Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie umiem smazyc placków ani nalesników

Polecane posty

Gość gość

przygotowują na nie ciasto, a na patelni i tak sie rozłażą. Od zawsze. Potem wyciagam na talerz papke, a nie prawdziwego naleśnika/placuszka. Umiem zrobić wiele rzeczy do jedzenia, ale najprostsze mi nie wychodzi;-( co za porażka...Lyżką dziś zjadłam placusie z kaszy jaglanej i bananów. Zapowiadało się prosto, zdrowo i smacznie, wyszła berbeja;-/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawictwo pospolite 152
a jajka umiesz smażyć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jajka tak;-/ ale placuszkow bananowych nie;-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może masz źle proporcje i dlatego. Poszukaj inne przepisy i wyrobu aż się uda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to na zone dlamnie sie nienadajesz bo lubie placki ziemniaczane:-D :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie wiem....a na malym ogniu robic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na goracy tluszcz sie leje ciasto wtedy sie nie klei do patelki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja miałam taki problem z kopytkami ,próbowałam ze sto razy z jajkiem ,bez z ziemniaczana bądź normalna mąka z ziemniakami zimnymi ,ciepłymi i nic chyba za długo gotuje bo tez zawsze wyjmuje na talerz papkę:-) Wracając do naleśników .Ja zawsze olej dodaje do ciasta ,ważne jest aby zrobić ciasto i odstawić na 10 min i potem ponownie wymieszać i ewentualnie dodać mleka.Ja zawsze dodaje pół na pół -mleko i wodę mineralna z gazem. Ciasto zawsze odmierzam duża łyżka wazową - jedna na patelnie.Patelnia musi być bardzo ,bardzo gorąca ,nie leje na patelnie oleju bo mam w cieście .Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Właśnie to, przede wszystkim patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
patelnie przypalilam i sie do niej poprzyklejalo, wiec mozliwe, ze to by ten problem...hmmm dzięki za rady;-) i z plackami to samo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moze masz złą patelnie? Dla początkujących może to być problem. Zainwestuj w coś nieprzywierającego i próbuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Patelnie przed smażeniem przetrzyj tylko olejem ,pózniej już nie jak olej jest w cieście .Czasami zamiast oleju dodaje płynne masło ( rama)ale to rzecz gustu .Jesli nie ma dużo oleju na patelni to ciasto ci sie poprostu ładnie rozlewa po całej patelni ,a nie ślizga. Z plackami podobnie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wow..a ja myslalam, że mnie zwyzywacie, że nie umiem, że lewe ręce itd., że co za kobieta, co placków nie usmazy nawet.;-)) hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czemu autorko, każdy kiedyś nie potrafił ;).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mnie też kiedyś nie wychodziły placki i naleśniki. :D Ale kupiłam teflonową patelnię i dbam o jej odpowiednie nagrzanie. I problem zniknął.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no tak...ale ja gotuję od dawna;-) rózne rzeczy mi dobrze wychodziły, a najprostsze zawsze spartolę;-p i dalej nie umiem, hehe trochę ciasta na potem mi zostało;-) ja po prostu na kolację druga turę zrobię, zobaczę jak wyjdzie po waszych radach;-) dzięki dodam wody gazowanej do ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na dobrej patelni każdemu się to uda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wody i oleju ?Trzymam kciuki:-)Moim zdaniem bez znaczenia jaka patelnia ,poprostu musi być bardzo gorąca.Ja mam żeliwna i wychodzą idealne.Czy nasze babcie miały patelnie teflonowe ? Nie ,a naleśniki to przecież smak naszego dzieciństwa:-) Ja osobiście nie używam teflonowych wole żeliwne sa ciężkie ,ale nie uszkadza sie powierzchnia jak w teflonie.Przepraszam - to moje zdanie...powodzenia!,,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dasz rade autorko. Podstawa to dobra patelnia i jak wyzej smaz na niej bez tluszczu,tylko odrobina aby ja natluscic imdobrze ja rozgrzej,koniecznie dodaj olej do ciasta. Ja robie rozne nalesniki,czasem dodaje zoltka i ubita piane z bialek, wtedy sa delikatniejsze a zawsze mleko lacze z woda mineralna,koniecznie gazowana. Packa wyszla mi jeden jedyny raz, gdy zamiast zwyklej maki dalam razowa,pelnoziarnista. :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrobiłam jeszcze raz i się nie udało;-( mam po prostu chyba zły przepis. na tradycyjnym byłoby pewnie lepiej;-/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale wiecie co? mam jeszcze jeden pomysł. Ja chyba je za którko smaże na stronę. I one nie zdążą się 'zejść' i dlatego robi mi sie ciapaja....jak sądzicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobry wieczor :-) a moze problem tkwi w proporcjach? Ja robie ze szklanki wody min. , szklanki mleka, dwoch szklanek maki, dwoch zoltek i bialka ubijam, szczypta soli i cukier do smaku (nie dodaje). Miksujesz i czekasz :-) U mnie kluczowa byla zmiana patelni ,teraz nauczylam sie nawet podrzucac i obracac nalesniki jednym ruchem. Babcia zawsze mi mowila "wnusia,pamietaj,ze ciasto ma odpoczac" :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gdy nalesnik zaczyna "pyrkac",lekko unosic do gory mozna sprobowac go obrocic :-) zanim to zrobisz to potrzasnij patelnia tak jak z kotletami by upewnic sie,ze sie nie przykleil.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja naleśniki smażyć umiem, ale mam problem z omletem :o Zawsze wyjdzie w kawałkach, jakby zginął w wyjątkowo okrutnym mordzie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
o. to ja się mogę cieszyć, że mi chociaż omlet wychodzi;-) czyli każdemu coś wychodzi, cos nie. pocieszajace;-) jestem zachwycona jak Panie podeszły do tego tematu;-) liczyłam się z bluzgami;-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zdecydowanie masz racje za wcześnie przewracasz.Patelnia naprawdę musi być bardzo gorąca !i naprawdę 10 sekund i sie przewraca .Nawet jeśli ciasto zrobię zbyt rzadkie to woda odparowuje i to tez żaden problem.A jeśli chodzi jak ktoś wyżej o " parkanie " to jeśli nie dajesz oleju na patelnie tylko do ciasta to nic nie pyrka :-) ciasto przykleja sie do patelni .proponuje używać sylikonowej łopatki ,a nie drewnianej lub metalowej. .Zycze cierpliwośc*****erwszy placek często nie jest ideałem ale drugi już jest ładniejszy .Radze spróbować jeszcze raz jutro na śniadanie:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja nie wiem co jest z moimi nalesnikami,ze zawsze delikatnie sie unosza,zwlaszcza na srodku a nigdy nie dodaje tluszczu na patelnie a do ciasta,i najlepiej kojarzy mi sie to z pyrkaniem :-)moze dlatego,ze wypiekam je naprawde dobrze,czekam z przewroceniem do ostatniej chwili?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a czy naleśniki można zrobić na bazie mleka roślinnego, np. sojowego? a gdybym zamiast jaja dała namoczone siemie lniane? ono wtedy na konsystencję żółtka. udałyby się?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tylko tępa qrwa niedorajda nie potrafi usmażyć placków ani naleśników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
23.58- otóż to;-) to jest własnie reakcja, na jaką od początku czekałam;-D ale i tak miłe zaskoczenie, ze tak wiele było jmrlanych głosów na początku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×