Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500plus na dziecko nie mamy ślubu

Polecane posty

Nie jest łatwo tego "nagiąć". W wątpliwych sytuacjach przeprowadzane są wywiady środowiskowe, jest coś takiego jak zwrot nienależnie pobranych świadczeń. Wiem co mówię, pracuję jako radca prawny w instytucji zajmującej się pomocą społeczną :) Nagminnie wychodzą kombinatorstwa i przekręty, a potem płacz, jak trzeba zwracać nienależnie pobrane zasiłki.

Gość gość
modliszka to samo sie tyczy rodzinnego ai alimentow na dziecko?

Gość gość
nawet jakbyś nie miała dziecka to możesz składać dokumenty bo w Polsce kobiety mają za dobrze i najlepiej na świecie. Mężczyźni polscy mało wymagają, sądy są po stronie kobiet, policja też, w życiu macie łatwiej niż mężczyźni i to znacznie łatwiej.

Gość gość
Najlepiej mieć w akcie urodzenia dziecka adnotacje "ojciec nieznany":)

Gość gość
He ciekawe to wszystko bo jak chciałam złożyć wniosek o zasiłek dla matki samotnie wychowujacej dziecko to sie dowiedziałam, ze taką matką nie jestem bo mam zasadzone alimenty na dziecko i ojciec płaci te alimenty. Kobieta w mopsie powiedziała mi, ze samotną matką bylabym w przypadku gdyby powództwo o alimenty zostało odrzucone lub wyplacalby mi je fundusz lub gdyby ojciec był nieznany bądź niezywy...a tu nagle jest się samotna matka mając alimenty? Nie. Nie jest się. Tylko tyle, ze nie trzeba podawać dochodów ojca dziecka we wniosku. Dla mopsu jeżeli nie jesteś rozwodka lub nie masz alimentów na dziecko będąc panna to wychowujesz to dziecko z jego ojcem w związku nieformalnym i musisz podac dochody jego. Koniec kropka.

Gość gość
9;29 haha głupia jesteś i koniec kropka;-)

Gość gość
A co kiedy mieszkamy pod jednym dachem, ale każdy utrzymuje się sam, osobno???? Osobne gospodarstwa domowe(matka-swoje. Ojciec-swoje) ? Co wtedy?

Gość gość
Poczytajcie troche, bo aż mi was żal jak czytam. Dziecko jest normalnie uznane przez ojca, ma jego nazwisko a mieszka z matka i nie ma zasadzonych alimentow to ona może skladac wniosek o 500+. Przeciez skladalam sama to wiem. A poza tym pobierzciensobie cos takiego jak "podręcznik dla samorządów". W ustawie 500+ jest inne pojęcie samotnego rodzica niż w ustawie o świadczeniach rodzinnych. Wiec o 500+ bez zasadzonych alimentów może składać rodzic sprawiający faktyczna opiekę, a juz o zasilek rodzinny nie (tutaj trzeba miec zasadzone alimenty)

Gość gość
10:26 To już wszystko co jesteś w stanie wybelkotac ętelygętna inaczej? :)

Gość gość
Modliszka no jesli radca prawny nie widzi różnicy miedzy definicja samotnego rodzica z u.ś.r a u.ś.w to ja dziękuję za takiego radcę. Definicja jest INNA! Polecam głębszą analizę powyższych ustaw a nie wprowadzać w blad

Gość gość
czyli u mnie sie sprawa wyjasnila spokojnie dostane na 1 dziecko.

Gość gość
Gosc9:29. Jesteś samotna matka z zasadzonymi alimentami. Warto poczytać ustawę i potrafić wytknąć blad pracownicy mopsy. Jest inne pojęcie osoby wychowującej samotnie dziecko w ustawie 500+ niż w ustawie o zasilkach rodzinnych. Pobierz sobie "podręcznik dla samorządów" w 2 rozdziale masz na niebieskim tle wyjaśnione roznice i ważne info. Jesteś osoba faktycznie sprawująca opiekę nad dzieckiem, drugi rodzic nie opiekuje sie dzieckiem i np. placi dobrowolne alimeny to we wniosku w załączniku 2podajes wysokość tych alimentów NIE MUSZA BYC ZASĄDZONE. Dołączasz z US zaświadczenie o dochodach itp i jak nie przekroczysz progu 800zl przy pierwszym dziecku otrzymasz swiadczenie. Ponad to dziecko może byc normalnie uznane przez ojca i nawet miec jego nazwisko. Wszystko jest w ustawie co, kiedy i dla kogo.

Gość gość
mam czas do konca czerwca aby dostac wyrownanie od kwietnia?

Gość Artbia
jestem po rozwodzie bez orzekania o winie i mam pełne prawa w wychowywaniu jak i utrzymywaniu dziecka mam zasadzone alimenty, jestem w związku nieformalnym i mamy wspólne dziecko czy 500+ należny się na moje drugie dziecko

Ostatnio gdzies czytalam, ze maja to weryfikowac. Trzeba bedzie wykazac, ze dostaje sie alimenty zasadzone przez sad.oswiadczac, ze nie mieszka się razem itd. Jak piszesz oswiadczenie, ze z facetem nie mieszkasz a tak nie jest to poświadczasz nieprawde, a to niezgodne z prawem. Mozesz miec klopoty. Poza tym nie jest Ci glupio?

Gość gość
Ja to jestem głupia. Po co robiłam jakieś studia, podyplomówki; po co uczyłam się języków obcych jak można wyżyć biorąc jałmużnę z MOPSu. Chyba rzucam robotę i biorę się za rodzenie następnych dzieci. Teraz ja pożyję za wasze podatki!

Gość gość
Co wy piszecie za bzury. Jeśli nie macie ślubu a jesteście razem to trzeba podać dochód ojca dziecka. A jeśli razem nie jesteście to wtedy alimenty. Tyle.