Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zawód...

Polecane posty

Gość gość

Mam problem z wyborem zawodu, bo kompletnie nic mnie nie interesuje albo po prostu się nie nadaje :/ Oczywiście to do czego się nie nadaje to mogłabym się spiąć i nauczyć, tylko, że kompletnie nie mam pojęcia co chce robić.. No i też szybko rezygnuje, staje się wszystko bez sensu bla bla (pieprzenie)... Mam problemy psychiczne (depresja, zaburzenia odżywiania, zaburzenia emocji) co powoduje, że raz się ciesze normalnie mogłabym iść i góry przenosić, a za chwilę siedzę schowana pod kołdrą, ale walczę z tym od 6 miesięcy i zaczęłam to chociaż minimalnie kontrolować, ale przez myśli i tendencje samobójcze+ samookaleczanie, wahania nastroju, części zawodów nie mogę wykonywać... Np opiekunka do dzieci czy osób starszych. Myślałam o schronisku dla psów to jak zobaczyłam te pieski to ryczałam przez tydzień temu i chciałam wszystkie wziąć do domu.. Od dzieciaka chciałam zostać policjantką albo detektywem. Byłam mała a uczyłam się prawa specjalnie żeby mieć później łatwiej, ale im byłam starsza tym Mama bardziej mnie ograniczała poza tym miała problem z alkoholem, co mnie dobijało... Nie mogłam chodzić na zajęcia teatralne, muzyczne, zajęcia dodatkowe ani na tańce czy sksy, bo po szkole odrazu do domu, bo razem z siostrą musiałyśmy posprzątać czasem obiad ugotować zanim Mama wróci z pracy czy iść i pilnować dzieci... No i w szkole też miałam kiepsko, bo wszyscy mi dokuczali, wyzywali, bo miałam brzydkie ciuchy, co szczerze miałam gdzieś, bardziej bolało, że wyzywali i tak zaczęłam się zamykać w sobie.. W gimnazjum było to samo tylko psychicznie nie wytrzymałam, bo dużo więcej się działo no i miałam 3 próby s.. Ostatnią miałam w październiku tamtego roku... Dochodziłam fizycznie do siebie do grudnia, później przez cały grudzień nie wiedziałam co mam robić... Pierwszego stycznia postanowiłam walczyć sama ze sobą. Szczerze? Od 3 dni nie mam myśli samobójczych, uczę się nowych nawyków, myślę bardziej pozytywnie, uczę się radzić sobie ze stresem i tym co mnie ogranicza. Wymyśliłam wiele dziwnych motywujących pomysłów, cytaty na ścianie, na suficie napisałam sobie "wstań i idź", jak było po chmurno to przyklejałam sobie na okno kartkę z narysowanym słońcem, zrobiłam też pogrzeb swojej przeszłości, pogodziłam się z przeszłością, przeanalizowałam wszystko, zrozumiałam, tłumaczyłam sama sobie i jeszcze wiele innych dziwnych pomysłów miałam, ale w końcu udało mi to zacząć kontrolować tylko nadal ciężko mi z kontrolowaniem lęków (fobia społeczna i szkolna), przełamuje się i po roku teraz chce wrócić do szkoły.. Tylko do jakiej? Wybór mam pomiędzy zawodówką a szkołą policealną (chociaż do tej mogłabym dopiero następny rok, bo nie mam jeszcze 18 lat).. Tak w skrócie przedstawiam moją sytuacje z psychiką i dlaczego mam ograniczony wybór, ale napisałam tylko to co złe, a o dobrych prawie nie wspomniałam, ale jest lepiej, dużo lepiej niż było i jestem gotowa iść do szkoły. Zastawiałam się nad fotografem, ale znowu z tego tak naprawdę nie da się utrzymać. Myślałam nad dziennikarstwem, cukiernikiem, bibliotekarką, archiwistą, ale rozmyśliłam się. Jestem w kropce tak naprawdę już nie mam pomysłów, dlatego szukam jakichkolwiek rad... Jak wy wybieraliście? Czym się kierujecie/kierowaliście? Dodam, że jestem introwertyczką, wolałabym jakąś spokojniejszą prace gdzie nie ma tłumu, ale zdaje sobie sprawę, że to nie takie proste znaleźć taką pracę więc jestem otwarta na każdą rade.

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gośćAutorka36883
Fajnie wiedzieć hahaha :))

Gość gośćAutorka36883
Jak coś wejdę później. Z góry dziękuję za jaki kolwiek pomysł, rade.

Gość gość
idioto edukacje juz skonczylam idioto ale jaja idioto niesamowite idioto

Gość gość
zalukaj sobie na ofertę tej szkoły http://delta-edu.pl/ mają dużo praktycznych kursów i kierunków dwuletnich, na pewno znajdziesz coś dla siebie. jeśli nie od września to w lutym też prowadzą rekrutację na pierwsze semestry

Gość petitki
Właśnie patrze na stronkę tej Delty i zastanawiam się pomiędzy Technikiem Administracji a Technikiem Rachunkowości jak myślicie co lepsze ?

Gość gość
Zależy co Cię interesuję bardziej. Rachunkowości to zajęcia na programach, rozliczenia, faktury itp. Natomiast Administracja związana jest z podstawami prawa pracy, prawo administracyjne, praca biurowa itp. Obydwa kierunki to w przyszłości pewnie jakaś praca w biurze więc wybierz to co Cię bardziej interesuje :) A co do szkoły Delta to dobry wybór !

Gość gość
Moim zdaniem najbardziej opłacalne są oczywiście zawody medyczne. Nie zawsze trzeba kończyć studia. Ja poszłam na kurs policealny do http://www.dental.szczecin.pl/ na technika dentystycznego i udało mi się znaleźć dobrą pracę.

DELTA EDUKACJA jest prywatną szkołą policealną kształcącą słuchaczy na wielu różnorodnych kierunkach nauczania. Prowadzimy ciekawe i popularne na rynku pracy kierunki bezpłatne, m.in. : BHP, technik drogownictwa, Administracja, Kosmetyka, Opiekunka środowiskowa , Opiekun w Domu Pomocy Społecznej, Asystent Osoby Niepełnosprawnej, Opiekun osoby starszej , Rachunkowość, Turystyka wiejska, Informatyka, Florysta, Weterynaria Zajęcia na w/w wymienionych kierunkach odbywają się w systemie zaocznym- co dwa tygodnie, w soboty i niedziele. Kierunki te są w 100% bezpłatne, bez dodatkowych oraz ukrytych opłat. Pozostałe kierunki oferujemy w bardzo konkurencyjnych cenach, są to m.in.: architektura wnętrz, filologia angielska/niemiecka, technik farmaceutyczny, geodeta. U nas NIE płaci się za:  zapis  legitymacje  indeks  poprawki  sesję egzaminacyjną  przeniesienie na inny kierunek  egzamin końcowy ( by uzyskać tytuł np. technik administracji)  zaświadczenia o kształceniu oraz zaświadczenia do ZUS-u Szkoła posiada uprawnienia szkoły publicznej. Dla osób pragnących zdobyć wykształcenie średnie proponujemy darmową naukę w Gimnazjum dla Dorosłych, a następnie w Liceum Ogólnokształcącym (na podbudowie szkoły podstawowej, gimnazjum lub po szkole zawodowej od 3 semestru). Szczegółowe informacje i pełną ofertę otrzymają Państwo pod nr tel. 798 150 146, 798 150 207, na www.delta-edu.pl lub w biurze pod adresem Kuźnicza 10, Wrocław, bądź odpowiadając na tą wiadomość. Biuro jest czynne codziennie od 9.00 – 18.00, soboty od 8.00 – 15.00.

Gość flming
A myślałaś nad nauką w Studium Dziewulskich? Masz 4 kierunki związane z wizażem :) Nauka rok bądź dwa lata, w zależności co wybierzesz. Moja koleżanka się tam uczy i jest super zadowolona.

Gość floertka
flming ja myślałam i dalej myślę. maluje ludzi na wesela i imprezy i mąż mówi, że w końcu czas na ambitniejsze cele. więc charakteryzacja, wizaż i stylizacja na mnie czeka :P

Każdy w końcu znajdzie coś dla siebie. Szkoda tylko, że mało kto teraz pracuje w wybranym przez siebie zawodzie.

Gość gość
A ja mam poważne wątpliwości, czy taki geodeta to rzeczywiście intratny zawód...

Gość gość
Oczywiście że tak, zresztą zobacz na takie firmy jak sobie świetnie radzą: http://www.mtgeodezja.pl/ . Inna kwestia, że trzeba być dobrym w tym, co się robi.

Gość gość
Polecam szkołę Plus Edukacja we Wrocławiu. To szkoła która wyróżnia się na tle pozostałych. Uczciwe zasady, dużo kierunków darmowych. Super jest też to, że zajęcia odbywają się w centrum miasta. Prowadzą je świetni nauczyciele przyjaznie nastawieni do słuchaczy. Dużo zajęć praktycznych i co też jest wielkim plusem mają wysoką zdawalność egzaminów zawodowych.

Gość gość
wyróżnia się jakością i tym, że uczniowie i absolwenci są zadowoleni. ja skoczyłam juz u nich dwa kierunki i nie zamierzam na tym zaprzetsać. moze cosinus tez jest ok ale ja wolę Plus Edukację i ją tylko będę polecać ile mogę i komu mogę.

Gość gość
Przestan spamowac kur/w/o z Cosinusa!!!!!!

Gość gość
szkoda mi Cię autorko bo wartościowa z Ciebie dziewucha... niewiem jak Ci pomóc... musisz sobie sama pomóc... i raczej nie liczyć na innych

Gość gość
Polecam NOVA ,po kierunkach technicznych praca gwarantoana !

Gość gość
Reklama reklamą, ale cosinus z tych szkół i tak jest najlepszy.

Gość gość
na rynku pracy poszukują dużo asystentek czy higienistek stomatologicznych lub opiekunek dziecięcych. mozna sie nauczyc tych zawodow i zdobyc kwalifikacje do ich wykonywania w szkole medycznej policealnej Plus Edukacja we Wroclawiu. do tego za nauke tam nic sie nie placi.

Gość gość
Nie wiem czy reklama, bo jak szkoła jest dobra to czemu ludzie mają się o nie pozytywnie nie wypowiadać? A coś wiem na ten temat że szkoła sprawdzona.