Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wady genetyczne wykryte dopiero na USG połówkowym

Polecane posty

Gość gość

czy to możliwe, że na 1 USG w 12tc wszystko było dobrze, a na USG połówkowym wykryto rozszczep wargi i problemy z sercem i mózgiem?

Gość gość
Myślę, że to jest możliwe, bo różnica w rozwoju dziecka w okresie 1 i 2 badań prenatalnych jest ogromna, w czasie 1 badań to jest maleństwo i niektórych rzeczy ocenić się po prostu nie da.

Gość gość
moja znajoma jest w takiej sytuacji. na USG była u innych lekarzy, więc zastanawiamy się, czy rzeczywiscie na 1 USG było w porządku, czy może lekarz chciał przed nią ukryć wady :/

Gość gość
A czemu lekarz miałby ukrywać wadę? Trochę to bez sensu. To raz, a dwa: jak już pisałam rozwój dziecka idzie bardzo do przodu w ciągu tych 8 tygodni. I pamiętam, że w czasie 2 badań o wiele więcej rzeczy było sprawdzanych (typu w 1 badaniu widać nerki, w drugim badaniu była mierzona ich wielkość)

Gość gość
Na drugim usg glownie sprawdza sie wady rozwojowe, ale oczywiscie mozna i wykryc genetyczne.

Gość gość
Rozszvzep waegi to wada rozwojowa a nie genetyczna tak samo jak problemy z sercem i mozgiem.moga byc rozwojowe albobgenetyczne. Gdyby wszystkie wady mozna bylo wyklryc na usg w 13 tc to po co robic inne?

Gość gość
Głupie zajmowanie się nie tym co najważniejsze..Dziecko jest chore i na tym trzeba się skupić. Lekarz tylko podgląda, nic nie jest jego winą i OCZYWIŚCIE MOŻE NIE BYĆ WIDAĆ WAD W 12-14 a w 20-24 TAK

Gość gość
U mnie tak był, niestety

Gość gość
genetycznie to można okreslic po nt oczywiscie to nie reguła. Zdecydowanie wiekszosc wad wykrywanych w 2 prenatalnych to wady rozwojowe. U mnie tak było