Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500plus na dziecko nie mamy ślubu

Polecane posty

Gość gość

Wspólne dziecko. Czy moge złożyć wniosek jako samotna matka? W końcu jestem panną .

Gość gość
Oczywiście że tak i zapewniam cię nikt nie będzie sprawdzał czy mieszkasz z facetem w sumie jesteś w dobrej sytuacji.

Gość gość
Ja tez tak samo żyje i oczywiście zlozylam. Dostaje normalnie. Składaj:-)

Gość gość
w Polsce "samotna matka" to ta co nie wzięła ślubu? nawet jak mieszkasz z facetem, śpisz z nim, jesz, wspólnie wychowujesz dziecko - jesteś "samotną matką"???

Gość gość
jeżeli ojciec jest znany i nie ma zasądzonych alimentów to nie jesteś samotną matką ;) Ale oczywiście i tak mozesz składać dokumenty, tylko będą potrzebne dochody partnera.

Gość gość
Nie ma nigdzie napisane, ze jak z kimś sypiasz czy jecie razem to jesteście rodziną;-) wedle prawa jest właśnie panna czyt. Nie ma ślubu z ojcem dziecka czyli należy się jak byk. Chyba ze napisali gdzieś we wniosku ze jak uprawiają sex to wtedy się nie należy;-)

Gość gość
Gość 18;10 myślisz się.

Gość gość
Myślisz się 18:10 nie trzeba podawać dochodów ojca dzieckA

Gość gość
18:15 - spam, nie wchodzić!

Gość gość
Dokładnie zeby zostać uznaną za samotną matkę musiałabyś mieć zasądzone alimenty. Jeśli takich nie masz to znaczy że teoretycznie jesteś z ojcem dziecka i wtedy jego dochody musisz też przedstawić. Chyba ze podasz go do sądu o alimenty a dalej będziecie żyć razem - z tym że jak cie ktoś podkabluje to możesz mieć problem :)

Gość gość
Jak ja składałam, to podałam mojego partnera jako członka mojej rodziny, to zupełnie naturalne. Nie wiem czy by się czepiali, gdybym powiedziała, że jestem samotna matką. Chciałam byc uczciwa a Pani z urzedu i tak mnie potraktowała jak patologię. Dodam, że składałam na drugie dziecko, pochodzące z byłego małżeństwa.

Gość gość
gość dziś Dokładnie zeby zostać uznaną za samotną matkę musiałabyś mieć zasądzone alimenty x miał ten przepis wejść, bo tak jest w przypadku zasiłku rodzinnego, ze trzeba mieć uregulowana sytuacje, czyli przynajmniej rozwód, choćby bez alimentów, niemniej zrezygnowano z tego, poczytaj sobie dokładnie przepisy komu nie przysłyguje swiadczenie wychowawcze

Żeby uzyskać inne zapomogi z mopsu musisz podać ojca dziecka o alimenty a nie wiem jak to jest z 500+ i kosiniakowym

Gość gość
Informacja z pierwszej ręki- moja siostra chciała tak zrobić i przy weryfikacji wniosku została wezwana aby wyjaśnić sprawę alimentów. Powiedziano jej, ze najpierw musi wystąpic o alimenty a potem składac jeszcze raz wniosek o 500 plus. Więc autorko to nie przejdzie.

Gość gość
Nie trzeba mieć zasądzonych alimentów. Po co głupoty piszecie jak nie macie pojęcia!

Gość gość
no nie trzeba, ale wtedy bierze sie pod uwage dochod partnera

Gość gość
Wg mnie to 500 + nie powinno być Chcesz mieć dziecko licz się z tym że to odpowiedzialność i koszty.. A nie patrz na jałmużnę od państwa z podatków obywateli.. W większości przypadków te pieniądze trafiają do patologii na bzdety zamiast do dzieci. Te dzieci i tak nie pójdą na studia i do pracy ( a na to powinny iść te pieniądze - np edukację) tylko będą taką samą patologią jak ich rodzice.. Mam nadzieję że ten program jak najszybciej upadnie.. Powinni np zmniejszyć podatki i zwiększyć ulgi na dzieci, zmniejszyć VAT na produkty dla dzieci, książki itp.. U mnie w bloku już jedna pato z 3 dzieci zapowiedziała że zrezygnuje z pracy bo jej się nie opłaca rano wstawać za 1600 zł.. i chyba zaplanuje 4 dziecko.. Nosz ku....A.. To właśnie wspiera ten program.. Ta kasa idzie na bzdury a nie dla dzieci.. Moja mama na mnie nic nie dostała od państwa a wykształciła mnie..

Gość gość
Musza byc zasadzone alimenty jesli formalnie facet jest ojcem czyli jest wpis w akcie urodzenia. Jesli nie ma alimentów to przyjmowane jest, ze partner mieszka z matka i dzieckiem i jego dochody musza byc podane. Pracuje w urzedzie miasta wiec jestem na bierząco. Zreszta autorka nie zostanie uznana za samotna matke poniewaz nie spelnia ku temu wymogów.

Gość gość
Czyli jeżeli mam dziecko, mam partnera - ojca dziecka (mieszkam z nim, razem tworzymy gospodarstwo domowe), ale nie mam z nim ślubu to do 500+ liczą się tylko moje dochody?? SERIO? :D

Gość gość
to ja tymbardziej nie musze mowic o tym ze mam nowego partenra z ktorym mieszkam. zaznaczam ze nie jestem biloogicznym ojcem corki mojej.,

Gość gość
to ja tymbardziej nie musze mowic o tym ze mam nowego partenra z ktorym mieszkam. zaznaczam ze nie jestem biloogicznym ojcem corki mojej.,

Gość gość
To mnie zaskoczyłaś! :)

Gość gość
Należy się 500 plus. Nie trzeba mieć alimentów. Nie mają zielonego pojęcia, specjalnie piszą głupoty, żeby tylko inna kobieta nie dostała, tak jakby Wam miało zabraknąć. Tfu głupie babska

A czytałyście może na początku ustawy wyjaśnienia wyrażeń ustawowych i hasło, co to jest rodzina???? Chyba normalnym jest, że jeśli się mieszka z ojcem dziecka i nie ma się ślubu, to podaje się jego dochody, ponieważ on się zalicza do rodziny. Co do definicji osoby samotnie wychowującej dziecko, to jest ona taka sama jak w ustawie o świadczeniach rodzinnych i jest identycznie interpretowana.

art. 2 pkt 13 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci z dnia 11 lutego 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 195): 13) osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem; Ty autorko wychowujesz z ojcem dziecka to dziecko, więc nie jesteś w świetle ustawy osobą samotnie wychowującą dziecko.

Gość gość
a jesli ja zyje z facetem ale on nie jest ojcem bilogicznym ojcem dziecka. czy ona zalicza sie do rodziny?mam na syna alimenty z funduszu.

Gość gość
Modliszka22 dziś Tylko łatwo to nagiąć: autorka jest panną - jest, a jak udowodnią jej, że ", chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;"

Jeśli para żyjąca w związku nieformalnym nie posiada wspólnego dziecka, lecz wychowuje dzieci z poprzednich związków, kobieta i mężczyzna będą traktowani jak osobne rodziny (samotni rodzice).