Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zemsta to grzech pytanie do wierzących

Polecane posty

Gość gość

Czy jeżeli ktoś bardzo mnie wkurzył,nie chciał przeprosić mimo masy okazji i wymierzyłem mu swego rodzaju sprawiedliwość,to czy popełniłem grzech z którego będę musiał się wyspowiadać.

Gość gość
oczywiście, że to grzech. Aha, wymaga "zadośćuczynienia Panu Bogu i bliźniemu".

Gość gość
generalnie nie jestem teraz zbyt praktykujący,ale chyba kiedyś będę się musiał z tego wyspowiadać

Gość gość
bo trochę mam wyrzuty sumienia czy ta zemsta nie była trochę zbyt surowa

Gość gość
Mszczą się osoby, które nie kochają. Zaburzeni ludzie utrudniają innym życie po zakończonej znajomości, opowiadając oszczerstwa i starając się im zaszkodzić. Robią to, bo nie chcą, by ktoś inny zajął w czyimś życiu miejsce, które sami chcieliby zajmować. Poprzez kłamstwa na temat danej osoby chcą odsunąć od niej konkurencję. To egoistyczne, ale tacy właśnie są ludzie, którzy są duchowo nierozwinięci. Ten, kto kocha, widząc tę osobę szczęśliwą z kimś innym, sam jest szczęśliwy.

Gość gość
Czasem to nie jest takie proste, np. kiedy jeden facet naopowiadał drugiemu same kłamstwa na temat kobiety, żeby go od niej odsunąć, bo uważał go za kogoś, kto na nią w ogóle nie zasługuje. Z jednej strony to d**ek, który zszargał jej dobre imię, a z drugiej bohater, który chciał ją w ten podły sposób ochronić przed najgorszym. Niektóre zachowania ciężko moralnie ocenić.

Gość gość
oczywiście że grzech tylko Bóg może się mścić - co z resztą chętnie czyni, bo lubi! człowiek może tylko kłaść uszy po sobie i przyjmować wszystko z pokorą

Gość gość
grzech słabych zakompleksionych i wywyższających się prostaków