Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cesarka na życzenie

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie , trafiłam na kilka takich na forum , ale je znalazłam konkretnej odpowiedzi. Wiem , że co po niektórzy powiedzą "ale przecież poród naturalny to niesamowite przeżycie , cud narodzin !" Itp. Ale nie znacie mnie. Chciałabym mieć dzieci za niedługo (na razie są w planach) ale wizja porodu SN mnie przeraża i juz w ogóle wolałabym nie mieć dzieci. Cesarka to jedyne wyjście. Wiem że szwy potem bolą ale i tak nie aż tak bardzo jak poród SN. Jestem gotowa zapłacić nawet te 5 kawałków (w niektórych miastach nawet taniej), jechać do dużego miasta i się poddać cc. Owszem kiedyś była to ingerencja w ciało kobiety , ale medycyna idzie do przodu i w przypadku komplikacji porodu SN robi się cesarki a nie na odwrót. Mam bardzo niski próg bólu. Jak idę do dentysty chociaż na płytkie wiercenie to i tak biorę znieczulenie. Miala niedawno kanałowe w początkowym stadium to myślałam że umrę (a są gorsze rzeczy!). Moja znajoma miała podobny próg bólu do mojego i jak rodziła SN to w pewnym momencie przez ból nie mogła normalnie funkcjonować , wystąpiły komplikacje i dziecko ma porażenie mózgowe z nie dotlenienie. Ja wolałabym takiego czegoś uniknąć. W Anglii 7p% porodów to cesarki (tak mówiła kiedyś niessia25 ) i jakoś wszyscy żyją. I mam pytanie do mam które miały właśnie cesarke na życzenie? Jakie są przeciwskazania? Kiedy trzeba się zgłosić do kliniki? Jakie wrażenia? P.s. nie prrzekonujcie mnie do niczego innego , bo wiem , że jak nie cc to naturalnie nie urodzenia , bo nie będę w stanie. Możecie mnie wyzwać, ale każdy ma inne ciało a ja jestem tak wrażliwa jak facet i mam niski próg bólu

Gość rzeźniczka
mnóstwo jest takich kobiet jak ty ale nie kazda ma odwagę przyznac się do tego , mówić o tym głośno , bo to taki temat tabu, a tyle jest komplikacji i powikłań po sn , nie tylko ból ale potworny ból - skurcze kilkanaście godzin wycia z bólu Wywoływanie porodu masaże szyjki i inne bolesne atrakcje Parcie : straszny wysiłek i ból Naciecie lub pękniecie krocza Szycie krocza dodatkowy ból Nie można kilka tygodni usiąść i ma wiele POWIKLAN : Pękniecie naczynek na twarzy z wysiłku przy parciu Komplikacje krwotoki , rozejście się szwów, ropień krocza Krwiaki pochwy utrudniające współżycie Komplikacje dla dziecka : niedotlenienie , kalectwo , porażenie mózgowe , gorszy rozwój dziecka, ADHD na skutek ciężkiego porodu Problemy z załatwiam się i oddawaniem moczu Problemy ze współżyciem : luźna pochwa lub źle zszyte krocze , uszkodzenie nerwów krocza, bolesne współzycie przez długi czas Nieotrzymanie moczu Wypadanie pochwy Pękniecie macicy – niepłodność Pękniecie kiszki stolcowej – dożywotnie nieotrzymanie kału hemoroidy Kompletne obdarcie z intymności Rozejście się miednicy i konieczność rehabilitacji a nawet operacji Czyszczenie macicy po porodzie na żywca

Gość gość
Rzeźniczka wiem o tym. Jestem studentką medycyny , chciałabym iść na ginekologię i pomagać kobietom w takich chwilach. Ja sama porodu SN nie przeżyłabym z bólu. Wiem jak to wygląda. Wszystko co napisałaś jest prawdą (w sumie nawet tych powikłań jest dużo więcej jakby wejść głębiej ) Mój tata jest lekarzem i jest przeciwny cesarka , mama to samo , ale uważam że kobieta powinna sama decydować o tym , jak chce rodzić. Jak chce rodzic naturalnie- szanuję jej wybór i podziwiam. Wiem , że są takie kobietki. Ja do nich nie należę. Szczególnie , że nasze państwo okrada nas z pieniędzy i zamiast dać szpitalowi pieniądze na jedzenie , sprzęt (nie mowie tylko o rodzących ale ogolnie) to daje nędzne grosze , biedni lekarze muszą na tym pracować , a pacjenci czują dyskomfort. Powiem tak , znam te wszystkie powikłania przy poród ach SN , ale nie znam nikogo , kto by miał cesarke na życzenie (tylko kilka znajomych przez skierowanie) Tak wiec jak to z tym jest?

Gość gość
Ja miałam dwie cesarki. Pierwszą ze wskazań drugą na życzenie. Nie będę cię przekonywać do porodu sn - absolutnie. Tylko zastanawia mnie to, dlaczego mało kto pisze o powikłaniach po cc. Np. zrostach w jamie brzusznej, rozejściu się blizny przy kolejnej ciąży, qrewskim bólu po zabiegu, ryzyku zakrzepicy i również odarciu z intymności (bo w końcu ktoś cię musi umyć jak leżysz nieruchomo plackiem przez 6-12 godzin, chyba że leżysz we wlasnych odchodach) o możliwym zepsole popunkcyjnym. A wracając do pytania to około 30 tc. wybierasz się do kliniki i tam lekarz cię kwalifikuje do zabiegu, zleca badania, wyznacza datę. Czasami jest tak, że w 39 tc robią cc, czasami w terminie a czasami czekają na rozpoczęcie akcji. Jakie wrazenia? Do przeżycia. PIerwszą zniosłam o niebo lepiej niż drugą. Trzeba zacisnąc zęby i chodzić. Ja nawet po lekach p/bólowych miałam ochotę walnąć głową o futrynę, ale to ja i tak jak napisałam po drugiej cc. Po pierwszej dużo lepiej się czułam. Plus cc jest taki, że dziecko nie jest wymęczone porodem i tam na dole jesteś w lepszej formie. Chociaż jak w ciąży zaniedbasz mięśnie kegla to i tak może cie czekać wnm, wypadanie macicy na starośc itd.

Gość gość
Przeciwny cesarką.... brak mi słów. Poza tym skoro jesteś studentką medycyny i masz rodziców lekarzy to jakiż to problem poczytać o p/wskazaniach. No chyba że studiujesz wieczorowo a rodzice płacą sporą kasę - chociaż i tak kiedy i od wieczorowych wymagali tak samo myślenia. Czyżby czasy się zmieniły?

Gość gość
Rzeźniczka, to co wymieniłaś często zdarza się kobietom z dużym dzieckiem, gdzie wskazana jest cesarka, ale nie robią, bo a nuż urodzi naturalnie, a zabieg będzie można sprzedać pod stołem. Autorko jak chcesz cc na życzenie, to do prywatnej kliniki. Uważam, że cc na życzenie powinno być w płatnych usługach szpitala, tak jak wszystkie badania. Skończyły by się komplikacje przy sn faktycznie potrzebujących cc. Cc zawsze była, jest i będzie ingerencja w ciało kobiety, zawsze.

Gość gość
gość dziś Nie znasz nikogo, bo one chodzą prywatnie do lekarza, który pracuje w szpitalu i w tym szpitalu idą rodzić. Pacjentka płaci lekarzowi, lekarz wypisuje wskazanie w karcie ciąży, a potem tylko pilnuje, aby nikt nie zakwestionował wpisu. Proste i łatwe.

Gość gość
Ja bym się bała cesarki na życzenie, chociaż w czasie porodu naturalnego z bólu błagałam o nią lekarza. Bez skutku. Po cesarce dzieci często mają autyzm, bo omija je proces wychodzenia, uwalnianie hormonów itd, są gwałtowanie wyjmowane i dla niektórych dzieci to zbyt duży szok. Sama znam kilka mam dzieci autystycznych i są to dzieci po cesarce na żądanie.

Gość gość
gość 13:14 dzięki