Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy przegotowywać wodę mineralną?

Polecane posty

Gość gość

Witam, pytanie do mam. Czy powinno się przegotować wodę mineralną dla półrocznego dziecka przed podaniem? Kranowej nie podaję wcale,bo w naszym rejonie jest okropna. Do zupek dodaję wodę źródlaną,a co z tą do butli do picia? Wydaję mi się,ze gotując wygotowują sie wszystkie minerały,a moze się mylę?

Gość gość
ja gotowalam, jednak tylko zródlaną. Nie wolno gotować wody mineralnej!

Gość gość
Wody mineralnej się nie gotuje.

Gość gość
Po co gotować? Jak kupujesz soczek, to też go najpierw przegotowujesz? Bez sensu. Jeśli chodzi o minerały, to one podczas gotowania w części osadzą się na naczyniu, w którym gotujesz. Stąd osad w czajniku. Poza tym jeśli już musisz podawać wodę butelkową, to dla niemowlęcia wybierz źródlaną. Ja zupki zawsze gotowałam na kranówce i nie przyszło mi nawet do głowy, żeby robić inaczej. Wodę do przepijania podawałam też przegotowaną kranówkę i małemu smakowało. Z tym, że u nas jest niezła woda.

Gość gość
Ja gotowalam

Gość gość
Nie gotowałam, bo woda traci wtedy na wartości. Odmieniaj czasem te wody, żeby różne minerały dostarczać.

Gość gość
Ale że co, że woda mineralna czy źródlana to wg Was syf, który trzeba przegotować? :D Ludzie, taka woda jest NAJZDROWSZA !

Gość gość
Ja przegotowywałam wodę źródlana żeby robić mleko. Pokarmu nie miałam wcale. Laktacja na poziomie niemal zerowym więc cóż...najpierw podawałam modyfikowane na wodzie z kranu przegotowanej oczywiście i filtrowanej. Ale dziecko dostało biegunki. Myślałam, ze to przez mleko. Zmieniłam mleko i nic. Więc kupiłam wodę źródlana przegotowałam i po dwóch porcjach mleka jak ręka odjal bylo po biegunce...

Gość gość
gość dziś To jest pytanie o przegotowywanie wody. Nikogo tu nie interesuje, dlaczego podawałaś dziecku mm. Musisz się tłumaczyć, nawet jeśli nikogo to nie obchodzi, czemu nie rozkręciłaś laktacji?

Gość gość
00:49 daj kolezance spokoj, odpowiedziala na temat i wniosla cos do dyskusji, w przeciwieństwie do ciebie. Ja przegotowywalam, ale tez sie zastanawiałam czy tak sie powinno robić, i nie wiem do tej pory.

Gość gość
Ale jakie minerały maja się niby wygotować? No chyba, że jedynie wodorowęglan wapnia czy magnezu się rozłoży do trudno rozpuszczalnych soli weglanu wapnia/magnezu. Ale kationy wapnia czy magnezu sa tez pod postacią innych rozpuszczalnych soli, a wapń i magnez dostarczane są tez przeciez z pożywieniem i aż tak dużo go nie trzeba, bez przesady. Nic się nie stanie jak przegotuje, jesli tak bardzo chce. Chociaż ja nie gotuję, bo zakładam, że oni te wode badają czy nei ma tam jakiegos syfu

Gość gość
00:49 Miałam zaglodzic dziecko? Nie zawsze laktacje da się pobudzić. Trzy tygodnie miałam dziecko przy piersi prawie cały czas. Laktator i te sprawy. Nic nie pomogło. Młody się darl i tracil na wadze...

Gość gość
moj synek od urodzenia byl na mm- nigdy nie gotowalam wody, jedynie podgrzewalam zrodlana. Jak masz za duzo czasu to mozesz sie bawic. Moja bratowa tak robila przy pierwszysm dziecku- gotowala butelkowa wode pozniej czekala 15 min az przestygnie, a dziecko sie darlo. Przy drugim juz byla madrzejsza i robi tak jak ja.