Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćecol

Ecoli w pochwie a starania o ciążę, czy ma to jakiś wpływ?

Polecane posty

Gość gośćecol

Staramy się o drugie dziecko już dłuższy czas...Ostatnio robiłam posiew z szyjki macicy i wyszła mi bakteria ecoli wzrost skąpy. Czy to może mieć wpływa na to, że nie zachodzę w ciąże?

Gość gość
Jak masz bakterie to powinnaś ją wyleczyć, a potem się starać. Bakterie mogą spowodować poronienie, niestety. Na Twoim miejscu wyleczyłabym tą bakterię, odbudowała florę tam na dole (probiotyki doustne+dowcipne) i dopiero się starała.

Gość gość
nie wiem... to bardzo często wychodzi w czasie ciąży, ja miałam a zaszłam bez trudu i ciąża rozwijała się wzorcowo, a dopiero pod koniec dostawałam antybiotyk (zresztą nie pozwolono mi go brać do końca ze względu na silną reakcję alergiczną)

Gość gośćecol
Dzięki za odpowiedzi. Dokładnie to robiłam posiew przed badaniem HSG, no i wyszło, objawów nie miałam, więc nie wiedziałam, że coś jest nie tak...No teraz to już jestem po leczeniu i chyba wybiłam to, w następnym tygodniu znów zrobię posiew. Z tego mi wiadomo, to bardziej niebezpieczna w ciąży jest ecoli w pęcherzu moczowym niż w pochwie...

Gość gość
E coli w pochwie jest florą fizjologiczną, nawet jak wybijesz to i tak wróci. Niebezpieczny jest jej obfity wzrost przy braku laseczek kwasu mlekowego i leukocytach, ale jak w małej ilości to ja bym nie siała paniki. Jeśli w wymazie wyszło, że masz również laseczki kwasu mlekowego, to jest wszystko w porządku. Wiem co mówię, bo pracowałam kiedyś w laboratorium, a do e-coli w pochwie nie robiliśmy nawet antybiogramu.

Gość gośćecol
Ano właśnie tak myślałam ;)...wiem tyko że wzrost mam skąpy, nie wiem jak z pałeczkami kwasu mlekowego, bo nie miałam wyniku badania w ręku, tylko MMS od gina, odebrałam na szybko receptę na globulki z augmentinem i nawet nie było czasu o tym pogadać. No ale do tego HSG chociaż na jakiś czas muszę je wybić, bo nie dopuszczą mnie do badania...normalnie to by się nie leczyła, bo nawet bym nie wiedziała ;)

Gość gość
Być może masz mało pałeczek i dlatego e-coli się rozrosła. Pamiętaj, że po antybiotyku będziesz miała jeszcze bardziej zaburzoną florę, więc od razu kup sobie jakiś dobry probiotyk. Do HSG rzeczywiście posiew powinien być czysty.

Gość goscecol
Dzięki. Tak, tak wiem stosuje Lactovaginal, ogólnie muszę go częściej stosować. Dwa lata temu wyszła mi bakterioza w cytologii, to też ecoli może powodowac. W ubiegłym roku postosowalam więcej lactovaginalu przed cytologia i wyszła dobrze.