują. Gnidy. A dolowi nie mają o niczym pojęcia w większości. A z resztą co oni mogą niby zrobić? Nic. Związkowcy dyrektorzy kierownicy i inne szuje okradają kopalnie ile mogą. Do tego artykułu należy dopisać, ze kobiety pracujące w biurach sekretariatach w kopalniach mają te same przywileje co górnicy dolowi... :o To mój ojciec zasuwal na prawde a nie na niby na dole ciężko przez 25 lat a ma 2900 zl emerytury. A taki d**ek co daje kartę odbić podwładnym nawet i 6 tysi potrafi wyciągnąć. Obłęd :o

To twoje zdanie ja uważam że Gdynia sopot i Gdańsk są lepszymi miastami na pewno od tych z gornego śląska

Zresztą Gdańsk nie tylko graniczy z sopotem i Gdynia. Jest też pruszcz gdański Starogard gdański i wiele więcej. Moja opinia jest obiektywna sama stamtąd nie. Pochodze

Gość gość
Marina a byłaś kiedyś na Śląsku? Masz jakąkolwiek wiedzę o tym rejonie? Porównanie? Konkrety? Żadnych. Pierdaczysz dla samego pierdaczenia dziecino. Podejrzewam, ze nie wymienisz nawet wszystkich miast Śląska takas jest mundra.

Gość gość
Granice są między państwami. Nie między miastami.

Tak mieszkalam krótko w rudzie śląskiej na goduli. Zresztą to normalne że bronisz swoich stron nie ma się co dziwic

Gość gość
Haha ja pierdziele. Godula to akurat jest jedna z biedniejszych dzielnic rudy śląskiej i niestety najbardziej obskorna. Wystawilas nos poza tę dzielnicę? Wątpię. Tuż obok jest wirek moja droga. Gdzie np. w czwartki zjeżdżają się sprzedawcy z całego regionu i nie tylko. Halemba w rudzie śląskiej. Piękna część tego miasta. Bykowina super cisza spokój zielono...guzik wiesz więc się nie wypowiadaj. Takie miejsca jak godula są wszędzie. Bytom centrum a np. Miechowice w Bytomiu to jak dwa różne światy. Miechowice sa piękne. Zagospodarowane tereny, czysto elegancko. I mogłabym tak pisać i pisać. Tylko po co? I tak nie uwierzysz.

Mów co chcesz teraz mieszkam w gdańsku nad samym morzem i mi z tym dobrze :) fajnie że nie ma tutaj obskornych dzielnic.

Gość gość
Zazdroszczę. Chciałabym mieszkać w Sopocie chociaż to tak jakby było się cały czas na wakacjach. Wyjechałem z rudy śląskiej właśnie z dwudziestoma złotymi i nie myślałem że jest tak pięknie. Są tam małe kraby meduzy które nie parza sledziki świeże od rybaka a ze jest zimno bo to miasto Północy

Gość gość
miało być chcialbym. Mam autokorekte w telefonie

Gość gość
Haha to chyba mało nad morzem widziałaś. Zadupia też tam są i to konkretne. Jakby nie to, ze macie turystów to szybko byście pitali stamtąd wszyscy :) Kupa ludzi nie miałaby co począć ze sobą jakby turystyka upadła. Wasze szczęście w tym roku, ze na świecie się dzieje bo ludzie się boją za granicę jechać więc z braku laku lepszy kit czyli polskie zimne morze :P

Gość gość
takie pitulenie ze gdyby nie turystyka to Trojmiasto by padlo a ja powiem ze gdyby nie te upadle kopalnie do ktorych juz sie teraz doplaca to Slask by upadl pitulenie pitulenie a logiczne jest ze kazdy region zyje z tego co ma najlepsze z tego co ma do zaoferowania fakt jest taki ze trojmiasto a brudny zakurzony slask to niebo a ziemia , bylam na slasku oddychac nie moglam a te domy byly wszystkie czarno szaro brudne a co do slazakow to raczej nikt za nimi nie przepada wiec cos w tym jest a slaska gwara jest okropna i slaskie baby tez

Gość gość
Jesli Ty piszesz o drugich kobietach "baby" to zbyt niski poziom reprezentujesz, aby ciagnąć z Toba dialog. Zahukany zaścianek ot co

Gość gość
Pisze baby bo jest roznica miedzy baba a kobieta , okreslenie baba pasuje idealnie do tej aktorki ktora grala kiedys w takim serialu o slazakach , taka duza zwalista baba ktora caly czas ujadala

Gość gość
Grubych ludzi jest pełno w całym kraju, mieszkam na dolnym śląsku i tu też coraz więcej grubasów.

Gość gość
A ja pochodzę z Hrubieszowa, jestem szczęśliwa! :)

Gość gość
Potwierdzam, pracowałam przez pewien czas w sieciowym fast foodzie we Wrocławiu i mnóstwo osób otyłych widywałam. Sama tam nie jadłam i oduczyłam znajomych, bo jak widziałam jak to wygląda od kuchni...

Gość gość
Dolny slask jest wporzadku my tu mówimy prawdę o górnym śląsku tam gdzie jest syf kila i mogiła. Trójmiasto to Hollywood w porównaniu do gornego śląska więc nie klamcie ślazary

Gość gość
Trzeba mieć nawalone we łbie żeby wybrać Tychy od Gdyni np. Jeśli myślisz że trójmiasto utrzymuje sir tylko z turystyki to wiem na pewno że nigdy tu nie byłaś i jesteś z rudy śląskiej albo innego badziewia. Tutaj pełno Szwedów ma swoje firmy rafinerie a do was kto by tam chciał interesy robić. Piszecie o dużym skupieniu miast haahaa. Gdanszczanie płyną tramwajem wodnym do Szwecji a wy tramwajem do sąsiedniego zadupia. Widać że ruda śląska to bieda po waszej komunikacji chociażby. Gdańsk to bogate miasto a wy nic nie macie. Pisze to Białystok

Gość gość
dajcie spokój widać po wypowiedziach że slazaczki są głupie. W szpitalu wojewódzkim Gdańsk jako ratownik mam trzy tysiace a w katowicaCh zaledwie dwa trzysta. stadiony gale ksw. zawody olimpijskie, tramwaje wodne, fabryki rafinerie stocznia muzea na skale światowa solidarnosc . należę do solidarnosci i mam prawnika za darmo. biurowce przemysl morski świeże ryby parki zalewy stawy . tu sie zyje

Gość gość
skoro Tychy są lepsze od gdańska to dlaczego wszyscy chcieli odebrać Polsce to miasto?? Szwedzi Krzyżacy Niemcy ruscy. ja p*****le jesteście jebniete jednak baby ze śląska mają argumenty buhahhhhaha : no bo wy macie tylko turystykę ahahahahaahahaha Gdańsk to słowo zna wielu obcokrajowców tu zaczęła się druga wojna sw i upadl komunizm tu rozwija się handel jubilerstwo rybołówstwo polityka zagraniczna i wiele wiele innych

Gość gość
Do tej idiotki co chwali się jakąś halemba i wirkiem. Moja droga ruda śląska ma tylko 11 dzielnic a Gdańsk 80

Gość dumnaZKatowic
Ja mieszkam w takiej dzielnicy Katowic, że jak zapraszałam koleżanki ze studiów to nie mogły uwierzyć, że to Katowice. Bo ogólnie Katowice są piękne. Jest to bardzo zielne miasto, prawie z każdej dzielnicy blisko do lasu czy parku. Najgorzej wyglądał rynek, ale też próbują to zmienić. Wpiszcie sobie w google rynek w Katowicach i zobaczcie pozytywne zmiany. Co do otyłości to na ulicach mam wrażenie, że nie widuje się, aż tyle otyłych, grubych owszem, ale nie wiem czy więcej niż w innej części polski. Moi rodzice są napływowi- są szczupli ja urodziłam się na śląsku (szczupła), ale część rodziny mojego męża to typowi Ślązacy i tam faktycznie oni są grubi, na 5 l. gar kapusty z grochem (na wigilię )

Gość dumnaZKatowic
dodają 3 kostki masła :O ! obiad zapijany jest colą (ale to raczej nie śląski zwyczaj myślę, że podobnie jadają w innych częściach polski). Co do języka to ja dopiero chodząc do liceum poznawałam śląskie słówka takie jak aincug, cug, aszynbecher, kera jedzie ta bana (nie wiem czy poprawnie napisałam), ale wyjeżdżając wiele razy słyszałam, że mam akcent (i raczej mówiono mi, że jest fajny) więc pewnie coś w tym jest, że na śląsku się mówi jednak trochę inaczej. W moim otoczeniu nie ma zbyt wiele takich typowych rodzin śląskich, większość jest właśnie napływowa, styczność z gwarą była mała, choć na porządku dziennym zdarza się, że ktoś mówi ja zamiast tak. Po śląsku na pewno mówią w Rudzie Śląskiej choć też nie chcę uogólniać, ale to od ludzi mieszkających tak nauczyłam się śląskich słówek.

Gość dumnaZKatowic
To jeszcze link do rynku w Katowicach - na zdjęcia grubasy też się nie załapały https://www.google.pl/search?q=palmy+w+katowicach&espv=2&biw=1280&bih=919&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi2tYmw3ZrNAhXGvhQKHVtyAQsQ_AUIBigB#imgrc=ioj0owZt8h2LWM%3A