gosc320 0 Napisano Czerwiec 17, 2016 Witam dzis odebralam wyniki prolaktyy z testem. wynik pierwszy wyszedl mi 428,9 mU/l a po godzinie z obciazeniem 7330mU/l czy moze ktos wie jak wysoki mam podniesiony poziom prolaktyny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Woris 0 Napisano Czerwiec 17, 2016 gość 320 Twoje wyniki badania zostały podane w normach z jednoski SI i kobiety, które nie karmią, lub nie są w ciąży to norma powinna stanowić 40-470 mU/l, natomiast z obciążeniem, nie powinien przekraczać 6-krotność twojego wyniku bez obciążenia Metoclopramidu. czyli max około 2560 mU/l. Hiperprolaktynemie, czyli nadmiar prolaktyny w organizmie, może mieć różne przyczyny. Na badanie powinno iść się na czczo ( czyli nic nie jeść i nie pić) oraz po przespanej nocy, na 2 dni wcześniej unikać stresu i bardzo silnego wysiłku, gdyż stres powoduje podniesienie prolaktyny. Pierwszy wynik choć dobry jest w górnej granicy i sugerowałabym pójście do endokrynologa i ginekologa, który zbada hormony tarczycy i sprawdzi obecność owulacji w czasie cykli. Warto też poobserwować samą siebie pod kontem ewentualnych objawów i przy wizycie poinformować o bólach głowy, rozdrażnieniu, nadmiernym zmęczeniu, nieregularnych cyklach lub cyklach powyżej 36 dni, problemami z cerą, obrzmiałe piersi, a czasem nawet wydzielina mleczna z sutków, suchość pochwy i zmniejszenia libido. Twoje wyniki raczej nie przypominają wyników gruczolaka przysadki mózgowej, są zbyt niskie, nie mniej jednak jeśli odczuwasz zaburzenie widzenia, równowagi i częste bóle głowy konieczne jest poinformowanie o tym lekarza prowadzącego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Czerwiec 17, 2016 mi 2 ginekolog ów mówiło że odchodzi się od badania prolaktyny po obciążeniu. a więc po co to? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Woris 0 Napisano Czerwiec 17, 2016 Co lekarz, to różne opinie, ja jednak tematu nie zostawiła bym sama sobie. Jeśli masz jeszcze dodatkowo jakieś objawy typowe dla hiperprolaktynemi to warto to sprawdzić. Bardzo często kobiety tego nie leczą, później chcą mieć dzieci, i nagle okazuje się , że ich cykle są nieowulacyjne. Jest to jedna z częstszych przyczyn zaburzeń płodności. Idąc rano na badania (koniecznie rano, bo hormon ten również waha się we krwi z zależności od pory dnia) , po przespanej nocy, na czczo, generalnie nic nie powinno wpłynąć na wynik podstawowy.... i to jest właśnie ten pierwszy wynik. Po Metoclopramidzie dochodzi do podniesienia się tego hormonu, tak jak gdybyś fizjologicznie stresowała trochę ten hormon, żeby sprawdzić na ile się on podniesie, ponieważ w ciągu dnia on również fizjologicznie wzrasta na skutek wysiłku, stresu, jedzenia i wielu innych czynników. Obliczono, że ma prawo on wzrosnąć 6-krotnie, jeżeli wynik jest wyższy od wyniku podstawowego przed przyjęciem tabletki oznacza to, iż jest to zaburzenie hormonalne, które wymaga dalszej diagnostyki. Może ono powodować objawy, które kobiecie będą utrudniać funkcjonowanie i życie, mogą również nic nie powodować... nie ma reguły. Ja radziła bym osobiście sprawdzić temat, jeśli jest do tego jakiś objaw sugerujący zaburzenia hormonalne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach